Demir Tatlısı & Lokma - Ye#9 Yöresel Yemekler

Pazartesi, Nisan 17, 2006



Demir Tatlısını Doğu Anadolu'ya ait bir tatlı olduğunu sanıyordum ama Uşak'da da yapılıyormuş. Adını yapılırken kullanılan demir kalıptan alıyor. Sanırım Malatya Çarşısı ve benzeri yerlerde bulunuyormuş ama tam bir bilgim yok maalesef. Bu tatlının yapımı oldukça hassas, eğer hamurun kıvamı tutmamışsa veya yağ yeterince kızgın değilse bir felakete dönüşebilir. Ama püf noktalarına dikkat edildikten sonra bir sorun çıkmıyor pek... Yine de kesin söz veremiyorum.. Hamur bir miktar azalınca kalıp yeterince hamura batamadığından kalanıyla lokma yapılıyor, biz de öyle yaptık... Görüntüsüyle ve yapım şekliyle oldukça özgün yöresel bir tatlı...



Bildiğim kadarıyla bu kalıp sadece bu şekilde bulunmuyor, daha farklı şekilleri de mevcut ama en yaygın olanı bu..


Malzemeler;

  • 5 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 su bardağı un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • Kızartmak için bolca sıvıyağ

    Şurubu için;

  • 4 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • ½ limon suyu


  • Hazırlanışı;

    1. Yumurta ve yoğurdu çırpın. Un ve kabartma tozunu ilave edin.

    2. Derin bir tavaya demirin üstünü geçecek kadar sıvıyağ koyun. Yağı oldukça kızdırın. Demiri de yağın içinde bırakın onun da çok ısınması lazım eğer yeterince kızgın olmazsa hamur demir kalıba yapışır ve çıkmaz.

    3. Yağın içinde ısınan demir kalıbını seri bir şekilde çıkarıp hamura batırın. Ama kalıbın üst kısmına kesinlikle hamur gelmemeli (yani kalıbı hamura tamamen batırmayın, kalıbın yarısına kadar hamura batırıp çabuk bir şekilde yağa bırakın, eğer kalıbı tamamen hamura batırırsanız hamur kalıptan düşmez ve yapışır) anında kalıbı tekrar ocaktaki yağın içine koyup kalıbı sapından sallayın, sap oynak olduğu için rahat sallanacaktır.

    4. Kalıpta şeklini alan hamur kendini yağa bırakacaktır, el kevgiri yardımıyla iki tarafını çevirerek kızartıp kağıt havlu üzerine çıkartın.

    5. Hamur bitene kadar bu işleme tek tek devam edin. Bir tencerede (tencerenin büyüklüğüne bağlı olarak) birden fazla tatlı kızartabilirsiniz. Eğer püf noktalarını kaçırırsanız, demir yeterince ısınmamışsa, hamura fazla batırmışsanız hamur kalıbı bırakıp yağa düşmeyecektir).

    6. Daha önceden hazırlanıp soğuyan şuruba batırıp servis yapabilirsiniz.


    You Might Also Like

    19 Comments

    1. Neffis görünüyor. Ellerinize sağlık. Yöresel yemeklerde yaptıgınız tüm tarifler ilginç.

      Şimdi işimiz var. Bu demir kalıbı ara dur :))))

      Sevgiler

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. enfes görüntüsü var. facebook ta (demir tatlısı kalıbı ) diye aratırsanız 7,5 tl ye satıyorlar ben ordan aldım bi sıkıntı çıkmadı

        Sil
    2. Teşekkürler summer, yöresel olduğu için değişik ve bilinmeyen ne varsa yapalım dedik ama ben de en çok görünüm olarak bu tatlıyı severim.. kalıbı dediğim gibi malatya çarşısında bulabilirsiniz, bakırköyde de gördüğümü hatırlıyorum..

      YanıtlaSil
    3. Sevgili İrem,
      Çocukluğumun tatlısı bu. Kalıbım vardı ama hamur tarifim yoktu. Bir türlü yapmaya cesaret edememiştim.Ne kadar teşekkür etsem az.Sevgiler.K.IŞIK

      YanıtlaSil
    4. Çok sevindim bizim de niyetimiz zaten unutulmaması için yapmaktı bütün bu yemekleri böylece amacına ulaşmış oldu.. :)

      YanıtlaSil
    5. Merhaba İrem,
      Bu kadar uğraş gerektiren bir tatlıyla uğraştığın için seni ayrıca tebrik ederim. Tatlıyı dah önce de bir yemek dergisinde görmüştüm ilgimi çekmişti.
      Ellerine sağlık..

      YanıtlaSil
    6. Teşekkürler, şerbetli tatlıları sevmesem de bunun görünüşünü çok seviyorum, ve tabiki annemin yanında yardım ettim sadece.. asıl yapan o'dur.

      YanıtlaSil
    7. Merhaba İrem,
      Annem icin uzun zamandır arayıp da bulamadıgım demir tatlısı kalıbı hk. sitende bilgi bulabildim. Bu kalıbı nereden bulabilirim, anneme yılbaşı suprizi yapmak istiyorum. Sevgiler,IREM

      YanıtlaSil
    8. Merhaba,

      Bu kalıp bizde çook eskiden beri var yani yeni almadık o yüzden yer konusunda hiç bir fikrim yok yanlız yukarıda da dediğim gibi Bakırköy'de tahtakale diye bir dükkan var orada görmüştüm bir seferinde daha farklı bir şeklini ve Malatya Çarşısında bulunabildiğini duydum buralara bakabilirsin.

      YanıtlaSil
    9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      YanıtlaSil
    10. Aslında bu bir parça reklam gibi ama Erzurum'da kaldığım yılların hatırına yayınladım. Başvuran olur mu bilmem?

      YanıtlaSil
    11. merhabalar
      bu tatlıyı ben sürekli yaptıgım icin söylüyorum cok lezzetli ve hafif bir tatlı ama demirini heryerde bulmak kolay değil genelde güney doğu ve doğuda yaygındır....

      YanıtlaSil
    12. bi düzeltme yapalım arkadaşlar!demir tatlısı uşak ULUBEY tatlısıdır.bi arkadaşımız attıp tutuyor yok biz şu tarihten beri bu işi yapıyoruz die...sanırım ticari bi amacın peşinde...KALIP arayan varsa bana ulaşsın ben tedarik ederim böyle reklam yaparken başka yerin ürününü sahipleniorlar o çok üzücü...lütfen duyarlı hanımlar bu konuya dikkat:)

      YanıtlaSil
    13. efendim bu tatlı o ilindir veya bu ilindir tartışmalarına girmeden şunu söylemek istiyorum bu tatlı kalıbını dedelerimizin, tatlısını ninelerimizin erzurumda yaptığı bir tatlı çeşididir. uşak ulubeyde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum...halen daha erzurumda imalatının yapıldığını ve erzurum hanımlarının tatlıyı sofralarında kullandığını biliyorum...hoşçakalın

      YanıtlaSil
    14. ben de erzurumun tatlısı olarak biliyorum.kayınvalidem çok güzel yapar.ancak kalıbını kaybetmiş.satın almak istemiş ama bulamamış.arkadaşın verdiği adresi bi deneyelim bakalım.

      YanıtlaSil
    15. slam tatlı çok güzel ama kalıbını bulmakzor ben biarkadaştan buldum sizde onayazın sizede bulabilir. kenan.ercin@hotmail.com afiyet olsun

      YanıtlaSil
    16. bartında yaşıyorum elimde iki farklı demir modelim var dökümden babaannemin sık yaptığı bir tatlıydı bende intte tarif aradım , sizinkini bu akşam uyguladım ama ilkinden başka desen oluşturamadımlokmaya döndüm hevesim kırıldı tarifinizde eksik malzeme olmadığından eminmisiniz yanıt bekliyorum

      YanıtlaSil
    17. YAA KARDEŞİM BU NEDİR ANNEMGİL İKİ SAATTEN BERİ YAPAMADILAR SONUNDA BURAYA BAKTIK BAKALIM YAPACAKLAR MI

      YanıtlaSil
    18. sakın denemeyin sinirden oturur kendinizi yersiniz

      YanıtlaSil

    Subscribe