Cumartesi, Ekim 28, 2006

Sultan Mahmut Çorbası


© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
Gerçekten Sultan Mahmut yemiş midir? Araştırdım bulamadım bir yerlerde. Bizde bir şey beğenilmeyince tabii sen Sultan Süleyman'ın kızısın sana nasıl beğendirelim denir. Böyle bir tabir midir? Bilemem? Tarifin adresini aşağıda verdim. Sadece sarımsak ilave ettim ki ben bir çok çorba ve yemekte kullanıyorum. Aslında buna evdeki tansiyon sorunu olanlar için başlamıştık devam da ediyoruz. Lezzette veriyor bence...

Malzemeler:

  • 250 gr. kereviz
  • 250 gr. havuç
  • 250 gr. kırmızı mercimek
  • 500 gr. patates
  • 2 soğan
  • 250 gr. tereyağı
  • l çorba kaşığı zeytinyağ
  • 12 bardak tavuk suyu
  • l demet nane
  • 1 demet maydanoz
  • 5 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tatlı kırmızıbiber
  • 1 çay kaşığı acı kırmızıbiber
  • Tuz

Hazırlanışı:

  1. Kereviz ve patatesleri soyup minik küpler halinde, üzeri kazınmış havuçları ise küçük küçük doğrayıp hepsi suda bekletilir.
  2. Tereyağından l çorba kaşığı ayırıp kalanını zeytinyağı ile birlikte tencereye yerleştirilir. Rendelenmiş soğanı, sarımsağı ilave edip tahta kaşıkla karıştırarak pembeleştirilir.
  3. Ayıklanıp yıkanmış kırmızı mercimeği ve sulandırılmış domates salçasını kavrulmuş soğana ilave edip karıştırılır. Sıcak tavuk suyunu ilave edip mercimek yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  4. Suda bekleyen sebzeleri süzerek pişen mercimeğe ilave edilir. Tuz ekleyip birkaç kez karıştırdıktan sonra pişmeye bırakılır. Kıyılmış nane ve maydanoz eklenir.
  5. Küçük bir tavada kalan tereyağı ile kırmızı biberi kızdırılır. Çorbayı ateşten alıp kızdırılmış yağ üzerine gezdirerek dökülür. Sıcak servis yapılır.


Not:Bu tarifi http://www.yemekicmek.com/yoreseltanimlar. dan alıp, yaptım .

Kızartma Dolması


© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.

Farklı bir adı olabilir. Bunu bir davette yemiştim. Tadından ziyade sunum hoşuma gitti. Serviste kolaylık oluyor.
Malzemeler:

  • 10 dolmalık biber
  • 2 büyük patates
  • 2 kabak
  • 2 patlıcan
  • 1 havuç
  • 3 sivri biber
  • 2 çarliston biber
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı:

  1. Dolmalık biberler yıkanır, içleri temizlenip ayıklanır. Kızgın yağda kızartılır ve kağıt havlu üstüne çıkartılır.
  2. Patates, kabak, patlıcan ve havuçlar soyulur. Tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğranır, kızartılır.
  3. Biberler ince doğranır, kızartılır. Bütün malzemeler karıştırılır, kaşıkla biberlerin içine doldurulur.
  4. Arzu edilirse malzemeler kızartma sosuyla harmalanır. Sonra doldurulur.
  5. Servis için tabağa alınır. Ketcap, mayonez veya kızartma sosuyla süslenir.


Not:Patlıcan, kabak ve domateslerede doldurulabilir.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...