Ispanaklı Börek

Cuma, Şubat 24, 2006



Bu en sevdiğim böreklerden olan Ispanaklı böreği geçen hafta yapmıştım. Gerçi bütün sebzeli börekleri severim. Sebze gibisi var mı? Bence yok... Pırasalı Börek, Kabaklı ve Havuçlu börek, Patlıcanlı börek, Çin böreği... Velhasıl-ı kelâm son zamanlarda ıspanaklısını yedik;

Malzemeler:

Hamuru için:
Un, su ve Tuz dan orta karar bir hamur.


Harcı için:

  • 1 kg ıspanak
  • Peynir
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz
  • 2 soğan
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Üzerine sürmek için 1 yumurta ve 1 su bardağı yoğurt



Hazırlanışı:
  1. Öncelikle un, su ve tuzdan oluşan hamuru yoğurun. Yumruk büyüklüğünde bezelere ayırıp, üzerine nemli temiz bir bez örterek yarım saat dinlendirin.
  2. Hamur dinlenirken yıkayıp ayıkladığınız ve doğradığınız ıspanağı tuzla bir kaç dakika ovun ve doğranmış soğanı, peyniri, baharatlarını ilave edin.
  3. Ardından bezelerin her birini birer yufka olacak şekilde açın. Yufkaları hafifçe yağlayın veya kullanacağınız yağı ıspanak harcına koyun.
  4. Harcı yufkalara eşit miktarda yerleştirin ve yufkayı rulo olarak sarın. Yağlanmış tepsinin ortasına rulo halinde sarılmış yufkayı helezon şeklinde yerleştirin.
  5. Diğer rulo yaptığınız yufkaları da bu helezona tepsi dolana kadar ekleyin.
  6. Üzerine 1 yumurta ve küçük bir kase yoğurdu çırpıp sürün.
  7. 180 derece ısıtılmış fırında pişirin. Ve mutlaka sıcak sıcak yiyin


Benim yaptığım o kadar güzel olmuştuki tepsiden sadece bu yarım dilim kaldı ve yedikten sonra fotoğrafını çekmek aklımıza geldi, çok da mütevazıyımdır.

You Might Also Like

6 Comments

  1. iyide sen övmüşsün zaten ben bir şey demeden bana da başımı sallayıp hı demek kalmış.ya burayı senin için değil başkaları için yazdım.okuma.eline sağlık gerçekten güzel olmuştu.tavsiye ederim deneyin beğeneceksiniz.(okuyor mu ne?)

    YanıtlaSil
  2. eheh teşekkür ederim ben biliyordum ama söylediğin iyi oldu :p. bir de ne? tabiki "please press space key!!!" :p

    YanıtlaSil
  3. boregi gorunce aklima hamileligim geldi.cok canim cekmisti.malesef yapamamistim ama simdi sik sik yapiyorum.cok hos ve istah acici bir goruntu

    YanıtlaSil
  4. Sitenizi her gün ilgiyle takip ediyorum. Tarifleriniz harika.
    Hatta birkaç yorum yazmıştım. Kusura bakmayın tarifinizi deneyeceğim ama anlamadığım bir şey var. Ispanağı yıkayıp doğradıktan sonra tuzla büyük bir kaba alıp mı ovacağız. sonra tuzunun gitmesi için tekrar yıkamamız gerekiyor mu? Ayrıca ıspanakları kavursak olmaz mı? Kusura bakmayın sorularım saçma olabilir. Sizin her tarifiniz çok güzel oluyor. Çok ince zevkiniz var. Bunu yemeğe ve sofralarınıza çok güzel yansıtıyorsunuz.

    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Ceren

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Ceren,

    Estağfirullah neden saçma olsun, cevaplıyorum;

    Ispanakları içine koyacağım peynirin tuz oranına göre ayarlayadığım miktarda tuzla büyük bir kapta ovuyorum. Ispanaklar ovulurken eziliyor ve suyunu atıyor, çıkan suyu süzüyorum. Böreğin lezzeti ıspanağın kavrulmadan konmasından geliyor ztn çok yumuşak bir ot hemen pişiyor o yüzden kavurarak lezzet kaybetmesine gerek yok. Mesela pırasalı börek yaptığımda pırasayı kavuruyorum çünkü böreğin içinde pişmesi çok zor.

    Yani ıspanakları tekrar yıkamıyoruz çünkü zaten fazla tuzunu suyuna bırakıyor suyu da atıyoruz. Böreğin olmasını istediğin tuzluluk oranına göre tuz koyup ovabilirsin.
    Eğer tuz yemesi yasak biri yiyecekse çok azıcık miktarda tuz kullanırsın. Peynirin tuzunu kontrol etmeyi unutma :).

    Afiyet olsun ve kolay gelsin şimdiden..

    YanıtlaSil
  6. Sevgili İrem,
    Çok çok teşekkür ederim cevabın için. Böreği en kısa zamanda deneyeceğim. Biz hep yufkayla yapıyorduk. Ayrıca nerelisiniz bilmiyorum ama yemeklerimiz aynı. Erişte çorbası bizde çok sık pişer. Pestigen denilen bir malzemeyle. Hatta dün akşam annem tekrar pişirdi. Harika bir çorba.

    Sevgilerimle,

    Ceren

    YanıtlaSil

Subscribe