Pazartesi, Ağustos 28, 2006

Halbur Hurması


Öncelikle halburdan başlıyayım bilmeyenler için. Bazı yerlerde kalbur olarakta geçiyor. Bu gün kullandığımız elek veya süzgeçin deriden yapılmış şekli. Deri bir çok işleme tabi tutulduktan sonra iplik kadar incelip tahtaya geriliyormuş.
Hamura şekil veriken üstünün tırtıklı olması için kullanılıyormuş. Biz rendeyle idare ettik.
Kızartırken tereyağ kullanmak ayrı bir lezzet veriyor. Bazen annemin ufak hileleri oluyor (sıvıyağ karıştırmak gibi). Ve hemen anlaşılıyor. Kahvaltılar için kolay ve hoş bir tarif;

Malzemeler;

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı tereyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Tuz
  • Aldığı kadar un
  • Kızartmak için

Hazırlanışı;

  1. Bütün malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak elde sıkılıp resimdeki şekil verilir.
  2. Tereyağda kızartılır.

3 yorum:

  1. Tebrikler Böyle Eski bir tadı tekrar gündeme getirdiğiniz için. bu ve buna benzer tatlılar kalmadı şimdi.

    eceargi@gmail.com

    YanıtlaSil
  2. buna şurup eklenmiyormu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kusura bakmayın geç cevap veriyorum. Hayır bu şurupsuz bir atıştırmalık. Reçelle veya peynirle de yenilebiliyor. Kızartılmış bir poğaça gibi düşünün :) İstenirse arasına peynir de konulabiliyor. Peynirli halini de ayrıca yapıp ekleyeceğim.

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...