İftar #1 - Mantar Soslu Pirzola & Patates Püresi

Salı, Eylül 26, 2006

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan www.lezize.com ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Dünkü iftar menüsünün ana yemeği buydu tam iftar vakti aceleyle yapılmış olsa da çok lezzetli olmuştu, mantar sevenlere kesinlikle tavsiye ediyorum.

Malzemeler

  • 7 kuzu pirzola
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Kekik, toz kırmızı biber

    Mantarlı Sos için;

  • 400 gr. mantar, doğranmış
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 domates, kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış
  • 1 soğan, piyazlık doğranmış
  • 1 diş sarımsak, ince kıyılmış
  • Tuz
  • Pul biber, karabiber

    Hazırlanışı;
    1. Pirzola için; tercihen yapışmaz bir tavada 2 kaşık tereyağını eritip pirzolalara istediğiniz oranda kekik ve toz kırmızı biber serptikten sonra arada çevirerek kızartın.
    2. Kızaran pirzolaları bir fırın kabına yerleştirin (biz borcam kullandık).
    3. Başka bir tavada doğranmış mantarları 2 kaşık tereyağında suyunu çekene kadar kavurun.
    4. Mantarlar suyunu çekince piyazlık doğranmış soğanı ve kıyılmış 1 diş sarımsağı ekleyip soğanlar hafifçe soluncaya kadar çevirin.
    5. Doğranmış domatesleri ekliyip biraz da bunların pişmesine izin verin.
    6. Tuz, pulbiber ve karabiberini serpip, fırın kabına dizilmiş pirzolaların üzerine dökün.
    7. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında en fazla 20 dk kadar pişirin. Patates püresi veya pirinç pilavıyla servis yapabilirsiniz.
    Not: Eğer pirzolalarınızın yeterince piştiğine eminseniz fırına hiç koymanıza bile gerek yok. Mantarla etin lezzetinin birbiriyle özdeşleşmesi için fırına koymayı tercih ettik, eğer vakit kalmasaydı direkt olarak servis yapacaktık.

    Patates Püresi

    Eğer bir sofrada patates püresi varsa ve güzel görünüyorsa, pilav vs. yi tabağıma kesinlikle almam, bolca patates püresi yiyebilmek için, öyle çok severim, kırmızı etin yanında bana göre harika bir şey.

    Ceren'in isteği üzerine patates püresinin de tarifini buraya ekliyorum. Aslında bu sefer yaptığım (her ne kadar güzel olsa da) malzeme eksikliğinden williams-sonoma'nın patates püresine yaklaşamadı. İkisinin de tariflerini ekliyorum. Pırasalı veya soğanlı patates püresi tarifini de merak ediyorum ama henüz deniyecek fırsatım olmadı, deneyenlerin yorumlarını alabilirim. Bir de bilmeyenler için; yazın genelde olan taze patatesle yapılan püre pek hoş olmaz, mümkünse taze olmayan patatesle yapmaya çalışın. Taze patates lastik gibi uzayan bir hal alıyor.

    Malzemeler;

  • 6-7 patates, haşlanmış, kabukları soyulmuş, robotta vb. çekilmiş
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 bardak süt veya 1 bardak süt 1 bardak krema (tavsiyem budur; patates püresine her zaman koyacağınız sütün yarısını krema yarısını (half and half) süt şeklinde uygulayın, lezzet oldukça farkediyor. Ben o an evde krema olmadığı için sadece süt koydum.)
  • Tuz, çekilmiş beyaz biber

    Hazırlanışı;
    1. Tavaya tereyağını koyup eritin. Haşlanmış, püre yapılmış (ezilmiş) patatesleri ekleyin karıştırarak yağla özdeşlemesini sağlayarak biraz kavurun.
    2. Baloncuklar çıkmaya başladığında tuz ve beyaz biberi ekleyin, karıştırın.
    3. Süt ve kremayı yavaş yavaş bir yandan karıştırarak ekleyin. İlk başta süt patatesin yüzeyinde sanki çok fazla koymuşsunuz gibi kalıcaktır. Karıştırdıkça çekiyor korkmayın.
    4. Eğer hemen servis yapmıyacaksınız üzerine bir iki kaşık süt döküp, yayın. Böylece beklerken üzeri kabuklaşmaz. Servis esnasında karıştırırak ısıtırsanız sütü de yine içine çeker.


  • You Might Also Like

    6 Comments

    1. Teşekkürler, ben de pırasalı bir tarif görmüştüm ama bunu da denicem.

      YanıtlaSil
    2. Cok guzel bir iftar sofrasi gerceken,afiyet olsun (hatta olmustur bile!)
      Ben de Bu aralar Frances H. Burnett'in "The Secret Garden" kitabini okuyorum. Sayfada ismini gorunce belirtmeden gecemedim ,hani Lama okur mu yazar mi diye merak eden olur filan diye:)
      Mutlu Ramazanlar

      YanıtlaSil
    3. Size de güzel Ramazanlar.. The Secret Garden'ı küçükken okumuştum çok sevmiştim. Hala da çok severim. Hatta filmi vardır bir de onu da tavsiye ederim.

      YanıtlaSil
    4. Bana yeni hediye geldi bu kitap.Biraz gec kaldim biliyorum ama gec olsun guc olmasin:) Kitabi bitirdikten sonra filmini de izlemeyi dusunuyorum

      YanıtlaSil
    5. Kuzu pirzola tarifi arıyordum akşam için ve en aklıma yatan tarif bu oldu.
      Bende bu akşam deneyeceğim bakalım :)
      Ellerinize sağlık, teşekkürler.

      YanıtlaSil

    Subscribe