Salı, Mart 21, 2006

Mantarlı & Sucuklu Pizza



Malzemeler:

Hamuru için:

  • 1,5 bardak ılık süt
  • 5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 21 gr. yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 bardak un

    Harcı için:

  • 4-5 domates (çok küçük küpler halinde doğranmış)
  • 2-3 biber (ince ince kıyılmış)
  • 500gr. mantar (isterseniz mantarları çok az yağda kavurabilirsiniz suyunu atması için, bu sefer benim mantarlarım sulandılar tepsiyi fırından çıkarıp suyunu atmak zorunda kaldım ama her zaman olan bir şey değil.)
  • Sucuk (ince dilimlenmiş)
  • 100gr. rendelenmiş kaşar peyniri (veya istediğiniz kadar)

    Sosu için:

  • 5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • Birer tatlı kaşığı; kekik, pulbiber, tuz

Hazırlanışı:


  1. Geniş bir kapta ılık sütte mayayı eritin.
  2. Yağ, tuz, şeker ve unu ekleyip hamuru yoğurun.
  3. Mayalanması için; kabı bir poşetin içine koyun ağzını sıkıca bağlayın veya kapağını kapatıp beze sarın hava almıyacak şekilde yarım saat dinlendirin.
  4. Bu arada malzemeleri doğrayıp hazırlayın.
  5. Yarım saat sonra yağlanmış bir tepsiye hamuru yayın.
  6. Bir kasede zeytinyağı, salça ve baharatları karıştırın. Doğramış olduğunuz domateslerin suyunu bu sosa ekleyin. Karıştırıp sos haline getirin.
  7. Bu sosu hamurun her tarafına sürün.
  8. Ardından sırayla dilimlenmiş sucukları yerleştirin, biberleri, mantarları ve en üste de domatesleri yayın.
  9. Eğer kekiği seviyorsanız domateslerin üzerine de biraz kekik serpin.
  10. Rendelenmiş kaşarı da serptikten sonra sıcak fırında istediğiniz kızarma oranına göre pişirin. Benim yaptığım pizzayı fırın bir köşesini daha çabuk kızarttı farkettiğimizde çevirdik ama biraz geç oldu. Mantarlar da sulandığı için epey bir badire atlattı ama yine de fena olmamıştı :).


Kahvaltı Menüsü



Geçen hafta Sahra'yla beraberce kahvaltı yapalım diye konuşmuştuk, salı günü olsun dedik. 5 kişilik bir kahvaltı sofrası düşünmeye başladım. İlk olarak kesin olarak iki şey vardı. Kumpir veya Pizza (çünkü her ikisini de ailecek çok seviyorlar -dayım dışında-). İkisini yapsam yenmez, zaten başlı başına doyurucu şeyler. Sorayım dedim ben de hangisini arzu edersiniz diye. Sordum yanıt şu şekilde geldi;
- Hangisi daha kolay geliyorsa onu yap.
Yani ben sormuşum niye söylemiyorsunuz? O zaman dedim;
- Her şey çok zor, gelin size kuru ekmek su vericem.

Evde mantar varken, kararmadan pizzada kullanayım, bari pizza yapıyım dedim. Kumpiri başka bir sefere artık. Tatlı olarak da daha önce hiç yapmadığım yalancı Tiramisu denilen tatlıyı yapmaya karar verdim. Menü şu şekilde oldu;


  1. Mantarlı ve Sucuklu Pizza
  2. Zeytinyağlı Yaprak Sarması & Kırmızı Biber Dolması
  3. Coleslaw (Lahana Salatası)
  4. Patates & Köfte Kızartması
  5. Amasya Çöreği
  6. Tiramisu
  7. Domates & Salatalık
  8. Kahvaltılıklar
    Ve
  9. Sahra kendi yaptığı Gül Reçelinden getirdi.




Tabii bunların hepsini ben yapmadım. Pizza, Coleslaw ve Tiramisu bana ait. Zeytinyağlı, Kızartmalar ve Amasya Çöreği anneme; çöreğin tarifini Oktay Usta'dan almış. Bu aralar bütün ev hanımlarının favori aşçısı sanırım Oktay Usta. Bugün Oktay Usta'dan şu pilavı yaptım, bugün şu piyazı yaptım, Oktay usta böle yapın dedi kremanın sosunu..!

Bir de peçete katladım. Ömür işmiş. Tea Time'da görmüştüm. İlk denediğim olmadı sinirlendim biraz. Nasıl olmaz! Bir tane daha deniyim dedim bu sefer de olmazsa bırakıcam. Sonra farkettim ki sağolsun peçeteler tam kare olmadığı için bir yamukluk hasıl oluyor imiş. Neyse ona göre ayarladık fena olmadı :) 5 peçete katladım eğer altı kişi gelseydi; kendi peçetemi altıncı kişiye vericektim katlamamak için, yani biraz uğraştırıcı :).


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...