Pazartesi, Ağustos 28, 2006

Frape


Yazın sıcak günlerinde iki sefer deneyebildim. Neden derseniz soğuk içip yataktan kalkamamak var işin içinde. Bir türlü alıştıramadım şu bünyemi soğuk içip keyif yapmaya. Kardeşim yurtdışı gezisinde içmiş tarif verdi bana ama üç ayı geçmiştir. Sonra yazmadan bir gezindim internette. Vah bize bu nimet çoktan yapılıyormuş sadece biz bilmiyormuşuz.
Malzemeler;

  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 çorba kaşığı nescafe
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Kırılmış buz küpleri

Hazırlanışı;

  1. Süt, nescafe, toz şeker blendırda çırpılır. Sonra kırılmış buz küpleri ilave edilir.
    Doğrusu ben buzları kıramadım. Bunu sanırım makineyle yapıyorlar. Farklı bir şekilde kıramazdım. Çünkü saat gecenin ikisiydi. Buzları tam koydum. Bir de uyarı çırpınca çok köpürüyor sütünüzü buna göre ayarlayın.

Halbur Hurması


Öncelikle halburdan başlıyayım bilmeyenler için. Bazı yerlerde kalbur olarakta geçiyor. Bu gün kullandığımız elek veya süzgeçin deriden yapılmış şekli. Deri bir çok işleme tabi tutulduktan sonra iplik kadar incelip tahtaya geriliyormuş.
Hamura şekil veriken üstünün tırtıklı olması için kullanılıyormuş. Biz rendeyle idare ettik.
Kızartırken tereyağ kullanmak ayrı bir lezzet veriyor. Bazen annemin ufak hileleri oluyor (sıvıyağ karıştırmak gibi). Ve hemen anlaşılıyor. Kahvaltılar için kolay ve hoş bir tarif;

Malzemeler;

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı tereyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Tuz
  • Aldığı kadar un
  • Kızartmak için

Hazırlanışı;

  1. Bütün malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak elde sıkılıp resimdeki şekil verilir.
  2. Tereyağda kızartılır.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...