Cumartesi, Eylül 23, 2006

Sahurluk #1 - Büzgülü Bohça Poğaçalar

© 2005-2006; metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan Lezize ve yan blogları dışındaki hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanılamaz.



Ramazan başladı nihayet.. Eğer yapabilirsem Ramazan boyunca çeşitli sahurlukları eklemeye çalışıcam düzenli bir şekilde bakalım..

Evet bunlar geçen gün Figen ablanın bize yaptığı poğaçalar. Summer küserim demişti tarifini yazmazsan :), küsme bak hem tarifi aldım hem de sahurluk olarak yaptım. Fırınımız bozulmuştu ama nasılsa (aman nazar değmesin) bugün çalıştı poğaçaların hatırına.. Figen hanım ablacım tarifi sorunca biraz panik oldu "ama ben onu göz kararı yapmıştım yok onun tarifi" fln dedi neyse sonunda tahmini olarak malzemeleri çıkardı, ben de denedim yani gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Kardeşim tepsiden aşırdı hani fotoğraftakilerin sayısıyla benim söylediğim sayıyı karşılaştırmayın diye diyorum :).

Aşağıdaki malzemelerle 25 tane büzgülü poğaça dört tane de örgü poğaça çıktı. Aslında o kalan dört de diğerinden olacaktı ama iç yetmedi ben de bir daha uğraşmak istemedim. İçli olanların yarısını sebzeli zeytinli yarısını sadece peynirli yaptım. Sonuç olarak bizce beğenildi..


Malzemeler;


  • 150 gr. tereyağı - oda sıcaklığında yumuşamış
  • 3 yumurta - birinin sarısı üstüne sürülecek
  • 5 yemek kaşığı yoğurt - dolu dolu
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 550 gr. un + biraz da şekil verirken kullanmak için
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

    İç malzemeleri;

  • Beyaz peynir
  • Maydanoz - kıyılmış
  • 1 domates küp küp doğranmış
  • 1 yeşil biber ince ince doğranmış
  • Biraz dereotu
  • 6-7 tane siyah zeytin - çekirdekleri çıkarılmış ve ikiye bölünmüş

  • Eğer isterseniz üzerine serpmek için çörekotu ve susam


  • Hazırlanışı;
    1. Hamuru hazırlarken; hamur yoğurma kabınıza yumuşamış tereyağını bıçakla parçalayarak koyun, sıvı yağı, yoğurdu, tuzunu ve yumurtaları (birinin sarısını üzerine sürmek için ayırarak) ekleyin ve parmaklarınızla karıştırın.
    2. Unu ve kabartma tuzunu ekleyin yumuşak bir hamur elde ediceksiniz (unun miktarını sürekli tartarak ekledim yani tam olarak 550gr., ama siz yine de yavaş yavaş ekleyin). Hamur elinize yapışmıyor ama oldukça yumuşak, şekil verirken un serpmeniz gerekicek şekilde.
    3. İç malzemesi için; yarısını domates, peynir, biber dereotu, maydanoz ve zeytin karışımı bir harç diğer yarısını da sadece peynir ve maydanoz karışımıyla yaptım.
    4. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar alıp yuvarlayın. Unlanmış tezgahta avucunuzla bastırarak ve parmaklarınızla hafifçe açarak (tezgaha yapışmaması için arada ters çevirin) yukarıda fotoğraftaki gibi 10 cm çapında yuvarlaklar yapın.
    5. İstediğiniz malzemeden içine koyup kenarlarını plili şekilde katlayın (bkz. fotoğraf). Benimkiler aceleden pek de düzgün olmadılar açıkcası.. Eğer hamur kalınsa güzel olmuyor 3 mm kalınlığında bir hamur tavsiye ediyorum tahmini olarak.
    6. Kağıt serilmiş tepsiye yerleştirdikten sonra (benimkiler bir tepsiye sığmadı ayrı olarak küçük bir tepsiye daha yaptım) poğaçaları yerleştirip ayrılan yumurta sarısını çırpıp üzerine sürün eğer isterseniz çörek otu veya susam da serpebilirsiniz ben bazılarına çörek otu bazılarına susam serptim.
    7. Ayrıca peynirli iç bittiği için kalan hamurlara saç örgüsü şekli verdim.

    Hoşâyendegân {Odamın Yeni - Eski Yastığı}

    ...Neyse bu dökülen dolaplar, yorganlar, yastıklar, yıkanan çırpılan yünler esnasında yukarıdaki güzel Türk İşi işlemeli yastığı annem çeyizinden çıkardı içini doldurdu. Görür görmez vuruldum. Benim bazı konularda saplantılarım vardır (herkesin vardır sanırım neyse); Bir eşyayı, ayakkabıyı, bunun gibi mesela bir yastığı...

    Devamı burada...

    © 2005-2006; metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan Lezize ve yan blogları dışında hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanılamaz.

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...