Erzincan Çorbası - YE#9 Yöresel Yemekler

Pazartesi, Nisan 17, 2006




İsmiyle uyuşur mu hikayesi bilmem? Annem ben bildim bileli yapar halamda yapıyormuş. Yok bu bizim değil diyen Erzincanlılar olabilir itiraz hakkı var. Lakin araştırınca yemek kitaplarında da var. Benim en sevdiğim çorbalardan biri;


Malzemeler;


  • 150 gr.erişte
  • 500 gr. yoğurt
  • 1 yumurta
  • 6 bardak et suyu
  • 1 büyük kuru soğan
  • 1 büyük domates
  • 2 sivri biber
  • 4 diş sarımsak
  • 150 gr. kıyma
  • 200 gr. tereyağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydonoz
  • 2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
  • Arzu edilirse 1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze soğan


Hazırlanışı;

  1. Kuru soğan, domates, sivri biber ince kıyılır. Bir tencerede tereyağın yarısı eritilir. Önce soğan biraz pembeleştirilir.
  2. Sonra domates, biber, salça ilave edilir. Biraz kavrulur. Et suyu ilave edilir. Kaynatılır.
  3. Yoğurt, yumurtayla çırpılır ilave edilir. Karıştırarak kaynatılır. Erişteler ilave edilir.

  4. Kıyma karabiber, tuz ve kırmızı biberle yoğrulur. Küçük yuvarlak köfteler yapılır. Kaynamakta olan çorbaya ilave edilir.
  5. Küçük bir tavada kalan tereyağ eritilir. Kıyılmış nane, dereotu, maydanoz, kırmızı biber ve taze soğan ilave edilip karıştırılır.
  6. Servisten önce çorbanın üzerine gezdirilir.




Not:Eğer erişteniz yoksa arpa şehriye veya küçük makarna da koyabilirsiniz hatta yumurtalı çin eriştesi de olabilir (kırarak tabii). Bizim eriştemiz az gelmişti biraz arpa şehriye eklemek zorunda kaldık.

You Might Also Like

6 Comments

  1. Bütün çeşitler, tarifler mükemmel hepinizin ellerine sağlık...Blogumda ben de Erzincan Çorbasına yer verdim etkinlik çerçevesinde tesadüfen ama sizin tarifinize de bayıldım...Baba tarafım Erzincanlı olduğu için böyle bir etkinlikte bizim yörenin de bir lezzetine yer verdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim hepinize...Sevgiler...:)

    Güzel sitenizin yeni müdavimlerinden Safran...

    YanıtlaSil
  2. İltifatların çok teşekkürler Safran.. Senin de ellerine sağlık buna "bu ne güzel tevafuk diyorum" :) görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
  3. Safran teşekkürler. aslında güzel bir tesadüf babam Erzincan Ilıç doğumlu. Yani tam memeleket orası olmasa bile babamın Erzincanda çocukluk hatıraları var unutamadığı.selamlar.

    YanıtlaSil
  4. Nasıl mı olmuş?? :)) Hepside birbirinden güzel ve çok zengin bir menü(pardon iki menü).Evet silor (biz böyle diyoruz)karadeniz mutfağına ait diye biliyorum.Ama şekli biraz farklı..Neyse hepsi mükemmel ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. teşekkürler emine. ama dediğim gibi ismini memleketini belirliyemedik. bildiğim annemin anneannesine kadar yapılıyormuş. sonuçta Türk yemeği diyelim. farklı olmasına gelince bizde ki fark bu sefer yufkaları evde açmadan yapmamızdı .

    YanıtlaSil
  6. Yöresel yemekleri çok seviyorum denemeyi istediğim bir çorba, teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Subscribe