Pazartesi, Mayıs 15, 2006

Çilek ve Vişne Komposto



Malzemeler;
  • 1/2kg. toz şeker
  • 500gr. vişne
  • 500gr. çilek

    Hazırlanışı;

    1. Bir tencereye 1,5 litre su ve 1/2kg. şekeri koyup kaynatın.
    2. Vişneleri atın 2 dk. kaynatın.
    3. Çileklerini de atıp 1 dk. daha kaynatıp ocaktan alın.

      Zararlı meyve sularının yerine yazın bol bol tüketin :).
  • Çilekli Tart (Martha Stewart'dan)



    Bu tart hamurunu ilk defa denedim. Sonucun ne çıkacağını bilmeden.. Ve biraz daha kızarsın biraz daha kızarsın derken biraz fazla pişirdim. Tavsiyem kızarmasını beklemeyin. Hamurunun tadı un helvasına çok benziyor. Zaten un, şeker ve yağdan oluşuyor malzeme olarak da.. Kremasının tarifini değiştirdim orijinal tarife uymadı.

    Malzemeler;

    Hamuru;

  • 1 1/4 bardak un
  • 1/2 bardak tereyağı (küp küp doğranmış)
  • 1/3 bardak şeker
  • 1/4 çay kaşığı tuz

    Kreması;

  • 1/5 bardak süt
  • 1 kahve fincanı un
  • 1 kahve fincanı şeker
  • 1/2 paket krem şanti

    Orijinal Krema;
  • 227 gr. krem peynir (az yağlı)
  • 1/4 bardak şeker
  • Eğer isterseniz çilekler için 1/4 bardak çekirdeksiz jelatin

    Ve Çilek..

    Hazırlanışı;

    1. Un, tuz, şeker ve tereyağını mutfak robotuna koyun ve nemli kırıntımsı bir hale gelene kadar robotta yoğurun (yaklaşık 1 dakika).
    2. Hamuru alıp 20cm'lik kelepçeli bir kalıba düzgünce yayın. Kenarlarını 1,5 cm civarında yükseltin. Hamurun yüzeyinin dümdüz olmasına dikkat edin.
    3. Yaklaşık 15 dakika buzlukta dondurun.
    4. Donduktan sonra buzluktan çıkarıp bir çatalla hamurun kenarları hariç her yerine iğne ucu büyüklüğünde delikler açın.
    5. 200 derece ısıtılmış fırına verin. Arada bir takip edin eğer kabarmaya başlarsa bir kaşığın tersiyle hafifçe düzleştirin.
    6. Çok az kızardıktan sonra fırından çıkartın. Benimki gibi olmasın daha beyaz olmasını tavsiye ediyorum. Tarife göre 200 derece fırında 25 veya 30 dakika pişirin.

      Kreması;

    7. Krem şanti dışındaki bütün malzemeyi bir tavaya koyup muhallebi gibi pişirin.
    8. Pişen muhallebiyle beraber toz krem şantiyi iyice çırpın. İsterseniz labne peynir koyabilirsiniz.

      Orijinal Kreması;

    9. Peynir ve şekeri pürüzsüz hale gelene kadar iyice çırpın. Tarta dökün.
    10. Jelatin kullanacaksanız; jelatini eritin, bir fırçayla çileklere sürün.

    11. Kremasını tartın içine dökün. Düzleştirin. Bir saat buzdolabında bekletin.
    12. Çileklerini dizip altı saat daha buzdolabında beklettikten sonra servis yapabilirsiniz (Çileklerini dizmeye kenarlardan başlayın böylece kremanın taşmasını önlemiş olursunuz).


  • Çilekli Amonyaklı Pasta



    Her ne kadar ben yemesemde yaparım. Kendi yaptığım yemek ve pastaları sık sık yaptıysam benim için bitiyor. Yiyemiyorum. Komşumuz okulda anneler günü için düzenledikleri çalışmalardan bahsedince bizde bir pastayla olsun katılalım istedik. Bütün güzel günlerin annelerimizin olması dileğiyle....

    Malzemeler;

    • 2 yumurta
    • 1 çay bardağı süt
    • 1 çay bardağı şeker
    • 1 çay bardağı yağ(tereyağ, sıvıyağ karışık)
    • 1 tatlı kaşığı amonyak soda(toz)
    • 1 kg. çilek

    Hamurun yapılışı;

    1. Yukarıdaki malzemeler karıştırılır. Aldığı kadar unla orta yumuşaklıkta hamur yoğrulur. Yarım saat dinlendirilir.
    2. Sekiz eşit parçaya bölünür. 2mm incelikte yuvarlak açılıp, fırında birer veya ikişer pişirilir.

    Krema için;

    • 2,5 litre süt
    • 3,5 su bardağı şeker
    • 8 yemek kaşığı nişasta
    • 250 gr.tereyağ
    • 3 paket vanilya
    • 2 yumurta

    Kremanın yapılışı;

    1. Yağ hariç bütün malzeme mikserle 5 dakika çırpılır.
    2. Orta ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişirilir. Beş dakika kısık ateşte karıştırılır.
    3. Tereyağı koyup ocaktan alınır. Tekrar mikserle çırpılır.
    4. Yufkaların arasına krema sürüp, isteğe göre iki veya üç kat arayla meyve konur.
    5. Üstüne krema sürüp etrafı düzeltilir.
    6. Soğuduktan sonra çikolata, dövülmüş ceviz, fındık veya hindistan cevizi ile süslenir.

    YE #10 - ÇİLEK



    Neredeyse 16 Mayıs olucak ancak ekleyebiliyorum çilekli tarifleri.. Ne kadar yoğun ve de yorgun olduğumu düşünün artık. Üzerine bir de hastalığım ve diğer hastalar da eklenince...

    Gelelim hemen neler yaptığımıza.. Çünkü bir an önce işime dönmem lazım!

    Sahra dillere destan amonyaklı pastasının çileklisini yaptı. Daha önce muzlu olanını bloga eklemiştik ama ben çilekliyi muzluya tercih ederim. Yalnız nasip işte.. Bir dilimlik bir hakkım olduğu halde yemek üzere mutfağa yöneldiğimde yerinde yeller esiyordu...!!! Yani yiyemedim bu pastadan.. Olsun bir daha yapar di mi..?:)

    Taa bizim akrabalar menüsüne annem bir vişneli ve çilekli komposto yapmıştı. Gerçi vişneli, çilek ve kızılcıklı olan daha güzel oluyor ama komposto bu, her hali güzel.

    Aslında ben bir şey yapamıyacaktım. İş-güç derken bir de tam yapmaya karar verdim evde çilek yoktu. Neyse sonradan çilek yok muuu diyince almış annem. Ee daha bahaneler bitmedi. Tarif beğenemedim bir süre de.. Aslında uzun bir süredir çilekli sufle denemek istiyordum. İnternette tariflere baktım gözüme kestirebildiğim bir tane bulamadım. Bir de yumurtaları çırpmakla uğraşmak vs. gözümde büyüdü derken neyse Martha Stewart'ın tarif bölümüne çilek yazdım, arattım, bir tart tarifi buldum, baktım çok da kolaymış hemen yaptım. Yani şöyle bir çilek menüsü çıktı ortaya;

  • Çilekli Amonyaklı Pasta
  • Çilek ve Vişne Komposto
  • Çilekli Tart

  • LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...