Kömbe

Pazar, Kasım 12, 2006

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



İsim bir çok yerde geçiyor. Fakat malzemeler çok farklı. Tatlı olarak yapanlar, kıymalı ve patatesli olarak yapanlar var. Eskiden tandır denilen taş fırınlarda pişirilirmiş. Yöresel ye 9 da yapacaktık ama annemler itiraz ettiler. Hamur işleri üst üste geldi yeter diyerek. Yemediğim ama görmekten hoşlandığım yemeklerden. Bu kültürüme düşkünlükten olan bir hoşlanma.

Malzemeler:

  • 1 kg. kepekli un
  • 1 kg. buğday unu
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz, su
  • 1 kg. tereyağ
  • 1 kg. yoğurt
  • 5 diş sarımsak

Hazırlanışı:
  1. Kepekli un ve buğday unu karıştırıp elenir. Tuz ,kabartma tozu aldığı kadar su ilave edilerek yoğrulur.(katı bir hamur olacak)
  2. Fotoğraftaki şekil verilip, önceden ısıtılmış fırında kek ayarında pişirilir.
  3. Fırından çıktıktan sonra üstünü elinizle hafif ıslatıp bir örtüye sarılı olarak onbeş dakika dinlendirilir.
  4. Sonra üstü tencere kapağı gibi açılır. Üsteki büyük, sert parçalar bir kenara alınır. Hamur boş bir tepsi gibi olana kadar oyulur. Yumuşak parçalar küçük, küçük ditilir.
  5. Yoğurt çırpılır az sulandırılır (koyu ayran kıvamında) ve dövülmüş sarımsak ilave edilir.
  6. Tereyağ eritilir. İçi boşaltılan hamura önce ayran sürülür. Bir avuç kadar didilmiş hamur konulur, sert hamurlar resimdeki gibi üzerine kapatılır. Bir iki kaşık tereyağ dökülür.
  7. Kalan bütün didilmiş hamurlar üstüne konulur.
  8. Üzerine fotoğrafta görüldüğü gibi ortasına tereyağ, kenarlarından yavaş bir şekilde ayran dökülür.

You Might Also Like

8 Comments

  1. çok nefis gözüküyor geçen gün yemekoloji de vardı buna benzer bir tarif adı farklıydı ben sivaslıyım ve bizde kömbe diyoruz aynen seninki gibi
    çok lezzetli ve harika görünüyor
    sevgilerimle fikriye

    YanıtlaSil
  2. fikriye teşekkürler. ben yemekolojiye baktım. kastettiğin baviko mu acaba? belki malzemeler benziyor. ama eğer oysa şekil biraz farklı.

    YanıtlaSil
  3. bu tarifi tesadüfen buldum.. ben elazığlıyım bizde de kömbe derler bu yemeğe.. bayılırım. ellerinize sağlık. güzel bir tebessüm bıraktınız bende.

    YanıtlaSil
  4. SELAM CANIM BENDE ERZİNCANLIYIM VE BENDE KÖMBEYİ ANNEMDEN ÖGRENDİM ÇOKTA SEVERİM VE SEVERİZ AMA BİZ AYRANLI YAPARIZ ÇOK LEZETLİ OLUR ELLERİNE SAGLIK HERŞEYİN GÖNLÜNCE OLSUN ÇANİM BURSADAN SEMRA

    YanıtlaSil
  5. bende tarifi tesadüfen görenlerdenim anneciğim çok yapar bende erzincanlıyım hatta bu yemegı yapıp toplanırlardı teyzemlerle özel bir yemektir bizim için. ellerinize saglık cok lezzetle görünüyor!sevgiler -EYLEM

    YanıtlaSil
  6. Yasmina, Semra ve Eylem teşekkürler. Yöre yemekleri sanki bir hatırlatma eskiye özlem içerir. Ana maddeleri farklı olsada işin manevi boyutu böyledir. Ve genelde bizde bu tür yemeklerimizi aile bir araya geldiğinde yaparız. Yeni tabirle çekirdek aile değil tüm aile.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. 1 kilo terayag mı

    YanıtlaSil
  8. Evet 1 kilo.. Biraz fazla geliyor göze kulağa ama hamur içine çekiyor.

    YanıtlaSil

Subscribe