Salı, Ağustos 15, 2006

Escalivada {Escalivar}



"Bu kez Katalonyadayız; İspanya'nın kuzey doğusunda özerkliğini yakın geçmişte kazanmış bu şirin ülkenin başkenti ise Barcelona, şu an arkamızda gördüğünüz bina günümüz parlomento binası birazdan şehrin en güzel "Escalivada" yapan restaurantına gidip bu şahane salatayı tadabileceğiz; önümüzdeki programdaysa Fransa'nın Ratatouille'inin tarifini orijinal Fransız şeflerden sizler için alıcam..." şeklinde gezerek bir Katalonya belgeseli sunmak isterdim ama şu an sadece Williams-Sonoma'da bulduğum Escalivada'nın tarifini yazabiliyorum.

Bu ayın etkinliğini çok sevdim, en sevdiğim şey salataların tema olması harika..

Escalivar
olarak da bilinen Escalivada aslında Katalonya mutfağından geliyor. Escalivar; "kızgın külde pişirmek" demek, yani bildiğimiz "közlemek". Aslında Ratatouille'e çok benziyor, bazı yazarlar Escalivada'ya Katalonya tarzı Ratatouille de derlermiş. Escalivada'nın başka yapım tarzları var mı diye araştırırken Wikipedia'da aslında Ratatouille'den ziyade "Mishwiyya" denilen bir Tunus salatasına benzediğini yazıyordu. Ratatouille'i zaten yapmıştım bir de karşımıza mishwiyya çıktı bunu da yapıcam galiba (Tunus diyor hem de karşı konulamaz) ama bu araştırma işine bir son veriyorum çünkü salata yapmanın sonu gelmiyecek yoksa. Ayrıca ratatouille'e daha çok benziyor çünkü mishwiyya'da patlıcan yok.

Malzemeler;

  • 2 kırmızı soğan
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 3 patlıcan
  • 3 domates
  • 2 kırmızı biber
  • 1/2 su bardağı limon suyu
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz ve çekilmiş karabiber
  • Süslemek için maydanoz

    Hazırlanışı;
    1. Soğanları iyice yıkayın ve kabuklarını soymadın üzerilerine zeytinyağı sürerek bir tepsiye yerleştirin. Yumuşayıncaya kadar -yaklaşık 40 dk.- 200 derece ısıtılmış fırında közleyin (tepsiye yağlı kağıt serdim).
    2. Patlıcanı çatalla bir kaç yerinden delin, soğanların yanına dizin. Domatesleri ve kırmızı biberleri de tepsiye koyun.
    3. Patlıcanları, domatesleri ve kırmızı biberleri közlenince alın. Soğuduktan sonra kabuklarını soyun.
    4. Patlıcanları şerit halinde, domatesleri de küp küp doğrayın ve sularının süzülmesi için bir eleğe koyup bekletin.
    5. Kırmızı biberleri de şerit halinde doğrayın.
    6. Soğanlar yumuşayınca fırından çıkarıp kabuklarını soyun ve halka halka doğrayın.
    7. Sebzeleri karıştırın.
    8. Zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, limon suyu, tuz ve karabiberi iyice çırpın, salatanın üzerine gezdirin.
    9. Maydanozla süsleyebilirsiniz.
  • 2 yorum:

    1. Sosuna bir cay kasigi kadar toz seker ekleyip erimesini saglayarak salataya eklediginizde sanirim escalivadayi cok daha hos bulacaksiniz.

      YanıtlaSil
    2. Selam,
      BU SALATA TAM BENLİK,BENİM İÇİN SUPER BİR ANA YEMEK BİLE OLUR.ELLERİNE SAĞLIK CANIM.

      SEVGİLER

      YanıtlaSil

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...