Pazar, Kasım 12, 2006

Kömbe

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



İsim bir çok yerde geçiyor. Fakat malzemeler çok farklı. Tatlı olarak yapanlar, kıymalı ve patatesli olarak yapanlar var. Eskiden tandır denilen taş fırınlarda pişirilirmiş. Yöresel ye 9 da yapacaktık ama annemler itiraz ettiler. Hamur işleri üst üste geldi yeter diyerek. Yemediğim ama görmekten hoşlandığım yemeklerden. Bu kültürüme düşkünlükten olan bir hoşlanma.

Malzemeler:
  • 1 kg. kepekli un
  • 1 kg. buğday unu
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz, su
  • 1 kg. tereyağ
  • 1 kg. yoğurt
  • 5 diş sarımsak

Hazırlanışı:
  1. Kepekli un ve buğday unu karıştırıp elenir. Tuz ,kabartma tozu aldığı kadar su ilave edilerek yoğrulur.(katı bir hamur olacak)
  2. Fotoğraftaki şekil verilip, önceden ısıtılmış fırında kek ayarında pişirilir.
  3. Fırından çıktıktan sonra üstünü elinizle hafif ıslatıp bir örtüye sarılı olarak onbeş dakika dinlendirilir.
  4. Sonra üstü tencere kapağı gibi açılır. Üsteki büyük, sert parçalar bir kenara alınır. Hamur boş bir tepsi gibi olana kadar oyulur. Yumuşak parçalar küçük, küçük ditilir.
  5. Yoğurt çırpılır az sulandırılır (koyu ayran kıvamında) ve dövülmüş sarımsak ilave edilir.
  6. Tereyağ eritilir. İçi boşaltılan hamura önce ayran sürülür. Bir avuç kadar didilmiş hamur konulur, sert hamurlar resimdeki gibi üzerine kapatılır. Bir iki kaşık tereyağ dökülür.
  7. Kalan bütün didilmiş hamurlar üstüne konulur.
  8. Üzerine fotoğrafta görüldüğü gibi ortasına tereyağ, kenarlarından yavaş bir şekilde ayran dökülür.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...