Pazartesi, Haziran 19, 2006

Mantar Soslu Izgara Balık ve Bir Buğulama Denemesi - YE#11

Öncelikle belirtmeliyimki balığı çok severim özellikle ızgara ve buğulamasını.. Ama pek yapmayı bilmem.. O yüzden tarifler çok farklı veya ilginç değil. Öylesine şöyle yapalım diyip ortaya çıkmış ve çok pratik tarifler.

Bizim evde balığı babam temizler, her zaman olduğu gibi yine o temizledi. Bu iki tarifde de büyük balıklardan kullanıldı, küçük balıklar kadar lezzetli olmadığından baharatlı yapmayı tercih ettim. Bu iki tarifte de çipura kullandım ama levrek daha iyi olur eminim.



Balıkları kişniş, karabiber ve toz kırmızı biberle ovduktan sonra ızgarada iki tarafını çevirerek kızarttım.

Derin bir tavada ikiye bölünmüş mantarları tereyağında suyunu çekene kadar kavurdum. İçine biraz toz kırmızı biber ve tuz, iki arpacık soğan attım. Biraz da soğanlarla kavrulurken kabbukları soyulmuş iri bir şekilde küp küp doğranmış domatesleri de ekleyip pişirdim (bence kiraz domates daha güzel olur ama o an yoktu). Mantarlı sos piştikten sonra servis tabağına alta sosu koyup üzerine ızgara balıkları yerleştirerek servis yaptım (mantar ve balık harika bir ikili).



Bunda da buğulama yapmaya çalıştım :). Teflon tavada 4 kaşık zeytinyağında ikiye bölünmüş 5-6 tane kiraz domatesi iki diş sarımsakla biraz kavurdum. Kekik ve karabiberle ovulmuş balığı teflon tavaya yerleştirip çok az su ekledim (balığı geçmiyecek kadar yani balığı buğulamaya yetecek kadar). Yarım limonu da dilimleyerek balıkların üzerine yerleştirdim. Maydanozları iri bir şekilde doğrayıp üzerine serptim. Sonuçtan memnun kaldım :).

Ton Balıklı Salata - YE#11



Gerçek şu ki evde balık pişirmek bana çok zor geliyor. Sağlık açısından tartışmasız faydalı olan bu gıdayı ben evde yokken birileri pişirse biraz yiyebiliyorum. Yani kokusunu almamalıyım. Sevenler kızmasın. Huysuzum bu yönden kabul ediyorum. Bu yüzden konserve balığı tercih ettim. Fakat bu salatayı yiyebiliyorum, hatta içinde taze soğan olmasına rağmen İrem bile yedi.
Malzemeler;

  • 1 büyük ton balık(gr.)
  • 1 demet taze soğan
  • 1 demet maydonoz
  • 1 marul
  • 2 büyük havuç
  • 10 tane kornişon turşu
  • 20 tane yeşil dolma zeytin
  • 3 tane limon
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 3 yemek kaşığı mısır(haşlanmış,ya da konserve)
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı;

  1. Havuçlar diri kalacak kadar haşlanır, soyulur ve küçük küçük doğranır.
  2. Kornişon turşular küçük küçük doğranır.
  3. Dolmalık zeytinlerin yarısı küçük doğranır, yarısı süslemek için ortadan ikiye bölünür.
  4. Marul, maydanoz, taze soğan ince kıyılır.
  5. Ton balığının yağı süzülür, bir limon suyuyla harmanlanır.
  6. İnce kıyılmış, maydanoz, taze soğan, kornişon turşu, havuç ve yeşil zeytinler balığa ilave edilir.
  7. Zeytinyağ, tuz ve karabiber ilave edilip karıştırılır. Servis yapılacak tabağa alınır marul ve domatesle süslenir, mısır serpiştirilir.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...