Pazartesi, Nisan 17, 2006

Fıççın {Fıtçın} - YE#9 Yöresel Yemekler




YE#9 için yaptığımız Fıççın veya Fıtçın bir çerkez yemeği. Annem çok eski bir çerkez arkadaşı sayesinde fıtçın da dahil olmak üzere bir kaç tane çerkez yemeği öğrenmişti ama biz içlerinden en çok fıtçını sevdik (bir kaç tane diyorum çünkü çok geniş bir yemek kültürleri var).

Fıd "et", çın ise Türkçe'deki "le/li" eki anlamına gelmekteymiş, yani fıtçın; etli demek. Zaten bazı çerkezler buna etli börek de diyorlar. Kesinlikle üçgen dilimler halinde ayranla tüketilmesini tavsiye ederek tarife geçiyorum;

Malzemeler;

    Hamuru için;

  • 2 bardak süt
  • ½ bardak tereyağı
  • ½ paket yaşmaya
  • Tuz
  • Aldığı kadar un

    Harcı için;

  • ½ kg. sotelik
    doğranmış kuzu eti
  • 2 kuru soğan
  • 5 sivribiber
  • 3 domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kaşık biber salçası
  • Tuz, Pulbiber

    Üzerine sürmek için;

  • 1 yumurta


Hazırlanışı;

  1. Süt, eritilmiş yağ, maya, tuz ve unla orta yumuşaklıkta bir hamur yoğurun.
  2. Diğer tarafta soğanları, biberleri, domateslerive sarımsağı küp küp doğrayın ve çiğ olarak ete ilave edin.
  3. Biber salçası, pulbiber ve tuzunu da ekleyip güzelce harmanlayın.
  4. Hamurun yarısından biraz fazlasını merdaneyle tepsinin kenarlarından taşıcak büyüklükte açıp tepsiye yerleştirin.
  5. Hazırlanan harcı tepsiye döşeyin.
  6. Kalan hamuru tepsi büyüklüğünde açıp tepsiye örtün. Alttaki hamurun taşan kısmını üsteki hamura yapıştırarak iki parmak yardımıyla şekilli olarak birleştirin (ki bizimki öyle değil aslında YE#9'un logosundaki kıbınların kapatılma şekli verilmeli, ee o kadarını yapmak için de çerkez olmak lazım :)..)
  7. Tam ortasına sadece üste konan yufkaya çay tabağı büyüklüğünde bir delik açın.
  8. Üzerine yumurta sürüp 170 derece ısıtılmış fırında pişirin.



Not:İsterseniz et yerine kıyma da kullanabilirsiniz ama bizce etli daha lezzetli olduğu için böyle yapıyoruz.

10 yorum:

  1. fıtçının kenarına şekil vermek hiç zor değil aslında önce alttaki ve üstteki hamurun kenarlarını birbirine yapıştırıyorsunuz sonra baş ve işaret parmağınızla tutup işaret parmağınızla içe doğru küçük küçük peş peşe bükme hareketi yapıyorsunuz dalga dalga oluyor elinize sağlık çok lezzetli görünüyor hülya

    YanıtlaSil
  2. ya aslında kolayına kaçtık uğraşmadık açıkcası ;), ama bir dahaki sefere denicem aslına uygun yapmayı teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Hepsi nefis görünüyor.Elinize sağlık ...

    Selam ve dua ile...

    YanıtlaSil
  4. teşekkürler güzel yorumunuza.

    YanıtlaSil
  5. muhteşem bişey olmuş bu yaa bunu sadece etlemi yapmamız gerekiyor acaba patates yada farklı içlerlede yapmak mümkünmü www.blogcu.com/dileks

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Dilek,
    benim bildiğim kadarıyla etle veya kıymayla yapılıyor..
    patatesle yapılan velibah denen ayrı bir börek var yakında onu da siteye eklemeyi düşünüyoruz..

    ama denersen sonucu görmek isterim hamuru börek için kalın olduğundan patatesli nasıl olur bilemiyorum.

    ama et yerine mantar konulabilir.. ama mantarın suyunu cektirmek gerekir sanırım biraz kavurarak..

    tabi o zaman fıççın olmaz fıççın etli demek dediğim gibi :)

    YanıtlaSil
  7. tamam canım patesli bi deneyelim bakalım ben kıymaya ete bayılırım ama eşim pek sevmez o yüzden mecburen böyle değişiklikler yapıyorum seninki enfess olmuş ellerine sağlık www.blogcu.com/dileks

    YanıtlaSil
  8. merhaba ben batıyatelerden merve geyik.öncelikle sizi tebrik ediyorum.böyle güzel bir yemeği türk milletine tanıttığınız için. benim 6 yaşında bir kardeşim var onunda favorisi gabın bir oturuşta 2 tabak yiyebiliyor:) ama bence tabikide VELİBAH ve FICCIN. daha yaptığınız fıccınların tadına bakamadık ama eminim çok güzeldir. çünkü çerkeslerin yağtığı hiçbir yemek kötü olamaz. tekrar tekrar çerkesleri tanıtacak bir çalışmada bulunduğunuz için TEBRİKLER...

    YanıtlaSil
  9. merhaba ben dilek.
    öncelikle ben de tebrik ederim mükemmel görünüyor .bende deniycem fakat etler de pişmeden mi koyuluyor yoksa bütün iç malzemeler çiğ olarak mı kullanılıyor...

    YanıtlaSil
  10. eger fıccın velibah veya gabın yemek isterseniz istiklal caddesi kallavi sokakta fıccın restorant war cerkez yemeklerini annem yapıyo

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...