Perşembe, Nisan 20, 2006

Kuru Sebze Dolması

İrem bana gelecekti. Tek suçlu benim hakim bey! Karar: Gereğinin yapılmasına ve bu suçun bir nebze af edilebilmesi için akşam yemeğinin üstlenilmesine. İrem'in elinden bir uçan bir kaçan kurtulurdu. On parmağında dokuz marifet. Bu sefer birini kaybetti. Ya İrem laf aramızda bak sen de istekliydin. Biz yedik bari mütevazi menümüzü sizde görün. Gecenin sonunda af edilmiş olarak ayrıldık.



Dolma yapmasını bilmeyen yoktur. Ama resmi koyduk ya illa ki tarifi de yazacağız.

Malzemeler;

  • 2 büyük kuru soğan
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 büyük domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz, nane
  • 3 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Tuz, karabiber, pulbiber, reyhan

    Sosu için;
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 su bardağı su
  • 100 gr.tereyağ
  • İyi bir dost(kuru sebzeleri temin etmek için bize İrem'in annesi vermişti)
  • 500 gr. kıyma

    Hazırlanışı:


    1. Kuru sebzeler haşlanır. Süzülür.
    2. Kuru soğanlar ince kıyılır. Maydanoz, nane ince kıyılır. Domatesler rendelenir.
    3. Kıyma, soğan, domates, salçalar, maydanoz, nane, yıkanmış pirinç, yağlar ve baharatlar karıştırp yoğrulur.
    4. Hazırlanan sebzelere doldurulur. Bir tencereye dizilir. Üstüne iki su bardağı kaynar suda ezilmiş salça ilave edilir.
    5. Tereyağ küçük parçalara bölünüp dolmaların üstüne konulur. Kapağı kapatılıp pişirilir.
  • Karnabahar Kızartma




    Malzemeler:

  • 1 küçük karnabahar
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı sıvıyağ(kızartmak için)
  • 1 limon

    Süslemek için;
  • 250 gr.yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • Pulbiber

    Hazırlanışı;

    1. Karnabahar bir bıçak yardımıyla temizlenip parçalara bölünür.
    2. Bir tencereye kaynar su, tuz ve dörde bölünmüş limon koyulur karnabahar 5-6 dakika haşlanır.(Limon karnabaharın kokusunu alması için)
    3. Süt, yumurta ve un çırpılır. Karnabaharlar bu karışıma batırılıp, kızgın yağda kızartılır.
    4. Yoğurt çırpılır. Sarımsak rendelenip ilave edilir. Tereyağ eritilir, pulbiber ilave edilir.
    5. Karnabaharlar servis tabağına alınır. Üstüne yoğurt dökülür. Eritilmiş biberli tereyağ gezdirilir (biz kızartma zaten yağlı olduğu için sadece biber döktük..yok bu doğru olmadı iş aceleye geldiği içindi)


    Not:Aynı şekilde havuçta güzel oluyor.
  • Eşbabiye (Kuru Kayısı Tatlısı)



    Etkinliğe yetiştiremediğimiz bir tatlıyı da yapmış olduk. Bu tatlı bizde "Eşbabiye" olarak biliniyor. Google'da aratınca kuru kayısı olarak çıktı fakat Doğu Anadolu'da Diyarbakır, Çemişkezek kültürünü anlatan sayfalarda bulabilirsiniz. Yalnız Malatya'da erik kurusuna deniyormuş. Google'ın yalancısıyım.

    Malzemeler;

  • 500 gr. kuru kayısı
  • 350 gr. toz şeker
  • 200 gr. tereyağ
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

    Hazırlanışı;

    1. Kayısılar seçilir, bir kaç kere yıkanır.
    2. Bir tencereye kayısılar, su, şeker ve tereyağ konulur.
    3. Kayısılar ezilmeden arada karıştırarak pişirilir.Suyunu çekince ateşten alınır.
    4. Dövülmüş cevizle süslenir.

  • LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...