İftar #2 - Fırında Tavuk But & Buharda Sebze & Bademli Pilav

Cuma, Eylül 29, 2006

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan www.lezize.com ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.


Aslında dünkü iftara yapacaklarımız böyle değildi ama kardeşim arayıp arkadaşım da gelicek diyince hemen alelacele şöyle bir menü çıkardık. İlk olarak tavuğu sebzeli olarak soteliyecektim ama kardeşim hafif bir şeyler yapın diyince de bu şekle getirdik. Bilemiyorum ne kadar hafif oldu ama en azından zeytinyağı ve fırın poşetinde kendi buharında pişmesi yeterince hafiflik vermiştir sanırım.

Çorba olarak mercimek çorbası, karışık salata ve türlünün yanına Fırın poşetinde domates soslu tavuk but, buharda pişmiş patates, havuç ve kabak (aslında konserve bezelye olsaydı onu da ekliyecektim ama yoktu, bir dahaki sefere artık), ve bademli pilav vardı. Aslında ilk başta bademli tavuklu bir pilav yapmaya karar vermiştik (portakal ağacındaki tavuklu pilavı deniyecektim) ama sonra tavuğu ayrı olarak kullandık. Herkes beğendi sanırım kardeşimin yorumunu henüz almadım ama bizim hoşumuza gitti.

Fırında Tavuk But

Malzemeler;

  • 5 tavuk but
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 büyük soğan, halka halinde doğranmış
  • 1 diş sarımsak, kıyılmış
  • 2 domates, kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış
  • 1 fırın poşeti

    Hazırlanışı;
    1. Butların derilerini soyun. Büyük bir kasede salça, eritilmiş tereyağı, zeytinyağı, kıyılmış sarımsak, tuz, kekik ve toz kırmızı biberi karıştırarak sos haline getirin.

    2. Butları bu sosun içine atın ve her tarafının sosla kaplanmasını sağlayın.
    3. Fırın poşetinin içini çok az unlayın, ve soslu butları yerleştirin.
    4. Üzerine halkalar halinde doğranmış soğanları koyun.
    5. En üste de doğranmış domatesleri yerleştirin.
    6. Poşetin ağzını kendi teliyle kapatıp, bir iğne bir kaç yerinden delin. Borcama veya bir fırın tepsisine (eğer tepsiye koyarsanız daha çabuk pişer) koyduğunuz poşet içindeki butları 200 derece fırında pişirin.
    7. Piştikten sonra bir borcama veya servis kabına boşaltıp servis yapın.


    Buharda Sebze

    Malzemeler

  • 3 patates
  • 3 havuç
  • 1 kabak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • 1 fırın poşeti

    Hazırlanışı;
    1. Bütün sebzeleri ince olmayacak (çok ince olursa ezilebilir) şekilde çubuklar halinde doğrayın (patates kızartması şeklinde).

    2. Sebzeleri fırına poşetine yerleştirip 2 yemek kaşığı zeytinyağını ve tuzunu üzerlerine serpin.
    3. Poşetin ağzını kendi teliyle bağladıktan sonra yağın ve tuzun sebzelerin her yerine ulaşması için poşeti biraz sallayın. Poşeti bir iğneyle bir kaç yerinden delin.
    4. Tepsinin içine yerleştirilen poşetteki sebzeleri 200 derece fırında istediğiniz yumuşaklığa gelinceye kadar pişirin.


    Bademli Pilav



    Malzemeler;

  • 2 su bardağı pirinç, sıcak tuzlu suda 1 saat dinlendirilmiş, yıkanmış, süzülmüş
  • ½ su bardağı badem, soyulmuş
  • 2 yemek kaşığı tereyağı, dolu dolu
  • Tuz
  • 3 su bardağı kaynar su (veya kendi ölçünüze göre)

    Eğer isterseniz kuşüzümü de ekleyebilirsiniz.

    Hazırlanışı;
    1. Tereyağını yapışmaz bir tavada eritin. İçine soyulmuş bademleri atın ve badem hafif kızarana kadar kavurun.
    2. Bademler kavrulduktan sonra pirinçleri ekleyip bir kaç dakika da pirinçleri yağda kavurun.
    3. Kaynar suyu ve tuzu kendi ölçünüze göre koyup kısık ateşte pişirin.
  • You Might Also Like

    8 Comments

    1. İrem menün çok güzel hepside birbirinden nefis yemekler ellerine sağlıkiyi haftasonları sevgiler Ebru

      YanıtlaSil
    2. Aslında çok ilginç ve farklı tarifler değiller ama herkesin farklı bir yapım şekli oluyor..

      YanıtlaSil
    3. Merhaba İrem yemeklerin görünümleri iştah açıcı sunumların çok şık ve göze hitap ediyor eline emeğine sağlık sevgiler.özge

      YanıtlaSil
    4. Teşekkürler Özge'cim fotoğraflarımı hala tam olarak beğenmiyorum ama, bakalım onda da daha iyi oluruz zamanla..

      YanıtlaSil
    5. Tariflerini okudum yazının en sonunda NASIL OLMUŞ? diye bir yer gözüme ilişti hangi insan bunlara kötü olmuş diyebilir???Olağan üstü olmuşlar ellerine sağlık İrem'ciğiiim;))Hele şu bademler enfes duruyorlar -ye beni diye göz kırpıyorlar nasıl da lezzetli olmuşlardır kimbilir.Oh afiyet olsun.
      SEVGİYLE KAL...

      YanıtlaSil
    6. çok tesekkürler bu güzel ve nazik yorumlara, yalniz ben fotografa bakarken "Allah Allah bir yerden taniyorum ama" seklinde düsüncelere daldimki sonradan hatirladim :), karnavalla da tanismis oldum bu yorumla. Gün geçtikçe listeme ekledigim bloglarin sayisi artiyor bu çok güzel.

      görüsmek üzere..

      YanıtlaSil
    7. selamlar irem hanım,

      tariflerinizi en kısa zamanda deneyeceğim, yalnız şunu merak ettim, bademleri nasıl soyuyoruz? taze badem mi olmalı?

      YanıtlaSil
    8. bizdekiler kuru bademdi, bir miktar su kaynatın. bademleri bir kaseye koyun kaynar suyu üzerine dökün içinde yarım saat bekletin. parmaklarınızın arasında ovalayınca hemen çıkıyor kabukları.

      YanıtlaSil

    Subscribe