Reçelli Günler 2 {Gül Reçeli}

Perşembe, Mart 23, 2006



Gül Reçeli

Reçellerin en zahmetlisi bence gül reçeli. Tarifte 150 gr. gül yaprağı yazıyor yazmasına da onu ayıklayıp 150 gr. yaprak haline getirmek için çok vakit harcanıyor. Bu benim şahsi fikrim olmakla birlikte kitapları karıştırırken Tatlı Kitapta rasladığım şu satırlar beni rahatlattı (korktuğum kadar tembel değilmişim demekki).

Yanlız Türkler'de değil, bütün Ortadoğu'da en makbul reçel, gül reçelidir. Azeriler´in "Atan soğan, anan sarımsak, sen haradan oldun gülmeşeker" sözü meşhurdur. Bizim deyişimizle gülmeşekerin yapımı, ilk basılı Türk yemek kitabı Melce'üt Tabbahin´de şöyle anlatılır: "Yüz dirhem ala gül varağının temizlerini ayırıp beyaz yerlerini kesip hazır edeler. Badehu (ondan sonra) damarlı ve küçüklerini yüz dirhem su ile bir taşım kaynatıp sıktıkta hasıl olan suyunu beş yüz dirhem elenmiş kelleşekeriyle tencereye koyup eridikte ayrılmış gül yapraklarını dahi atıp kıvama gelinceye kadar kaynatalar. Badehu kapaklı billur kaselerde badettevzi hıfz oluna(sonra dağıtılıp saklana). Lakin dikkat lazımdır".

Bakınız eski insanlar bile dikkat lazımdır demiş. Ki ben onların bizden çok dikkatli olduklarına inanıyorum. Neyse sadede gelelim.

Malzemeler:


  • 150gr. kokulu gül yaprağı(ben miktarını artırıyorum)
  • 1 çay bardağı limon suyu
  • 2250gr. tozşeker(9 su bardağı)
  • 550ml. su(2,5 su bardağı)


Hazırlanışı:

  1. Gül yaprakları bir kaç su yıkanır (malum bahçeden olunca). Uçlarındaki beyazlıkları alınır (bunu yıkamadan yapınca kokusu suya gidiyor bence). Süzülmeye bırakılır.
  2. Bahar mevsiminde yapılırsa üzerine 250gr. şeker ve limon suyunu ilave edip yapraklar çok ezilmeden yoğrulur. Üstü kapalı serin bir yerde iki gün bekletilir. Kış mevsimi için gül yapraklarını limon tuzu ve az bir şekerle yoğrulur. Derin dondurucuda saklanır.
  3. Bakır bir tencerede şeker ve su tahta bir kaşıkla karıştırarak kaynatılır. Biraz kıvama gelince gül yaprakları ilave edilir istediğiniz kıvama gelinceye kadar üzerindeki köpükler alınarak kaynatılır (Çok kaynatılınca yapraklar sertleşir). Ocaktan alıp ılınınca kavanozlara aktarılır.
  4. Derin dondurucudaki güllerle yapacaksanız, aynı ölçülerle kaynattığınız şuruba yaprakları ilave edin.




  • Ölçüler Tatlı kitaba ait. Fakat ben bu ölçüleri kullanmadım yaklaşık bir tarif olması için verdim (çünkü babama göre bir ölçü olmalı bir kere denemiştim).


  • Not:Bahar mevsiminde yaparsam gülmeşeker tarifindeki gibi yaprakların ucunu kaynatıyorum. Çünkü kokusu daha güzel oluyor. Derin dondurucuya koyacaksam kaynatıp cilt bakımı için kullanıyorum.

    You Might Also Like

    8 Comments

    1. zehra hanım tarifinizi çok beğendim ,teşekkürler

      YanıtlaSil
    2. sevgili kardesim bugun gul receli yapactim netten arastiryim dedim sizin tarifiniz cikti insallah guzel olur derin dondurucuda nasil muhafaza edecegiy onuda eklerseniz memnun olurum

      YanıtlaSil
    3. Arkadaşlar canımsınız ya. Bu kadar mı zor isminizi yazmak ? Bazı kasıtlı isimsiz yazan kişiler var biz seçemiyoruz kimin iyi niyetli olduğunu? Bende Zehra oluvermişim ama bu sorun değil teşekkürler.
      Nur gül yapraklarını ayıklayıp yıkayıp limon tuzu ve az şekerle ovup kavanoza koyuyorum. Ağzını sıkı bir şekilde folya veya streç filmle sarıyorum derin dondurucuda donduktan sonra kapağını kapatıyorum. Kapağı hemen kapatınca çatlıyor kavanoz. Bizim derin dondurucu eski ve koku yapabiliyor. Yenilerde vakumlanmış torbalarda da saklıyabilirsiniz.

      YanıtlaSil
    4. meraba ben almanyadan yasemin bahcemde türkiye gülü yetistirdim burdaki güller kokusuz oldugundan recellik güllere bu ismi taktik 3 adet kocaman mis gibi kokan gulü yapraklari dökülmeyeden topladim . Bu benim 3 cü denemem 2 incisi fena sayilmazdi ama sekerlendi inmesine yakin limon koysak nasil olur lütfen acela cevap güllerim hep ziyan oluyor. Birde biliyorsaniz gülün sifalari ve nasil nerde kullanicagimizi bildirseniz cok memnun olurum tesekkürler.

      YanıtlaSil
    5. Yasemin bahçeni görmek isterdim. Acele cevap demişsin ama ben görene kadar epey vakit geçti. Verdiğim miktar limon suyu veya tuzundan birazını ayırıp indirmeye yakın dökmeyi denedin mi? Yoğururken 1 çay bardağı limon suyunun üçte birini eksik koyup kaynatırken ilave etsen sanırım güzel sonuç alırsın. Limon tuzu da bu şekilde yapılabilir. Gülün şifaları ve faydaları ? Aslında düşünmediğimiz bir konu değil böyle açıklamalar yapmak ama biz iki kişiyiz ve sanırım vakitlerimiz çok sınırlı bu durumda işler de sınırlı oluyor.
      Sevgiler,

      YanıtlaSil
    6. bende kurutulmuş gül yaprakları var.bunlarla reçel yapabilirmiyim cevaplarsanız çok sevinirim.

      YanıtlaSil
    7. Hiç duymadım ve yapmadım şimdiye kadar. Ama bilmediğim bir şey için olmaz diyemem sadece benim açımdan olmazları söyliyeyim. Bir kaç tane hafif kurumuş yaprak karıştığında bunlar tıkır tıkır oluyor. Hatta fazla kaynatılınca bile bu oluyor. Sanırım hiç kokusuda kalmaz kurutulan gül yaprağının.

      YanıtlaSil
    8. Sevgili lezize,bahar geldiğinde severek yaptığım ve yediğim ilk reçel gül reçeli olur,bu sene farklı bişekilde yapılıyormu diye biraz arayınca tarifinizl karşılaştım, sonuç çok güzel oldu(laf aramızda muhteşem demek isterim ama hadi azcık mütevazi olayım dedim)özellikle limonsuyu ve şekerle azcık ovalayıp beklettkden sonra elde edilen renk ve aroma çok tatmin edici idi,paylaştığınız için teşekkür ederim.sevgiler.

      YanıtlaSil

    Subscribe