Pazar, Eylül 03, 2006

İncir Reçeli


İşin aslı bir sürü tarif var yazamadığım , yazarken internet kopuyor ve tarif gidiyor. İrem reçellere başlamış ben devam edeyim dedim. Bu reçel işi sanırım bütün sene sürebilir. Kışın ayva, portakal, havuç hatta kereviz baharda gül bahar sonu çilek aslında reçelinin yapılmadığı sebze meyve pek yok. Soğan ve patatesi duymadım. Malum bu yaz bir Çatalca hikayemiz vardı. Ordaki dostlarımız bu hafta incir getirdiler. Bir sefer yapmıştım ama öyle çok dikkatli bir şekilde değilde reçel olsun diye yapmıştım. Fakat bu sefer incirleri getirdikleri yetmezmiş gibi tarifide onlara sordum. Bir ölçü onların yaptığı gibi yaptım ama aklım farklı bir şekilde kaldı. 15 tane incirle denedim baktım oluyor. Kalanı bu şekil yaptım:

Malzemeler;

  • 120 tane incir (kabuklarını soydum)
  • 1750 gr. toz şeker
  • 1 çay bardağı limon suyu
  • Çeyrek bardaktan az su

Hazırlanışı:

  1. İncirler yıkanır, kabukları soyulur. Bol suda on dakika haşlanır. Suyu süzülür.
  2. Toz şeker ve su ilave edilir, şeker eriyene kadar ağır sonra harlı ateşte kaynatılır.
  3. On dakika ağır ateşte kaynadıktan sonra limon suyu ilave edilir. Harlı ateşte bir taşım kayadıktan sonra ateşten alınır.


İlk hazırladığım; Aynı ölçü şeker, incir ve limon suyuna bir bardak su koydum. Bazı tariflerde incirleri soyduktan sonra çekirdeklerini temizlemeli yazıyor. Bu ham yeşil incir içinmiş. Benimkiler bu muameleye bile zor dayandı.

Vişne Reçeli, Şeftali Reçeli, Çilek Reçeli



VİŞNE REÇELİ

Malzemeler;

  • 1kg. vişne
  • 5 su bardağı şeker
  • Yarım limon suyu

    Hazırlanışı;
    1. Vişneleri çekirdeklerinden ayıklayıp büyükce bir tencereye koyun üzerine bir bardak şekeri koyup vişneler pişinceye kadar pişirin, yaklaşık 20 dakika yeterli oluyor,
    2. Diğer şekeri de ilave edip kıvamını buluncaya kadar kaynatın.
    3. Limonunu ilave edip ocaktan alın sıcakken kavanoza koyup kapağını kapatmadan soğumasını bekleyin.


  • Not: Reçeller kaynarken metal kaşık kullanmayın ve tencerenin kapağını kapatmayın.


    ŞEFTALİ REÇELİ

    Malzemeler;

  • 1kg. şeftali
  • 6 bardak şeker
  • 2 bardak su
  • Yarım limon suyu

    Hazırlanışı;
    1. Şeftalileri güzelce yıkayıp ikiye ayırın kabuklarını soyup içerisinde su olan bir tencereye koyun.
    2. Ayrı bir tencerede şekeri ve suyu koyup bir kaç taşım kaynatın.
    3. Su içindeki şeftalileri alıp doğradıktan sonra kaynamakta olan şurubun içine atın.
    4. Hepsini birlikte kaynamaya bırakın.
    5. Reçel kıvamına gelince limonunu koyup bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın kavanoza boşaltıp soğumasını bekleyin.


    Not: Reçel soğumadan kapağını kapatmayın.


  • ÇİLEK REÇELİ

    Malzemeler;

  • 1 kğ. çilek
  • 6 bardak toz şeker
  • Yarım limon suyu

    Hazırlanışı;
    1. Saplarını ayıkladığınız çilekleri bol su içine koyun ezmeden yavaşça elinizle karıştırın.
    2. Bir saat kadar bu suyun içinde bekledikten sonra alın ve bol su içinde çilekleri bikaç kere yıkayın.
    3. Bir başka tencereye bir kat çilek bi kat şeker olmak üzere döşeyin. Çilekleri bu kapta bir gece beklettikten sonra tencereyi hafif ateşe koyun.
    4. Şekeri eriyip kaynamaya başlayınca limonu ekleyiphafifce kaynamaya bırakın.
    5. Kıvama gelip gelmediğini anlamak için tabağa bir çilek alıp soğutun çilek suyunu bırakmıyorsa kıvama gelmiş demektir sulu ise kaynatmaya devam edin kıvamını bulunca kavanoza alın.

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...