Patatesli Pancake - YE#16 {Patates}

Pazartesi, Kasım 13, 2006

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Geçen ayın etkinliğine katılamadım, açıkcası bayram tatlıları pek ilgi alanıma girmiyor çünkü genelde şerbetli tatlılar yapılır ve benim şerbetli tatlılarla kadayıf haricinde hiç aram yoktur yapacak bir şey bulamadım ramazan telaşı vs derken. Bu ayın konusu patates olunca bu tarif daha önce gözüme çarpmıştı son günün sabahı deniyim dedim belki güzel olur. Bu daha önce bahsettiğim pancake değil, ilk defa bu sabah kahvaltıda yaptım. Evin bütün üyeleri beğendiler ama bence tam kumlu patates deniyor sanırım (püre yapmak için kullanılan patateslerden) olsaydı daha da lezzetli olurdu ve içine kaşar ve beyaz peynir eklenebilir ve farklı baharatlar, burası size kalmış. Aynen uyduğum orijinal tarifi yazıyorum.

Malzemeler;

  • 3 orta boy patates, soyulmuş, küp küp doğranmış
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yumurta, çırpılmış
  • 3 yemek kaşığı un
  • Taze çekilmiş beyaz biber
  • Zeytinyağı ve tereyağı, pişirmek için


  • Hazırlanışı;
    1. Küp doğranmış patatesleri üzerlerini iki parmak su geçecek kadar suyla ve 1 çay kaşığı tuz atarak 20 dk kaynatın.
    2. Patatesler yumuşadıktan sonra bir süzgece alıp 15 dk bekletin.
    3. Bir karıştırma kabına alıp, ezin ve 30-40 dakika daha soğumaları için bekleyin.
    4. Soğuduktan sonra içine un, çırpılmış yumurta, biber ve tuz koyun (bence kaşar peyniri de güzel olur bir daha yaptığımda rendelenmiş kaşar peyniri de eklicem). Çırpmadan yavaş yavaş karıştırın.
    5. Ellerinizi iyice unladıktan sonra hamuru sekize bölün ve her bir parçadan 7,5 cm çapında diskler yapın. Parşömen kağıdı serilmiş ve iyice unlanmış tepsiye yan yana dizin. Üstlerini de unlayın. Tepsiyi sıkıca sarın ve buzdolabına koyun.
    6. Pancakeleri pişirene kadar bu şekilde tepside bekletebilirsiniz (sanırım akşamdan hazırlanıp sıkıca sarıldıktan sonra buzdolabında sabah kahvaltısına kadar bekletebilirsiniz).
    7. Tavaya 2 kaşık zeytinyağı 1 kaşık tereyağı koyup eritin.
    8. Pancakeleri sırasıyla çevirerek her iki tarafı da iyice kızarana kadar pişirin.
    9. Eğer yağ azalırsa tekrar ekleyin. Pişenleri havlu kağıdın üzerine koyup yağını vermesini sağlayın.
    10. Ardından sıcak tabaklara aktarabilirsiniz.


    İsterseniz yanına domates, salatalık, roka koyabilirsiniz (ben böyle yaptım), asıl tarifte haşlanmış yumurta ve füme somon diliminin yanında servis yapılıyordu.

    You Might Also Like

    6 Comments

    1. Çok güzel olmuş her iki tarifin de, kumpir tam ortaköydekiler gibi :) Pancake de pek güzel görünüyor, kahvaltıya falan misafir geldiğinde tam denemelik. Ellerine sağlık!

      YanıtlaSil
    2. Yeşimcim Pancake i evde herkes sevdi o yüzden tavsiye edebilirim rahatlıkla.. russet potato die geçiodu tarifte ona göre ayarlayabilirsin patatesini, ben evde hangisi varsa onu koydum:).

      YanıtlaSil
    3. ya resim çok güzel,tadı da eminim öyledir,ellerinize sağlık,bu arada patatesi haşlamadan rendelesek olur mu acaba...

      YanıtlaSil
    4. Bilemiyorum... Unu ve yumurtayı tutmayabilir sanırım. Belki şöyle yapılabilir; şekersiz bir pancake hamuruna bir miktar rendelenmiş patates karıştırılır. Öyle pişirilir.

      YanıtlaSil
    5. merhaba cumartesi günü denedim.gayet güzel oldu.sadece içine biraz süt ilave ettim.o yüzden toparlmak biraz zor oldu.ve döküm tavada kızarttim.bir dahaki sefersütsüz deneyeceğim.teşekkürler

      YanıtlaSil
    6. Merhaba, afiyet olsun beğendiğinize sevindim ben sütsüz yaptığım halde toparlaması zor oldu ama tavaya dökülecek gibi değildi..

      YanıtlaSil

    Subscribe