Pazartesi, Nisan 24, 2006

Tavuklu Sebzeli Noodle - 2



Arşivde bir başka tavuklu sebzeli noodle tarifi var ama bunu biraz daha farklı yaptım ve bence bu daha güzeldi. Tarifi kendim uydurduğum için ismi de böyle oldu ama hımm ya da başka bir isim verebilirim. Hero'yu seyredenler varsa hatırlarlar, Uçan Kar, Kırık Kılıç, Bahar Çayı biz de "Kızaran Tavuklar ve Kıyılan Sebzeler" diyebiliriz pekala bu yemeğe :)...

2 Kişilik

Malzemeler;

  • 1 havuç
  • 1 kabak
  • 3-4 küçük beyaz lahana yaprağı
  • 150gr. tavuk göğsü
  • 1 tatlı kaşığı zencefil
  • 3 çorba kaşığı soya sosu
  • 1 domates rendesi
  • 1 soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • Susam yağı
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Toz kırmızı biber
  • Karabiber
  • Çok az kekik

    Hazırlanışı;

    1. Tavukları ince şeritler halinde doğrayın bir kasede üzerine 3 çorba kaşığı soya sosu koyup karıştırın. Yarım saat böyle bekletin.
    2. Bu esnada sebzeleri (havuç, kabak, lahana) yukarıdaki gibi doğrayın.
    3. Yarım saat sonra soya sosunu süzüp biraz zeytinyağında tavukları wokta beyazlaşana kakdar çevirin.
    4. Yemeklik doğranmış soğanları ekleyin biraz daha kavurun. Toz kırmızı biberi, sarımsağı ve zencefili ekleyin.
    5. Havuçları ekleyip biraz kavurun. Ardından kabakları ve çok ince kıyılmış lahanayı ekleyin domates rendesini üzerine dökün, çok az kekik serpiştirin.
    6. Bir kapak kapatıp 15-20 dakika pişirin. Sebzeler ince doğranmış olduklarından çabuk pişecekler ama fazla ezilmemeleri lazım.
    7. Son olarak biraz karabiber serpip karıştırın 2-3 dakika daha ateşte çevirin. Çok az susam yağı serpip bir kez daha karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın.
    8. Tuzlu suda 6 dakika haşlanmış noodleları süzün tabağa alıp tavuklu karışımdan üzerine koyun.

  • Focaccia



    Okunuşu bildiğim kadarıyla "fokaaça"; anlamı da "poğaça" olan bu minik ekmekler pizzanın atası olarak biliniyor. Aslen Yunanlılara aitmiş İtalyanlar da onlardan alıp geliştirerek pizzayı bulmuşlar diyebiliriz. Aslında hamurun tepsiye iyice yayılması ve düzleştirilmesi lazım ama ben küçük yuvarlaklara bölünce tepside üstünü her ne kadar bastırıp düzleştirmiş olsam da böyle kabardılar... Focaccia'nın en güzel yani üzerine istediğiniz her şeyi koyabilirsiniz. Ben mantar da koymayı düşünüyordum ama yoktu o an.. Başka bir zaman da mantarlı deneyeceğim.



    Malzemeler;

    Hamuru için;
  • 1 bardak ılık süt
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 bardak un
  • ½ paket yaş maya

    Üzeri için;
  • Zeytinyağı
  • 1 küçük kuru soğan -piyazlık doğranmış ve 2 kaşık zeytinyağında hafif kavrulmuş-
    (Ben 4 tanesini soğanlı yaptım geri kalanına koymadım şahsen soğansız tercih ediyorum)
  • 2-3 kurutulmuş domates (Hamuru yoğurmaya başlamadan önce sıcak suyun içine koydum doğrama sırası gelene kadar suyun içinde bekledi)
  • 3 közlenmiş kırmızı biber
  • 3 yeşil dolmalık biber
  • Zeytin -çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış-
  • Sucuk
  • Rendelenmiş kaşar
  • Pulbiber
  • Kekik

    Hazırlanışı;

    1. Mayayı ılık sütte biraz eritin tuzu, şekeri ve yağı katıp biraz daha karıştırın unu yavaş yavaş ekleyin oldukça cıvık bir hamur olmalı. Bu kıvama göre unu eklemeye devam edin.
    2. Yoğurduktan sonra kabıyla beraber bir poşetin içine koyup ağzını sıkıca bağladım. Mayalanmaya bıraktım. Yaklaşık yarım saat mayalandı.
    3. Hamur mayalanırken zeytinin çekirdeklerini çıkardım, kırmızı biberleri şeritler halinde doğradım, sucukları dilimledim. Yarım saat dolduğundan hamurdan yuvarlak parçalar kopararak yağlanmış tepsiye yerleştirdim. 9 parça oldu. Üzerlerini yassılaştırıp yarım diğer malzemeler doğranana kadar tepside mayalanmaya bıraktım.
    4. Yeşil biberleri halka halka doğradım, kaşarı rendeledim, domatesleri sudan çıkarıp doğradıktan sonra, tepside mayalanan hamurların üzerine fırçayla zeytinyağı sürüp önce sucukları sonra diğer malzemeleri yerleştirdim.
    5. 4 tanesine kavrulmuş soğanları koydum.

    6. Üzerine pulbiber, kekik ve kaşar rendesini serptikten sonra ısıtılmış fırında pişirdim. Hemen çıkartıp sofraya aldık.. Hımmm sıcak sıcak beyaz peynir ve domatesle çok güzeldi..

  • İtalyan Usulü Kahvaltı & Çin Usulü Akşam Yemeği

    Biraz yorucu ama eğlenceli bir gün olmuştu benim için..
    Geçenlerde taze makarna yapmaya karar verdim Sahra'yı da çağırdım ki ben yaparken o da bir taraftan fotoğrafları çekebilsin.. Böyle özel bir etkinlik olmadıkça kahvaltı yapmak gibi bir özelliğim yok maalesef.. Sen gel ben de kahvaltı yapmış olurum dedim. Kahvaltıya uzun zamandır yapmak pizzanın atası sayılan focaccia yapmaya karar verdim. İlk yaptığımda Büyük bir ekmek halinde yapmıştım ama bu sefer tek kişilik minik ekmekler yapıyım dedim. Tahminimden fazla kabardıkları için biraz büyük tek kişilik ekmekler oldular ama sıcak sıcak kahvaltı da çok güzel gidiyor, tavsiye ederim... Sofrada farklı olarak bir de üzerine zeytinyağı gezdirilmiş ve kekik serpilmiş domatesler vardı.

    Kendisine noodle sözüm vardı, akşam da onu yapmayı düşünüyordum. Böylece sabah İtalyan usulü akşam da Çin usulü yemiş olduk.



    Kahvaltı sofrasının fotoğrafı karanlık çıktı çünkü makinenin şarjı bitmek üzereydi biz de bekleyemeyecek kadar acıkmıştık..



    Çubukları yanlışlıkla sola koymuşum sofraya oturunca farkettim yoksa solak değilim :)

    Yoksa yemekten makarna yapmayı unuttunuz mu diyebilirsiniz ama unutmadık onları da makarnaları pişirdiğim zaman anlatıcam :)

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...