Gül Şurubu

Cuma, Mart 31, 2006



Gül Şurubu

En az reçeli kadar güzel oluyor. Kokusu lezzeti sizi alıp eskilere götürüyor. Ne eskisi gibi kalalım ne de her önümüze gelen yeniyi kullanalım derim ben. Eskinin de yeninin de güzel, faydalı, bize kimliğimizi unutturmayan her şeyini kullanmaktan yanayım. Ben İrem'e çikolatalı kekinin yanında bunu ikram ettim; belki size bir fikir verecektir. Hem de çok özel bir günde; güneşin tutulduğu gün. O da bana nescafeli kola yapacak bir gün ??? Fakat eğer bir dahaki güneş tutulmasını beklerse 54 yıl beklemem gerekecek....

Malzemeler:


  • 100 gr. kokulu gül yaprağı
  • 300 gr. toz şeker
  • 3 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 4 su bardağı su

    Hazırlanışı:

    1. Gül yaprakları ayıklanıp yıkanır. Beyaz sapları alınır. Suyu süzüldükten sonra limon tuzuyla ovulur.
    2. Cam bir kavanoza konulur. Kış için hazırladıysanız hiç su koymadan kapağı kapatılır. Serin bir yerde saklanır. (ben derin dondurucuya koydum)
    3. Kullanacağınız zaman yarım saat önce çıkarıp üzerine su koyarak açılmasını sağlayın. Su koymazsanız güllerin rengi bozulur. Yarım saat sonra şeker ve arzu ettiğiniz miktarda su ekleyip karıştırın, yarım saattte güllerin rengini vermesini bekleyin.
    4. İkram edeceğiniz bardaklara süzerek aldıktan sonra üstüne birer gül yaprağı koyabilirsiniz.


    1. Bir başka tarif: Gül yaprakları kavonoza basarak doldurulur. Üç limon suyu eklenir. Kapağı kapatılıp dolaba koyulur, her gün bir kere çalkalanır.
    2. Kavanozun altındaki yapraklar suyun üstüne çıkana kadar beklenir. Şekeri ve suyu ilave edilip karıştırılır. Süzülerek ikram edilir. Bunu bir ay içinde tüketmelisiniz.

  • You Might Also Like

    10 Comments

    1. Çok lezzetliydi. Gül reçeli yapacak kadar sabırlı olmasam da gül şurubunu yapmaya karar verdim. Önemli kısmı yaprakları ayıklamak derin dondurucuya koyduktan sonra istediğin zaman çıkarıp hazırlayabilirsin. Özellikle de sıcak günlerde buz gibi hem buruk, hem tatlı bu şurubu içmek ıımmmm... çok mu abarttım neyse ben işime döniyim :)

      YanıtlaSil
    2. görüyorsunuz hiç şımartmıyor beni ne olur abart biraz. hadi afiyet olsun pai mei

      YanıtlaSil
    3. tarif için çok teşekkürler bende vızır vızır gül şerbeti tarifi arıyordum. Size bir kaç sorum olacak , ben bodrum'da yaşıyorum bu kokulu gül yapraklarını nereden temin edebilirim tahminimce her gülün yaprağı olmuyor.2. sorum eğer şimdi yapıp yaz boyu içecek isek gene yaprakları limontuzu ile ovup biraz bekletmemiz mi gerekiyor yada limontuzu ile ovup söylediğiniz miktar su ve şekeri ekleyip öylemi saklıyalım.Bekletme süresi nekedar olmalı, daha sonra herhalde bu karışıma yarıyarıya su ekleyip ikram edeceğiz, bu karışımın özü gibi olacak 3.kış için saklarsak donmuş karışımı çözdükten sonra hepsini sulandıp kullanmamız gerek heralde.
      Şimdiden teşekkürler cevap verebilirseniz çok makbule geçecek.
      aylin

      YanıtlaSil
    4. aylincim makbule geçtiyse ne mutlu bize. gül yapraklarını bize bir dostumuz bahçesinden getiriyor. fakat büyük semt pazarlarında ilkbaharda satılıyor.(İstanbul için söylüyorum) kokulu ve reçellik gül olarak satılıyor. ve genelleme yaparsak pempe gül oluyor.(nadiren kırmızı da bulabilirsiniz)
      2.yaz veya kış limontuzuyla veya limon suyuyla yapılsın şekeri ikram edeceğimiz zaman ilave ediyoruz.ve şeker, su ölçüsü sizin damak zevkinize göre değişebilir.
      3.hayır ben kavanozla dondurucuya koymuştum çıkarıp üzerine biraz soğuk su ilave edip yarım saat kadar beklettim. bir kaşıkla istediğim miktarı alıp ikram ettim. yanlız burda şeker ölçüsü değişebiliyor. umarım sonuç beğeneceğiniz gibi olur.

      YanıtlaSil
    5. ve kalanı tekrar dondurucuya koydum. bozulmuyor.

      YanıtlaSil
    6. Ellerinize sağlık.
      merhaba çocukluğumdan kalan bilgiyle son 15yıldır gülyapraklarını limontuzu ve suyla cam şişeye koyup 3-4gün güneşte bekletip gülyaprakları rengini bozunca süzüp saklar gerektikçe şekerli suya katarak kullanırım hatta gelinciklerin siyah noktalarını temizleyerek gelincik ten de yaparım .o bronşları açma gibi bir işlev de taşır.

      YanıtlaSil
    7. Teşekkürler Nalan. Bilemiyorum biz dışarıda bırakmıyoruz. Serin yerde dediler biz de dolapta bekletiyoruz. Onlarda çocukluklarından bahçelerindeki güllerle yapıyorlarmış. Ama gelinciği denemedim. Bulursam mutlaka denemek isterim.

      YanıtlaSil
    8. sevil özgen16 Ocak 2010 18:42

      gelincik şerbeti yapmak için önce mayıs ayı beklenmeli, sonra kırlara açılıp gelincikler toplanmalı. Eve gelir gelmez masa başına kurularak ve maximum insan toplayarak siyah bölgeler kırmızı taçyapraklarından kesilmeli. bu işi hemen ve çok sayıda insan ile yapmalı çünkü yapraklar derhal pörsür. Sonra yapraklar yıkanarak kavanozlara / şişelere çok az limon tuzu ile konulmalı ve güneşte yaklaşık 1 hafta bekletilmeli. Sonra süzülerek elde edilen sıvıya bol miktarda seker eklenerek bir süre daha beklenmeli. Sonra su ve bol buz ile servis edilerek lüpür lüpür içilmeli. Yok ben yapamam diyorsanız geçen yaz Bozcaada gezimde bir cafede rastladım, orada içebilir veya galiba yazınca da konsantre olarak gönderiyorlar. adrsleri: http://adagelincik.blogspot.com/
      umarım yararlı olmuştur yazdıklarım. sevil özgen

      YanıtlaSil
    9. sagolun ben bunu kurumus yapraklarlanmi yapacagim ah keske ispartamda olsam ilkbaharda kendi güllerimizden yapsam gül surubu artik almanya buldugum kurumus yapraklarla yapacagim
      herkese affiyet olsun

      YanıtlaSil
    10. gül şurubu gerçek anlamda bir gül şuruunu ısparta gülünün yapraklarından ve %100 doğal ısparta gül suyundan elde edebilirsiniz,dünya üzerinde en kaliteli gülsuyu rose damescana yani ısparta gülünden elde edilir www.roselife.org

      YanıtlaSil

    Subscribe