Çarşamba, Mart 22, 2006

Amasya Çöreği



Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı süt
  • ½ su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket yaşmaya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un
  • 200gr. tereyağı
  • Ceviz (dövülmüş)



Hazırlanışı:
  1. Tereyağı ve ceviz haricindeki diğer malzemeleri yoğurarak bir hamur elde edin. Mayalanmaya bırakın.
  2. Hamur mayalandıktan sonra 12 parçaya bölün.
  3. Altı tanesini servis tabağı büyüklüğünde açın.
  4. Açılan bu hamurların aralarına eritilmiş tereyağı ve ceviz serperek üst üste koyun.
  5. Merdaneyle biraz büyütün. Bu büyütülmüş hamurdan iki parmak eninde şeritler kesin.
  6. Her şeriti bükerek dikdörtgen tepsinin uzun tarafının boyutunda uzatın ve tepsiye böylece yerleştirin.
  7. Diğer şeritlere de aynısını yapın. Diğer altı bezeyi de aynı şekilde hazırlayıp sırayla tepsiye dizin.
  8. Üzerlerine yumurta sürdükten sonra ısıtılmış fırında pişirin.


Patates & Köfte Kızartması



Patateslerin çıtır çıtır olması için araştırma yaparken Tarif Defterinde gördüğüm şekilde yapalım dedik. Ama firitözümüz olmadığından tahmini yaptık. Yine de güzel oldu.

Köfte

Malzemeler:
  • 250gr. dana kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • tuz, pulbiber, karabiber

Hazırlanışı:
  1. Rendelenmiş soğanı, ufalanmış ekmeği ve diğer malzemeleri koyup güzelce yoğurun.
  2. Fındık büyüklüğünde yuvarlayın.
  3. Bir tepsiye un serpin.
  4. Yuvarladığınız köfteleri tepsiye koyup tepsiyi sallayın, una bulansınlar.
  5. Yağda kızartın. Servis tabağının ortasına köfteleri kenarlarına da kızarttığınız patatesleri koyun.


Ben ertesi gün bir de baharatlı (pulbiber ve kimyon koydum) patates kızartmasını denedim çok lezzetli oldu tavsiye edebilirim.

Coleslaw {Lahana Salatası}



Bu salatayı Tarif Defterinde pizzanın yanına ne yapsam diye ararken görmüştüm. Ben pek beceremedim sanırım ama yine de tarifini veriyim.

Malzemeler:
  • Beyaz Lahana
  • 1 havuç
  • Mayonez
  • Zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • Tuz, Karabiber
Hazırlanışı:
  1. Beyaz Lahanayı çok ince kıyın. Yumuşamaları için biraz tuzla ovun.
  2. Havucu rendeleyin. Lahanayla karıştırın.
  3. Çok az zeytinyağı, karabiber, pudra şekeri ve mayonezle iyice harmanlayın.

Zeytinyağlı Sarma & Kırmızı Biber Dolması



Malzemeler:

  • Tuzsuz salamura üzüm yaprağı
  • 5 dolmalık kırmızı biber (Bu kırmızı biberlerin özel bir adı varsa da ben bilmiyorum ama görünümleri çok güzel)

    Harcı için:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 4 kuru soğan
  • ½ su bardağı zeytinyağı
  • Maydanoz
  • Nane, tuz, pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Arzuya göre dolma fıstığı, kuşüzümü
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Üç domates


Hazırlanışı:


  1. Bir tencereye zeytinyağını koyun. Yemeklik doğranmış soğanları koyup kavurun.
  2. Salçayı ve 2 rendelenmiş domatesi ekleyin.
  3. Biraz kavurduktan sonra pirinci ilave edin ve biraz daha kavurun.
  4. Kalan domatesi küçük ve küp şeklinde doğrayıp ilave edin.
  5. Tuzunu, şekerini ve baharatlarını, fıstıkları ve kuşüzümlerini koyun. 1 çaybardağı su ilave edip pişirin.
  6. Kıyılmış maydanozu ekleyin ve dinlenmesi için kapağını kapatın.
  7. Dinlendikten sonra hazırladığınız yaprakları incecik sarın ve kırmızı dolma biberleri doldurun.
  8. Tencerenin altına biberleri, onların üstüne sarmaları dizin.
  9. Eğer yaprağınız güzelse bir çay bardağı su ekleyip kısık ateşte pişirin. Eğer biraz sertse dolmaların üstünü geçicek kadar su eklemelisiniz. Yani yaprağın pişme derecesine göre... Bu ölçülerle resimdeki tabak gibi bir tane daha olacak kadar dolma çıktı. İsterseniz ölçüyü arttırabilirsiniz.


Not:Eğer taze yaprak kullanıcaksanız yaprakları haşlamalısınız. Eğer tuzlanmış salamura yaprak ise tuzunu atması için suda bekletmelisiniz.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...