Kümbet Pasta

Perşembe, Nisan 27, 2006



Bu pastayı ilk olarak bir ramazan günü iftara bir kaç saat kala Yemek Zevki dergisini karıştırırken görmüştüm. Gördüğüm anki duygularımı tahmin edersiniz herhalde :).. Anında yaptım herkes çok beğendi. O günden sonra bu pastayı o kadar çok yaptımki.. Bir süre sonra bıktım açıkcası.. Bir şeyi çok fazla sık olarak yapmamak gerekiyormuş. Ama yiyenler bıkmadı tabii..:) Ben de artık kendim için değil yaptığım zaman onlar için yapıyorum. Son menümüze yine yapıcaktım ama işim çıkınca anneme kaldı maalesef.

Neyse dün gelemeyen kuzenlerimden birine iki dilim göndermiştim pastadan, çok sevdiğini biliyorum. Bugün aradı "İrem abla muhteşem bir şey nasıl yapıyorsun bunu sen" şeklinde iltifatlarını duyunca ben yapmadım annem yaptı demek zorunda kaldım.. ama yakında onlara gidicem giderken bu pastadan yapıp götürmeyi düşünüyorum :) iki dilimle kandırmış olmayayım di mi?

Malzemeler;

Keki için;

  • 4 yumurta
  • 4 kahve fincanı un
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çorba kaşığı kakao

    Kreması için;

  • 200gr. margarin (ben tereyağı kullandım ve bir çorba kaşığı koydum 200gr. bence çok fazla)
  • 1 su bardağı + 2 çorba kaşığı un
  • 12 çorba kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya (ben koymadım)
  • 1lt. süt

    Sosu için;

  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 4 çorba kaşığı su
  • 4 çorba kaşığı şeker
  • 2 çorba kaşığı tereyağı (bol soslu seviyorsanız malzemenin iki katını uygulayabilirsiniz)




  • Hazırlanışı;

    1. 4 yumurta ve 3 kahve fincanı şekeri iyice çırpın. Unu, kakaoyu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin. Karıştırın.
    2. Yağlanmış yuvarlak orta boy çok küçük olmayan bir tepsiye dökün. Pişirin.
    3. Kek pişerken kremasını hazırlayın; un, şeker ve sütü muhallebi gibi pişirin.
    4. Piştikten sonra sıcakken içine yağını atıp iyice çırpın ve soğumaya bırakın (Ben robotto 5-10 dk. kadar çırpıyorum ne kadar çırpılırsa o kadar lezzetli oluyor).
    5. Pişen keki iki parçaya kesin. Bir yarısını yuvarlak büyük bir kasenin içine yerleştirin.
    6. Kremayı içine dökün. Krema dökme işlemi bitince kekin diğer yarısını bu kasenin üzerine kapatın.
    7. Kenarlarını sıkıştırın. Bu şekilde buzdolabında en az 4 saat bekletin. 1 gece önceden yaparsanız daha iyi olur.


    Sosun yapılışı:

    1. (Yukarıdaki sos malzemesinin ölçülerini iki katı arttırarak yapıyorum bana göre tek ölçü az geliyor)Bütün malzemeyi bir sos tenceresine koyun kısık ateşte karıştırarak pişirin. istediğiniz koyuluğa gelinceye kadar karıştırın.
    2. Ocaktan alın. Karıştırarak soğutun. Ilıkken pastanın üzerine dökün. Acı bir sostur. Ama pastanın içindeki yoğun kremayla birleşince çok lezzetli oluyor.
    3. Buzdolabında beklemiş pastayı alıp yuvarlak bir servis tabağına ters çevirin. Çikolata sosunu dökün. Dilimliyip servis yapabilirsiniz.

    You Might Also Like

    11 Comments

    1. Aman Allah'ım bu ne kadar güzel bir pasta böyle,yanında da çilekler, nefis nefiss..Ellerine sağlık.

      YanıtlaSil
    2. HImm,malzemeler bildik malzemeler ama kasede yapılıp değişik şekillendirilmesi dikkat çekici.Bu yöntemle deneyeceğim.Eline sağlık.

      YanıtlaSil
    3. Teşekkürler pembeli :)..
      Aslında özelliği şekli ve içindeki muhallebisinin yoğun ve çok olması.. isterseniz içindei kremasına meyve de doğrayıp koyabilirsiniz ben vişnelisini yappıp bloğa koymuştum daha önce.. o da güzel oluyor.

      YanıtlaSil
    4. MÜKEMMEL! Bayıldım bu pastaya, yakında oğlanın doğumgünü var orada özellikle şu sos tarifin çok işime yarayacak İremcim, ellerine sağlık :)

      YanıtlaSil
    5. tatlı tutkunu birine bu yapılırmı . hemde yaz gelirken : )süper bu

      YanıtlaSil
    6. sevgili irem,
      sonunda güzel sitenizi de linklerime ekledim. geç oldu ama affedin!
      umarim siz de mutfakta zen'i eklersiniz.
      sevgiler,
      tijen

      YanıtlaSil
    7. safrancım ben bu pastayı hangi çocuğa yaptıysam şöyle bir sorunla karşılaştım: "sürekli istiyorlar" :))) Sosu pişirirken kaynatma esnasında dikkat etmeni tavsiye ediyorum çünkü çok katı olduğu zaman da sürmesi hoş olmuyor veya eğer vaktin olursa sosu pişir ve sürmeden önce rondo veya mikserle çırparsan daha akıcı oluyor.

      şerbetli tatlıları sevmem ama kremalı ve çikolatalı pastalara dayanamıyorum ben de :)

      Tijen hanım ben de eklicem sizi linklerime ama bir türlü fırsatım olmadı yoğunum bu aralar teşekkürler eklediğiniz ve beğenileriniz için.

      YanıtlaSil
    8. bayıldım bu harika olmuş yemek isterdim ellerine sağlık canım www.blogcu.com/dileks

      YanıtlaSil
    9. çok şeker çok tatlı bir tatlı şeklide bir harika. ama bu kek şeklini keki oymadan nasıl verdiniz anlayamadım.

      peker76@hotmail.com

      YanıtlaSil
    10. selamlar..elinize saglık şimdi yapacam bu pastadan ama anlamadıgım bi yer var...kek krema dökülürken sıcakmı olacak...

      YanıtlaSil
    11. Kek soğuyunca şekil alırken kırıldığı için ben fırından cıkarıp kaseye yerleştirip hemen kremayı döküyorum krema zaten uzun süre çırpıldığı için ılınmış oluyor.

      YanıtlaSil

    Subscribe