Cuma, Eylül 15, 2006

Kremalı, Sebzeli ve Mantarlı Tagliatelle


Bu tarifi daha önce bir kaç malzeme farklı olarak Sahra yapmıştı ve ben bayılmıştım. Babam da çok sevmiş o yüzden küçük iftar soframa bu makarnadan yaptım evde olan malzemelere göre biraz değişti...

Malzemeler;
  • 250 gr. tagliatelle eriştesi
  • 250 gr. ince julyen doğranmış tavuk eti
  • 1 adet orta boy kuru soğan ince kıyılmış
  • 2 adet ince jülyen doğranmış renkli biber
  • 200 gr. ince jülyen doğranmış kabak
  • 200 gr. ince jülyen doğranmış salatalık kabuğu
  • 200 gr. ince doğranmış mantar
  • 4 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 500 gr. çiğ yemeklik krema
  • 150 gr. tereyağı
  • Tuz, çekilmiş beyaz biber


Hazırlanışı;
  1. Tagliatelle eriştelerini 7 dakika tuzlu suda haşlayın ve süzün. Bir kenara alın veya en son bu işlemi yapın size kalmış.
  2. İlk önce tereyağın bir kısmıyla ince doğranmış mantarları suyunu çekene kadar kavurun.
  3. Mantarlar suyunu çektikten sonra ince doğranmış tavuk etini atın kavurun ve bir kenara alın.
  4. Kalan tereyağında kıyılmış soğanları soluncaya kadar kavurun. Sonra kabak, salatalık kabuğu, biber (eğer isterseniz kırmızı biber, havuç da ekleyebilirsiniz elimde olmadığı için koymadım) ve sarımsağı koyun 5 dakikada bir karıştırarak pişirin.
  5. Sebzeler istediğiniz kıvama geldiğinde tavuk ve mantar sotesini ekleyin, üzerine tuzunu ve çekilmiş beyaz biberi serpin.
  6. En son olarak kremasını döküp 1-2 dk kaynattıktan sonra ocağı kapatın. Makarnayı yiyeceğiniz zaman sosu ısıtıp haşlanmış tagliatelle erişteleriyle iyice harmanlayın ve servis yapın.
  7. Servis yaparken üzerine parmesan peyniri rendesi serpebilirsiniz.

Lasagne di Magro {Etsiz Lazanya}


Kuzey İtalya'da lazanya genellikle besciamella (beyaz bir sos) ve etle {ragù} ile yapılırmış. Güney'de ise besciamella sosunun yerine ricotta ve mozarella peynirleri et yerineyse bol domates sosu kullanılırmış.
Ricotta ve mozarella peynirleri maalesef elimin altında olmadığından kaşar peyniri kullandım. Ricotta yerine lor koysam mı diye düşündüm ama cesaret edemedim. Lazanyalar da taze lazanya {fresca lasagne} oldular. Makarna makinem olmadığından elimde açıp cetvelle ölçüp biçerek kestim. Tarife geçelim;

Malzemeler;

Sos için;

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yenek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kuru soğan, küp küp doğranmış
  • 5 domates, soyulmuş küp küp doğranmış
  • Tuz ve taze çekilmiş karabiber
  • 5-6 taze fesleğen yaprağı, doğranmış

  • 8 lazanya yaprağı (ben küçük bir borcamda yaptım)

    Harcı için;

  • 1 yumurta
  • 3 su bardağı ricotta peyniri
  • 1/4 bardak kıyılmış maydanoz
  • Tuz ve çekilmiş karabiber
  • 1 bardak rendelenmiş parmigiano peyniri
  • 200 gr. mozzarella peyniri, ince dilimlenmiş

    Hazırlanışı;
    1. Sosu yapmak için, büyük bir sos tavasında, orta ateşte, tereyağını eritin ve zeytinyağını ekleyin. Soğanları koyup soteleyin, yaklaşık 5 dakika.
    2. Domatesleri ve tuzu ekleyin. Ara sıra karıştırarak koyulaşana kadar kaynatın, yaklaşık 45 dakika.
    3. Fesleğen ve biberi ekleyin.
    4. Oda sıcaklığına soğuması için bir kenara alın.

    5. Harcı yapmak için; bir kasede yumurtayı hafifçe çırpın. Ricotta, maydanoz, tuz ve biberi ekleyin, karıştırın.

    6. Lazanyaları tuzlu kaynar suya teker teker atın. Birbirine yapışmamasına dikkat edin.
    7. Yaklaşık 1 dakika kaynattıktan sonra sıcak sudan çıkarıp soğuk suya atın. Elinizle hafifçe sıkarak ve temiz bir tülbentle suyunu almaya çalışın.

    8. Fırını 190 derece ısıtın.

    9. 22 cm x 12 cm'lik bir borcamın en altına domates sosun 1/4 bardağını dökün ve yayın.
    10. Üzerine bir sıra lazanya yerleştirin. Ricotta peynir karışımından bu ilk lazanya katının üzerine yayın, parmigiano-Reggiano peynirlerinden serpin. Mozzarella peynir dilimlerinden koyun.
    11. Bir sıra daha lazanya yapraklarından yerleştirin ve domates sosundan dökün.
    12. Tekrar lazanyalardan yerleştirin ve aynı şekilde peynirleri serpin.
    13. Son sıra olarak tekrar lazanyaları yerleştirin. Biraz domates sosundan dökün ve en üste mozzarella peynir dilimlerini yerleştirin.
    14. Sos kaynayana ve peynirler kızarana kadar fırında pişirin, yaklaşık 45 dakika.
  • LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...