Salı, Ağustos 15, 2006

YE#13 - Salata

Bu etkinlik çok verimli geçti, salata yapmak hem kolay hem zor bilemiyorum öyle salatalar varki malzemeleri doğramakla bir kaç saat geçebiliyor, öyle salatalar varki iki dakika içinde hazır. Bol malzemeli olanları ana yemek olarak bile tüketilebiliyor. Tabii sıcak yemeğin veya çorbanın yerini hiç bir şey tutamaz, ama bu yaz günlerinde taze sebzenin de bol olduğu günlerde en çok yapılanlar arasında bu salatalar. Bu güzel tema için Yemek Cini'ne teşekkür ediyoruz.

Ve Salatalar Listesi;

Lübnan Ekmeği ve Domates Salatası
Ton Balıklı Semizotu Salatası
Semizotu ve Domatesli Izgara Kabak Salatası
Şef Salatası
Escalivada {Escalivar}
Sezar Salata
Tel Şehriyeli Tavuk Salatası
Biber Salatası
Ratatouille

Lübnan Ekmeği (Pita) ve Domates Salatası



Lübnan kelimesini görünce aklınıza hiç iştah açıcı ve güzel şeylerin gelmediğine eminim... Dünya üzerindeki en güzel kültür ve başkentlerden birine sahip ama şimdilerde (aslında genelde de diyebiiriz) sokakları kan revan içinde gezen çocuklarla dolu bu ülkenin yok olmasını, bazıları ellerinden hiç bir şey gelmediği, bazıları ise "canı" yok olmasını istediği için oturup seyrediyor, ama sonuçta iki taraf da sadece seyrediyor... Bazıları televizyon karşısında bir toplumun gelecek neslini yok etmek için kadın ve çocukları öldürmekten zevk alabilen karaktersiz ve korkaklara belâ okurken, bazıları da bahanesini nasılsa o an uydururuz diyerek ilerideki katliamlarını hesaplıyor... Her ne kadar tarihte bazı hatalar yapmış, yıllarca iç savaşla boğuşmuş ama yine de yıkılmamış, başı beladan hiç kurtulmamış olsa da hiç kimseden yardım göremeyen, haince saldırılmış bu ülkenin bunu da atlatacağını ümîd ediyorum.

Lübnan mutfağıyla bizim mutfağımız arasındaki benzerlik yemeklerin ve tadların ayırdedilemeyeceği kadar çok... Aynı yemekleri yememizin yanında farklı yemeklerimiz de ağız tadımıza uyuyor. Orta Doğu mutfakları arasında en çok salata ve meze çeşidine sahip diyebiliriz.

Malzemeler;

  • 2 pita ekmeği (pita ekmeği de bildiğimiz pide olduğundan ve vaktim olmadığından ben ince pide kullandım)
  • 1 + 1/2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı nar ekşisi
  • 1/3 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı doğranmış maydanoz
  • 1/2 su bardağı doğranmış taze nane
  • 1/4 su bardağı doğranmış semizotu
  • 900 gr. domates (dilimlenmiş -eğer bulabilirseniz yarısını sarı domatesle de yapabilirsiniz çok hoş bir görüntüsü oluyor)

    Hazırlanışı;
    1. Pita ekmeklerini veya pideleri fırında ızgara bölümünde hafif kızartın. Fırından çıkarıp soğutun. Soğuyunca ısırıklık parçalara bölün.
    2. Limon suyu, nar ekşisi ve tuzu iyice çırpın. Sonra zeytinyağını ekleyin ve çırpın.
    3. Domatesleri iri iri dilimleyin -ben kabuklarını soydum.
    4. Ekmekleri, domatesleri ve otları derin bir karıştırma kabına alın, sosla karıştırırken domateslerin ezilmesini istemezsiniz. Hazırlanan sosunu da döktün sonra harmanlayın ve servis tabağına alın. Ekmeklerin salatanın suyunu çekip yumuşamasını istemiyorsanız bekletmeden tüketin veya ekmeklerini son anda ekleyin.
  • Ton Balıklı Semizotu Salatası


    Malzemeler:

    • 1 kutu ton balığı
    • 1 demet semizotu
    • 1 limonun suyu
    • 2 diş sarmısak
    • 1 yemek kaşığı mayonez
    • 1 tatlı kaşığı hardal
    • 1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
    • 4 yemek kaşığı zeytinyağ

    Hazırlanışı:

    1. Semizotlarının sap kısımlarını kesin. Yapraklarını iyice yıkadıktan sonra süzün.
    2. Çukur bir kaba mayonez, zeytinyağ, limon suyu, dövülmüş sarmısak, dereotu, hardal karabiber ve tuz koyup çırpın.
    3. İçine semizotlarını atın. Sos, semizotlarına iyice karışmalı. Semizotlarını salata tabağına alın. Ton balığını üzerine koyup limon dilimleriyle süsledikten sonra servis yapın.

    Semizotu ve Domatesli Izgara Kabak Salatası



    Semizotunun hem ıspanak gibi pişirilen yemeğini hem de salatalarını severim ama yoğurtlu olanını değil.. Bu yüzden Semizotuyla yapılan salataları ararken Epicurious'da 3 farklı salata tarifi buldum, en değişik olan iki tanesini Soğan Çorbası yaptığım gün yaptım, üçüncüyü eledim. Bu iki tarifi de sadece üç kişi olduğumuz ve iki çeşit salata yaptığım için ölçülerini yarıya indirdim ama size tam ölçüleri yazıyorum. Ara soğuk olarak ½ ölçüler 4 kişiye rahat rahat yetiyor. Eğer hafif bir öğün istiyorsanız bir çorba ve pirinç pilavının yanında çok güzel bir menü... Ama bir dahaki sefere ızgara köftenin yanına yapmayı düşünüyorum.

    Malzemeler;

  • 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı küp küp doğranmış kuru soğan
  • 1/4 yemek kaşığı dijon hardal
  • 1/2 yemek kaşığı tuz
  • 1/3 su bardağı zeytin yağı + biraz da kabaklara sürmek için
  • 1/4 çay kaşığı karabiber
  • 3 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
  • 4 su bardağı doğranmış semizotu (eğer küçük yapraklıysa doğramayın)
  • 300 gr. kiraz domates (ikiye bölünmüş -ben kabukları soyulmuş iri küpler halinde doğranmış normal domates koydum)
  • 4 kabak

    Hazırlanışı;
    1. 1 kasede, limon kabuğu, limon suyu, soğan, hardal, tuzu iyice çırpın. Zeytinyağını ekleyin birbirine karışıncaya kadar çırpın. Karabiber ve maydanozunu ekleyin, çırpın ve bir köşeye koyun.
    2. Kabakları uzunlamasına ikiye bölün, iki tarafına da zeytinyağı sürün. İsterseniz bir ızgarada isterseniz ateşte veya bir kızartma tavasında önce kesilen tarafını sonra diğer tarafını kabaklar pişene kadar közleyin.
    3. Közlenmiş kabakları diyagonal olarak 1,5 cm genişliğinde parçalara kesin.
    4. Domates ve semizotuyla karıştırın, sosunu dökün. Servis yapabilirsiniz...
  • Şef Salatası



    Bu hangi şefindir bilemem. Lakin epey büyük bir şefin olmalı malzemeleri yıkaması, hazırlaması, servisi bir saatimi aldı. (belki benim elim ağırdır) Neyse ki bekleyenlerin sabrı taşmadan sofraya götürebildim. Malzemeler dedim aklıma geldi ben bazı malzemeleri değiştirdim. Füme dil bulamadım belki alış veriş sürem kısaydı belki ben göremedim. Babam kırmızı et yemiyor şu günler bazı bozuk çıkan tahlilleri yüzünden hindi jambonu bu yüzden tercih ettim.
    Malzemeler:

    • 1 adet göbek marul
    • 1 yemek kaşığı sirke
    • 2 yemek kaşığı eski kaşar rendesi (tercihen Kars kaşarı)
    • 3-4 dilim dana jambonu(hindi jambon kullandım salata sesini çıkarmadı)
    • 2 adet tavuk kalça eti (haşlanmış ve derisi, kemikleri ayrılmış)
    • 4-5 dilim füme dil (bir parça ton balığı kullandım)

    Sosun Malzemesi
    Vinegret sos için;

    • 1 adet orta boy domates
    • 3-4 dal maydanoz
    • 1 adet çarliston biber
    • 2-3 adet kornişon turşu
    • 1 limon suyu
    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 yemek kaşığı mayonez
    • 1 tatlı kaşığı acı hardal
    • Tuz, karabiber, pul biber

    Hazırlanışı:

    1. İyice yıkadığınız göbek marulu 20 dakika sirkeli suda bekletin. İncecik doğrayıp, servis tabağına alın.
    2. Üzerine kaşar rendesi, jambon dilimlerini, iri parçalara ayrılmış tavuk etini ve füme dil dilimlerini yerleştirin.
    3. Sos için önce domatesi tavla zarından daha küçük boyutlarda doğrayın. İnce kıyılmış maydanozu, çok ince doğranmış çarliston biberi, tavla zarı formunda doğranmış kornişonlarla birlikte bir kaseye alın.
    4. Üzerine limon suyu, hardal, mayonez ve zeytinyağı gezdirerek iyice karıştırın. Daha sonra servis tabağındaki salatanın üzerine gezdirerek servis yapın.

    Escalivada {Escalivar}



    "Bu kez Katalonyadayız; İspanya'nın kuzey doğusunda özerkliğini yakın geçmişte kazanmış bu şirin ülkenin başkenti ise Barcelona, şu an arkamızda gördüğünüz bina günümüz parlomento binası birazdan şehrin en güzel "Escalivada" yapan restaurantına gidip bu şahane salatayı tadabileceğiz; önümüzdeki programdaysa Fransa'nın Ratatouille'inin tarifini orijinal Fransız şeflerden sizler için alıcam..." şeklinde gezerek bir Katalonya belgeseli sunmak isterdim ama şu an sadece Williams-Sonoma'da bulduğum Escalivada'nın tarifini yazabiliyorum.

    Bu ayın etkinliğini çok sevdim, en sevdiğim şey salataların tema olması harika..

    Escalivar
    olarak da bilinen Escalivada aslında Katalonya mutfağından geliyor. Escalivar; "kızgın külde pişirmek" demek, yani bildiğimiz "közlemek". Aslında Ratatouille'e çok benziyor, bazı yazarlar Escalivada'ya Katalonya tarzı Ratatouille de derlermiş. Escalivada'nın başka yapım tarzları var mı diye araştırırken Wikipedia'da aslında Ratatouille'den ziyade "Mishwiyya" denilen bir Tunus salatasına benzediğini yazıyordu. Ratatouille'i zaten yapmıştım bir de karşımıza mishwiyya çıktı bunu da yapıcam galiba (Tunus diyor hem de karşı konulamaz) ama bu araştırma işine bir son veriyorum çünkü salata yapmanın sonu gelmiyecek yoksa. Ayrıca ratatouille'e daha çok benziyor çünkü mishwiyya'da patlıcan yok.

    Malzemeler;

  • 2 kırmızı soğan
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 3 patlıcan
  • 3 domates
  • 2 kırmızı biber
  • 1/2 su bardağı limon suyu
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz ve çekilmiş karabiber
  • Süslemek için maydanoz

    Hazırlanışı;
    1. Soğanları iyice yıkayın ve kabuklarını soymadın üzerilerine zeytinyağı sürerek bir tepsiye yerleştirin. Yumuşayıncaya kadar -yaklaşık 40 dk.- 200 derece ısıtılmış fırında közleyin (tepsiye yağlı kağıt serdim).
    2. Patlıcanı çatalla bir kaç yerinden delin, soğanların yanına dizin. Domatesleri ve kırmızı biberleri de tepsiye koyun.
    3. Patlıcanları, domatesleri ve kırmızı biberleri közlenince alın. Soğuduktan sonra kabuklarını soyun.
    4. Patlıcanları şerit halinde, domatesleri de küp küp doğrayın ve sularının süzülmesi için bir eleğe koyup bekletin.
    5. Kırmızı biberleri de şerit halinde doğrayın.
    6. Soğanlar yumuşayınca fırından çıkarıp kabuklarını soyun ve halka halka doğrayın.
    7. Sebzeleri karıştırın.
    8. Zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, limon suyu, tuz ve karabiberi iyice çırpın, salatanın üzerine gezdirin.
    9. Maydanozla süsleyebilirsiniz.
  • Sezar Salata


    Sezar Salatası?nın, Jül Sezar ile alakası yok; Cearar Cardini isimli, Meksikalı bir restoran sahibi tarafından, mutfaktaki artıkları değerlendirmek amacıyla yapılmış. Ama yine de Bürütüsle alakası vardı bence çünkü marul acı çıktı. Diğer kısmı güzeldi.
    Malzemeler

    • 1 adet göbek salata
    • 4,5 yaprak roka
    • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
    • 1 tavuk göğsü
    • 100 gr. eski kaşar
    • 2 yemek kaşığı tereyağ
    • 3 adet tost ekmeği
    • Pul biber , kekik

    Sosu için;

    • 2 diş sarımsak
    • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 2 adet limon
    • Tuz , karabiber
    • 1 yemek kaşığı mayonez
    • 1 tatlı kaşığı hardal

    Hazırlanışı;

    1. Tost ekmeklerinin kenarlarını kesip, küp küp doğrayınız. Bir tavaya iki kaşık tereyağ koyup pul biber, kekik ilave ederek kızartılır.
    2. Bir tavada iki kaşık yağda ince uzun kesilmiş tavuk etleri hafif pembe kızartılır.
    3. Göbek salata, roka yıkanıp, salata kasesine el ile doğranır.
    4. Eski kaşarı rendeleyin. Limonları sıkınız. Göbek salataların üzerine kıtır ekmekleri,tavuk etleri koyulur.
    5. Ayrı bir kasede zeytinyağı, mayonez, hardal limon suyu, dövülmüş sarımsak tuz ve karabiberi karıştırıp sosunu hazırlanır. Sosu salatanın üzerine döküp, rende peynir ile süsleyiniz.

    Tel Şehriyeli Tavuk Salatası



    Tarifin aslını çerkez tavuğu tarifi ararken Yemek Zevki blogunda buldum. Tarifi eklemeyi etkinliğe saklamıştım.

    Malzemeler adet vs. olarak belirtilmemişti, o yüzden ben de yaparken göz kararı yaptım ve ne kadar maydanoz ne kadar dereotu koyduğumu hatırlamıyorum (yarım demet kadardır sanırım), yani normalde bir salatada ne kadar olmasını istersem o kadar koydum. Şehriyeyi de orijinal tarifine göre yarı yarıya ekledim bana göre 2 bardak çoktu. Ama çok lezzetli bir salata oldu içindeki herşey çok güzel... Son bir tavsiye veriyorum, eğer değirmeniniz varsa sumağı toz halinde çekin veya çok iyi çekilmiş olanından alın. Bir de sanırım tavuğu didikleme kısmını epey abartmışım şehriyelerle ayırt edilemiyordu, bir dahaki sefere daha iri bir şekilde parça pinçik ediceğim (bu işin pratik bir yolu varsa bilmek isterim açıkcası -maydanoz doğramak bile daha zevkli ama mantı kapatmakla kıyaslayamıyorum sanırım başa başlar sıkıcılıkta).

    1 su bardağı tel şehriyeyi rengi koyulaşana kadar sıvı yağda kavurun, yarım su bardağı su ekleyip pilav gibi pişirin, demlenmeye bırakın. Haşlanmış tavuk göğsünü (yarım tavuk göğsünden biraz az) didin. İnce kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu, limonlu suda haşlanıp küçük küçük doğranmış mantar, közlenmiş kabukları soyulmuş kırmızı biber, ince doğranmış salatalık turşusu, mısırı didilmiş tavuk ve tel şehriyeyle harmanlayın.

    1 kasede limon suyu, ince çekilmiş sumak, nar ekşisi ve tuzu iyice çırpın; sonra zeytinyağını ekleyip biraz daha çırpın. Salataya döküp karıştırın.

    Biber Salatası



    Çok kolay ama lezzetli bence.
    Malzemeler;

    • 7, 8 sivri biber
    • Yarım limon suyu
    • 3 diş sarımsak
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
    • yarım su bardağı sıvıyağ
    • 1 küçük kase yoğurt

    Hazırlanışı;

    1. Biberleri iri iri doğrayın. Kızgın yağda kızartılır.
    2. Zeytinyağ,limon suyu ve dövülmüş sarımsakla karıştırılır.
    3. Yoğurt iki dakika çırpılır, üzerine döküp servis yapılır.

    Ratatouille



    Ratatouille, güneydoğu Fransa'nın Akdeniz kıyılarında bulunan Provence mutfağına ait bir aperatif, ama ana yemek olarak da kullanılabiliyor. Bana göre özellikle ızgara etlerin yanına çok iyi gidiyor. Salata türü olarak sayar mısınız bilemiyorum ama en güzel özelliği bütün sebzelerin közlenerek pişirilmesi. Ayrıca yakında çocuklar da adına fazlasıyla aşina olucaklar çünkü Pixar bu isimde bir animasyon filmi hazırladı.

    Malzemeler

  • 1 patlıcan, küp küp doğranmış
  • 1 soğan, piyazlık doğranmış
  • 2 diş sarımsak, kıyılmış
  • 2 kabak, küp küp doğranmış
  • 2 büyük kırmızı biber, közlenmiş, kabukları soyulmuş
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı taze kekik, doğranmış
  • 5-6 domates, soyulmuş, çekirdekleri çıkartılarak iri söğüşlük dilimlenmiş
  • 2 yemek kaşığı doğranmış fesleğen
  • 1/2 su bardağı doğranmış maydanoz
  • Tuz, karabiber

    Hazırlanışı;
    1. Doğranmış patlıcan, kabak 4 yemek kaşığı zeytinyağıyla fırına dayanıklı bir kabta karıştırın, ½ yemek kaşığı kekik, kendi kullanım miktarınıza göre tuz ve karabiber ekleyip iyice karıştırın ve önceden ısıtılmış ızgara konumuna getirilmiş fırında közleyin.
    2. Közlenmiş kırmızı biberleri şerit halinde doğrayın.
    3. Büyük bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun ve sarımsak ve soğanları biraz yumuşayıncaya kadar kavurun.
    4. Doğranmış domatesleri ve biberleri ekleyin, domatesler çok ezilmeden 5-6 dk. kavurun.
    5. Közlenmiş kabak ve patlıcanları ekleyin, karıştırın. Fesleğen, tuz, karabiber, kekik ve maydanozu ekleyin, karıştırın. Servis yapabilirsiniz.
  • LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...