Amasya Çöreği

Çarşamba, Mart 22, 2006



Malzemeler:

  • 3,5 su bardağı süt
  • ½ su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket yaşmaya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un
  • 200gr. tereyağı
  • Ceviz (dövülmüş)



Hazırlanışı:
  1. Tereyağı ve ceviz haricindeki diğer malzemeleri yoğurarak bir hamur elde edin. Mayalanmaya bırakın.
  2. Hamur mayalandıktan sonra 12 parçaya bölün.
  3. Altı tanesini servis tabağı büyüklüğünde açın.
  4. Açılan bu hamurların aralarına eritilmiş tereyağı ve ceviz serperek üst üste koyun.
  5. Merdaneyle biraz büyütün. Bu büyütülmüş hamurdan iki parmak eninde şeritler kesin.
  6. Her şeriti bükerek dikdörtgen tepsinin uzun tarafının boyutunda uzatın ve tepsiye böylece yerleştirin.
  7. Diğer şeritlere de aynısını yapın. Diğer altı bezeyi de aynı şekilde hazırlayıp sırayla tepsiye dizin.
  8. Üzerlerine yumurta sürdükten sonra ısıtılmış fırında pişirin.


You Might Also Like

20 Comments

  1. yıllar öce alt komşumuz vardı sultan abla her amasyaya gidişinde dönüşte bu çorekten getirirdi çok güzel yapmışsınız elinize sağlık
    hülya

    YanıtlaSil
  2. hülya, teşekkür ederim açıkcası annemin marifetidir :). ben de ilk defa yedim gerçekten hoşuma gitti. peynirlisini de denedik ama cevizli daha güzel veya boş da denenebilir sanırım.

    YanıtlaSil
  3. merhabalar lezize,,
    ne güzel şeyler yapıosun,, siten rengarenk,,
    amasya çöreğinin duruşuda albenili,, haşhaşlı falanda yapılabilir,,, ellerine sağlık,,

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler ece, evet ben de ilk gorduğumde haş haş var sanmıştım içinde, cevizmiş.

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık, muhteşem olmuş(tur belli ki), haşhaşlı cevizli fikrine katılıyorum..

    başka başka neler yapacaksın bakalım:)

    YanıtlaSil
  6. Nefis bir sunum, elimi uzatim bir lokma almak geldi icimden. Hakikaten cok nefis görümünden lezzetinin nasil oldugunu tahmin edebilirim. Ellerine saglik Irem.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Bir tabak hazırlayalım size bir lokmayla bırakmam? :)

    YanıtlaSil
  8. Börek çok güzel görünüyor ama keşke yapılış aşamasını da fotoğraflasaydınız acemilikten olsa gerek ben anlayamadım. İnşallah bir dahaya yaptığınızda fotoğrafları çeker ve yayınlarsınız.

    YanıtlaSil
  9. anlamadığınız noktayı sorarsanız daha açık anlatabilirim :)

    YanıtlaSil
  10. irem hanim, ben bu böreginizi not ettim, yapmayada karar verdim, lakin insallah birdahaki haftasonuna - sevgiler...selma

    YanıtlaSil
  11. Şimdiden afiyet olsun Selma Hanım inşallah hoşunuza gider...

    YanıtlaSil
  12. merhaba hamur ne kadar büyüklüğünde açılacak

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,
    12 parçaya bölünmüş hamurun her bir parçası servis tabağı büyüklüğünde açılacak.

    bu 12 tane servis tabağı büyüklüğündeki hamurun altı tanesi aralarına yağ sürülüp ceviz konulduktan sonra üstüste konulacak yani altı altı iki hamur kulemiz olucak.

    bu kuleler de çok az açılıcak yani üstüste konulmuş hamurlar birbiriyle kaynasın diye.

    sonra bu büyütülmüş hamurdan iki parmak genişliğinde şeritler kesilip bükülerek uzatılacak.

    inşallah anlatabilmişimdir.

    YanıtlaSil
  14. Ellerinize sağlık çok leziz bir hamurişi olduğu her halinden belli bende haşhaşlı denemeye karar verdim:)

    YanıtlaSil
  15. şimdiden afiyet olsun :) haşhaşlı da çok lezzetli oluyor..

    YanıtlaSil
  16. bu coregi tahin-pekmez karisimiyla denedim. hamuru yumusacik ve cok lezzetli oldu. cevizlisini de deneyecegim. masallah cok hamaratsiniz. blogunuza girince yemek yapma istegim depresiyor :)

    YanıtlaSil
  17. tahin-pekmez çok güzel bir fikir..

    bu arada teveccühünüz :)

    YanıtlaSil
  18. selam,
    cok guzel görunuyor simdi tarifi deneyecegim insallah seninki kadar guzel yapabilirim.eger iznin varsa adini da yazarak sitemde yayinlamak istiyorum bu tarifi.
    ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  19. öncelikle amasya çöreği sosyete adı olmuş. bir amasyalı olarak, bu çörek çorum samsun amasya ve tokatta yapılır. bu 4 şehrin çeşitli yörelerinde "GÖMBE" olarak telaffuz edilir. Ama restoran ve lokantalarda müşterilere sunulurken "amasya çöreği" demek uygundur.

    YanıtlaSil

Subscribe