Perşembe, Mart 23, 2006

Vişneli Kümbet Pasta



Bu pastanın orijinali kakaolu pandispanya + beyaz krema + çikolata sosundan oluşuyor. Ben değişiklik olsun diye bu şekilde; vişneli denedim. Fotoğraflarını her ne kadar beğenmesem de tarifi yazmam konusunda Sahra tarafından baskı altındayım. Tadını beğendiler ve sadece bu resimdeki dilim kaldığına göre sorun yok :). Bu şekilde teminat verebilirim, hatta küçücük pasta yapmışsın hemen bitti diye şikayet bile ettiler ;).

10 kişilik

Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 4 kahve fincanı un
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 1 paket kabartma tozu

Kreması için;
  • 200gr. margarin (ben tereyağı kullandım ve bir çorba kaşığı koydum 200gr. bence çok fazla)
  • 1 su bardağı + 2 çorba kaşığı un
  • 12 çorba kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya (ben koymadım)
  • 1lt. süt
  • Çekirdekleri çıkartılmış vişne

Sosu için;
  • 2 paket krem şanti
  • Çekirdekleri çıkartılmış vişne (miktarını bilemiyorum göz kararı)


Hazırlanışı:
  1. 4 yumurta ve 3 kahve fincanı şekeri iyice çırpın. Unu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin. Karıştırın.
  2. Yağlanmış yuvarlak orta boy çok küçük olmayan bir tepsiye dökün. Pişirin.
  3. Kek pişerken kremasını hazırlayın; un, şeker ve sütü muhallebi gibi pişirin. Piştikten sonra sıcakken içine yağını atıp iyice çırpın ve soğumaya bırakın.
  4. Pişen keki iki parçaya kesin. Bir yarısını yuvarlak bir kasenin içine yerleştirin.
  5. İçine biraz krema dökün. Bir kat vişne dizin. Biraz daha krema dökün ve yine vişne dizin bu şekilde kekin içi dolana kadar devam edin.
  6. Krema dökme işlemi bitince kekin diğer yarısını bu kasenin üzerine kapatın. Kenarlarını sıkıştırın. Bu şekilde buzdolabında en az 4 saat bekletin. 1 gece önceden yaparsanız daha iyi olur.
  7. Sos için ayrılan çekirdekleri çıkarılmış vişneleri rondo veya blenderda çekin.
  8. Krem şantiyi hazırlayın.
  9. Buzdolabında beklemiş pastayı alıp yuvarlak bir servis tabağına ters çevirin. Üzerine önce krem şantiyi sürün. Ardından vişne sosunu dökün. Dilimliyip servis yapabilirsiniz.



Posted by irém

Reçelli Günler 2 {Gül Reçeli}



Gül Reçeli

Reçellerin en zahmetlisi bence gül reçeli. Tarifte 150 gr. gül yaprağı yazıyor yazmasına da onu ayıklayıp 150 gr. yaprak haline getirmek için çok vakit harcanıyor. Bu benim şahsi fikrim olmakla birlikte kitapları karıştırırken Tatlı Kitapta rasladığım şu satırlar beni rahatlattı (korktuğum kadar tembel değilmişim demekki).

Yanlız Türkler'de değil, bütün Ortadoğu'da en makbul reçel, gül reçelidir. Azeriler´in "Atan soğan, anan sarımsak, sen haradan oldun gülmeşeker" sözü meşhurdur. Bizim deyişimizle gülmeşekerin yapımı, ilk basılı Türk yemek kitabı Melce'üt Tabbahin´de şöyle anlatılır: "Yüz dirhem ala gül varağının temizlerini ayırıp beyaz yerlerini kesip hazır edeler. Badehu (ondan sonra) damarlı ve küçüklerini yüz dirhem su ile bir taşım kaynatıp sıktıkta hasıl olan suyunu beş yüz dirhem elenmiş kelleşekeriyle tencereye koyup eridikte ayrılmış gül yapraklarını dahi atıp kıvama gelinceye kadar kaynatalar. Badehu kapaklı billur kaselerde badettevzi hıfz oluna(sonra dağıtılıp saklana). Lakin dikkat lazımdır".

Bakınız eski insanlar bile dikkat lazımdır demiş. Ki ben onların bizden çok dikkatli olduklarına inanıyorum. Neyse sadede gelelim.

Malzemeler:

  • 150gr. kokulu gül yaprağı(ben miktarını artırıyorum)
  • 1 çay bardağı limon suyu
  • 2250gr. tozşeker(9 su bardağı)
  • 550ml. su(2,5 su bardağı)


Hazırlanışı:

  1. Gül yaprakları bir kaç su yıkanır (malum bahçeden olunca). Uçlarındaki beyazlıkları alınır (bunu yıkamadan yapınca kokusu suya gidiyor bence). Süzülmeye bırakılır.
  2. Bahar mevsiminde yapılırsa üzerine 250gr. şeker ve limon suyunu ilave edip yapraklar çok ezilmeden yoğrulur. Üstü kapalı serin bir yerde iki gün bekletilir. Kış mevsimi için gül yapraklarını limon tuzu ve az bir şekerle yoğrulur. Derin dondurucuda saklanır.
  3. Bakır bir tencerede şeker ve su tahta bir kaşıkla karıştırarak kaynatılır. Biraz kıvama gelince gül yaprakları ilave edilir istediğiniz kıvama gelinceye kadar üzerindeki köpükler alınarak kaynatılır (Çok kaynatılınca yapraklar sertleşir). Ocaktan alıp ılınınca kavanozlara aktarılır.
  4. Derin dondurucudaki güllerle yapacaksanız, aynı ölçülerle kaynattığınız şuruba yaprakları ilave edin.




  • Ölçüler Tatlı kitaba ait. Fakat ben bu ölçüleri kullanmadım yaklaşık bir tarif olması için verdim (çünkü babama göre bir ölçü olmalı bir kere denemiştim).


  • Not:Bahar mevsiminde yaparsam gülmeşeker tarifindeki gibi yaprakların ucunu kaynatıyorum. Çünkü kokusu daha güzel oluyor. Derin dondurucuya koyacaksam kaynatıp cilt bakımı için kullanıyorum.

    Tiramisu


    İlk defa denediğim ve çok güzel bir sonuca ulaştığım bu tatlıyı Kumsal yapar. Ben de ondan aldım tarifini. Yaklaşık bir saat telefonda hangi boyuttaki borcam tepsiye yaptığını hatırlamaya çalıştı kendisi sağ olsun :).

    Malzemeler:

    Keki için;
    • 2 yumurta
    • ½ su bardağı süt
    • ½ su bardağı sıvı yağ
    • ½ su bardağı toz şeker
    • 2 yemek kaşığı kakao
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 su bardağı un

    Kreması için;
    • ½ lt. süt
    • 1 paket krem şanti
    • 1,5 kahve fincanı un
    • 2 kahve fincanı şeker

    Kekini ıslatmak için;
    • 1,5 su bardağı süt
    • 1 tatlı kaşığı nescafe
    • 1 tatlı kaşığı şeker

    Hazırlanışı:
    1. Yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırpın.
    2. Yağını ve sütünü ilave edin. Biraz daha çırpın.
    3. Kabartma tozunu, kakaosunu ve ununu eleyerek ekleyin. Hızlıca karıştırın ki yumurtanın köpüğü sönmesin. Biraz yağlanmış orta büyüklükte bir borcama hamuru dökün. Kek gibi pişirin.
    4. Kek pişerken 1 paket krem şantiyi bir bardak sütle çırpın ve dolaba koyun.
    5. Diğer krema malzemelerini muhallebi gibi pişirin. Ve soğumaya bırakın.
    6. Kek piştikten sonra fırından çıkartın ve sıcakken 1,5 bardak süt+nescafe ve şekeri bir bardakta karıştırıp kaşıkla kekin her tarafına dökün.
    7. Soğumuş muhallebiyle krem şantiyi iyice çırpın ve ıslatılmış kekin üstüne dökün.
    8. Üzerine bir elekle istediğiniz kadar kakao serpin ve buzdolabından bir gece bekletin. Ertesi gün yiyebilirsiniz. Eğer hemen yerseniz kek sütü tam olarak emmemiş olduğu için kuru kalabiliyor. Bir gece bekletmek en iyisi...

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...