Boşnak Böreği

Perşembe, Kasım 23, 2006


Böreği yapalı o kadar vakit geçti ki İrem unutmuş. Aaa börek yapmışsın dedi. Malum adsl azizliğine uğramış mağdurlardanım. Öyle vakitler oluyor ki bir dakikaya düşen bağlantılar oluyor. Sınırsız bağlantı buysa sınırlıyı hayal etmek korkunç diye düşünüyorum. Ve artık pes edip arızayı falan aramıyorum. Zira geldiklerinde onlarda benim gibi bilgisayarın başına geçip yarım saat seyredip yok canım bizde hata yok hata sizin kablolarda gibi mantıksız açıklama yapacakları kesin. Buraya yazmamın sebebi ola ki sizinde başınıza gelir modeminiz bozuk derler siz ikinci ve üçüncü modemi alır paranızı haybeye harcarsınız. Yok öyle bir şey. Size dost tavsiyesi sorun ne kablonuzda ne modeminizde bana inanın.
Böreğin hikayesi aylar önce bu adsl hastalığı müzminleşmeden önce Tuz ve Biber bloğunu gezerken başladı. Boşnak böreği(Bursa Sarması) başlığında görünce hoşuma gitti. Güzel görünüyordu. Evren'in ellerine sağlık. Bende yaptım, yedik ama fotoğrafını çekemedim. Sonra ki günlerde biraz daha gezindim yemek sitelerinde. Evet biraz daha farklı bir tarif buldum. /www.nepisirsem.com/ ve bir kaç ismini hatırlamadığım yerde yufka olarak açıp rulo şeklinde sarılıyor ve iç harçta ek olarak kıyma vardı. Yaptık ama annemle birlikte çünkü misafir geldi.

Malzemeler:


  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1/2 paket yaş maya
  • Tuz
  • Aldığı kadar un

    İç Malzemesi:

  • 3 Patates
  • 200 gr. kıyma
  • 150 gr. tereyağ
  • 1 kuru soğan
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Üstüne sürmek için: 1 yumurta sarısı


Hazırlanışı;


  1. Malzemelerin hepsi karıştırılarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Yarım saat üstü örtülü olarak mayalandırılır.
  2. Patatesler haşlanır, soyulur bir çatalla ezilir. İnce kıyılmış soğan ve kıyma tereyağda hafif kavrulur. Baharatlar ve ezilmiş patates ilave edilir ateşten alınır.
  3. Yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır. Unlayarak oklavayla ince açılır hafif yağlanır yufkanın bir tarafı katlanır ortasına patesli harç koyulur ve rulo şeklinde sarılır.
  4. Tepsi yağlanır. Ortasına ilk ruloyu kendi etrafında döndürerek sarılır. Diğer yufkalarıda açıp tepsi dolana kadar etrafına sarılır.
  5. Üstüne bir kaç damla yağla çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Sıcak fırında pişirilir.(Boşnak böreğine yumurta sürülmez gibi bir şey okumuştum ama annem kabul etmedi biz sürdük)


You Might Also Like

10 Comments

  1. merhabalar
    blogunuzu kısa süre önce keşfettim ve o günden beride takip ediyorum. arşivdeki tariflerede baktım. gerçektende tariflerin ve resimlerin ve sunumların hepsi birbirinden güzel.börekte çok iştah açıcı görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler. aslında aklımızda olanları değilde elimizden gelenleri,yetiştirebildiklerimizi yapıyoruz. bende bloğunuzda gezinirim ara sıra.ve kaçırdığım doğum günü partisine üzüldüm. ama davetsizde gelemezdim. dilerim daha iyi seneler daha güzel yaşlar görürsünüz.

    YanıtlaSil
  3. Sizin borek pek hos gorunuyor.Elinize saglik. Yanliz benim anneanne Bosnak idi, bu boregi boyle yapmazdi. Mayali hamur kullanmazdi. Icinde de maydanoz ve de tereyagi yok benim bildigim. Sanirim Bosnak boreginin Anadolu damak tadina uygulanmis versiyonu sizinki ya da bizimkilerin tarifi oyle :) Turkiye'ye gidince anneme yaptirip daha detayli ogreneyim ben bu isi.

    YanıtlaSil
  4. sizin boncuk işleri kadar hoş görünmesede... eminim ki anneannenizin yaptığı daha doğrudur. ben tariflerden yola çıkıp yaptım. ve babam sayesinde bizde kullanılan yegane yağ tereyağdır. zeytinyağlı yemekler hariç. öğrendiğinizde görmek ve denemek isterim.

    YanıtlaSil
  5. mehabalar..blğunuz gezdim ve çok beğendim.. boşnak böreğini ben daha farklı yapıyorum bizmi yanlış biliyoruz acaba dedim..önce maya kullanmıyorum ve içine küp küp kesilmiş çiğ patates koyarız. üzerinede börek hafif kızardıktan sonra hafif kızdırılmış tereyağına 2 bardak kadar sıcak su ekler dökeriz ve tekrar fırına süreriz suyunu çekince çıkarırız bide bunu deneyin..yumuşacık ve leziz olur..

    YanıtlaSil
  6. Farklı bir lezzet olduğuna eminim .Denemeye çalışacağım. Olmadı siz yollarsınız bize? Sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. merhaba sevgili lezize size �ok te�ekk�r ediyorum,�nk� a�ma b�rek yapmak hep beni s�km�t�r.Verdiginiz tarif ile b�rek yapmak �ok keyifli
    inan�n zevkle yapt�m,herkese tarif veriyorum sizde yap�n diyorum.Bu arada ben mavivadi sizi de hen�z yeni olan siteme beklerim.

    YanıtlaSil
  8. Bence çok güzel gözüküyo bu arada geçmis olsun:(
    gerçekten çok üzüldüm...:(

    YanıtlaSil
  9. Bosnak böregi çok güzeldir.Öyle böyle degil.Sırf yemek için her hafta özel lokantaya giderim :D Gercekten tavsiye ederim :) Memleketimin böregi...

    YanıtlaSil
  10. MERHABA, ben Boşnak'ım bu çok farklı bir börek olmuş bizim yaptığımız böreklerin hamuruna su un tuz ve birazcık sirke konularak yoğurulur daha sonra yuvarlak bir masada döne döne hamur zar olana kadar açılır ama lezzeti mükemmeldir. ( sizinki de çok güzel görünüyoror eminim lezzetlidir de ) benim annem çok usta Boşnak börekçisidir, müsait bir zamanda foto.sunu çekip gönderirim.
    bu arada tarifleriniz çok hoş ellerinize sağlık teşekkürler. Yeni evlenen biri olarak tariflerinizi deneyeceğim.

    YanıtlaSil

Subscribe