Pazartesi, Kasım 13, 2006

Patatesli Pancake - YE#16 {Patates}

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Geçen ayın etkinliğine katılamadım, açıkcası bayram tatlıları pek ilgi alanıma girmiyor çünkü genelde şerbetli tatlılar yapılır ve benim şerbetli tatlılarla kadayıf haricinde hiç aram yoktur yapacak bir şey bulamadım ramazan telaşı vs derken. Bu ayın konusu patates olunca bu tarif daha önce gözüme çarpmıştı son günün sabahı deniyim dedim belki güzel olur. Bu daha önce bahsettiğim pancake değil, ilk defa bu sabah kahvaltıda yaptım. Evin bütün üyeleri beğendiler ama bence tam kumlu patates deniyor sanırım (püre yapmak için kullanılan patateslerden) olsaydı daha da lezzetli olurdu ve içine kaşar ve beyaz peynir eklenebilir ve farklı baharatlar, burası size kalmış. Aynen uyduğum orijinal tarifi yazıyorum.

Malzemeler;

  • 3 orta boy patates, soyulmuş, küp küp doğranmış
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yumurta, çırpılmış
  • 3 yemek kaşığı un
  • Taze çekilmiş beyaz biber
  • Zeytinyağı ve tereyağı, pişirmek için


  • Hazırlanışı;
    1. Küp doğranmış patatesleri üzerlerini iki parmak su geçecek kadar suyla ve 1 çay kaşığı tuz atarak 20 dk kaynatın.
    2. Patatesler yumuşadıktan sonra bir süzgece alıp 15 dk bekletin.
    3. Bir karıştırma kabına alıp, ezin ve 30-40 dakika daha soğumaları için bekleyin.
    4. Soğuduktan sonra içine un, çırpılmış yumurta, biber ve tuz koyun (bence kaşar peyniri de güzel olur bir daha yaptığımda rendelenmiş kaşar peyniri de eklicem). Çırpmadan yavaş yavaş karıştırın.
    5. Ellerinizi iyice unladıktan sonra hamuru sekize bölün ve her bir parçadan 7,5 cm çapında diskler yapın. Parşömen kağıdı serilmiş ve iyice unlanmış tepsiye yan yana dizin. Üstlerini de unlayın. Tepsiyi sıkıca sarın ve buzdolabına koyun.
    6. Pancakeleri pişirene kadar bu şekilde tepside bekletebilirsiniz (sanırım akşamdan hazırlanıp sıkıca sarıldıktan sonra buzdolabında sabah kahvaltısına kadar bekletebilirsiniz).
    7. Tavaya 2 kaşık zeytinyağı 1 kaşık tereyağı koyup eritin.
    8. Pancakeleri sırasıyla çevirerek her iki tarafı da iyice kızarana kadar pişirin.
    9. Eğer yağ azalırsa tekrar ekleyin. Pişenleri havlu kağıdın üzerine koyup yağını vermesini sağlayın.
    10. Ardından sıcak tabaklara aktarabilirsiniz.


    İsterseniz yanına domates, salatalık, roka koyabilirsiniz (ben böyle yaptım), asıl tarifte haşlanmış yumurta ve füme somon diliminin yanında servis yapılıyordu.

    Kumpir - YE#16 {Patates}

    © 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Patates etkinliği için ikinci olarak kumpir yaptım çok da farklı bir tarif değil farkındayım ama herkesin kendine özgü püf noktaları olur diyerek ekliyorum.

    Malzemeler;

    Patatesi için;

  • 5 büyük patates
  • Tereyağı
  • Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz
  • Alüminyum folyo

    Aperitifleri için;

    Mor Lahana Salatası;

  • İnce kıyılmış mor lahana
  • Sirke
  • Tuz
  • İki diş sarımsak

    Rus Salatası;

  • 1 büyük konserve karışık garnitür
  • Mayonez

    Salçalı sosis;

  • 4 sosis, ince doğranmış
  • Salça
  • Tereyağı, tuz, eğer isterseniz baharat

    İlaveten;

  • Zeytin, çekirdekleri çıkartılmış ve ince doğranmış
  • Haşlanmış veya konserve mısır
  • İnce kıyılmış göbek marul
  • Kornişon turşu, ince doğranmış
  • Mayonez
  • Ketçap

    ...ve istediğiniz bütün salata vb. mantarlı tavuklu, ton balıklı hatta taco'lu bile yapılıyor ama onları özel bir şekilde yapıp eklemek istiyorum.

    Hazırlanışı;

    Patates için;
    1. Patatesleri tek tek alüminyum folyoya sarın ve bir kaç yerini bıçakla delin. 280 derece ısıtılmış fırında 1,5 saat pişirin. Arada bıçak batırarak kontrol edin içi iyice yumuşayana kadar fırında bırakın. Eğer imkanınız varsa külde pişirirseniz tabii daha lezzetli olur.
    2. İyice yumuşadığından emin olduğunuz patatesleri fırından çıkarıp folyosunu düzgün bir şekilde açın ve kenarlarını kıvırarak tabak şekli verin veya atın.
    3. Patatesin üst kısmını bıçakla dörde böler gibi çizin. Çiziklerin ucundan tutarak kabuğunu kenara doğru ayırıp üstünü açın.
    4. Bıçakla patatesi enine ve boyuna sık sık çizgilerle kesin.
    5. Tuz serpin, istediğiniz miktarda tereyağını ve kaşar rendesini ekleyip bir çatalla fazla dağıtmayarak alttaki kabuğa zarar vermeden ezerek püre haline getirin. Diğer patatesleri yaparken soğumaması içi hala sıcak olan fırına koyun. Bütün patatesleri aynı şekilde yapın.


    Aperitifler;
    1. Mor Lahana Salatası; İnce kıyılmış lahanaları tuzla ovduktan sonra bir kasede bütün halinde iki diş sarımsağı ve ağız tadınıza göre sirkeyi karıştırıp 1 saat kadar bekletin. İsterseniz bu karışımı kavanoza basarak aylarca buzdolabında saklayabilir ve istediğiniz zaman çıkarıp kullanabilirsiniz. Patatesleri fırına koyduktan sonra yapsanız da olur.
    2. Rus Salatası; Garnitürün suyunu süzüp temiz sudan geçirip süzdükten sonra mayonezle karıştırın.
    3. Salçalı sosis; Tereyağını bir tavada eritin içine bir kaşık salça biraz tuz ve istediğiniz baharatı atın biraz kavurun. Doğranmış sosisleri de ekleyip 5-10 dakika kavurarak pişirin.
    4. İnce kıyılmış göbek marulu, zeytini, mısırı ve diğer salataları vs. ayrı kaplara alıp servise hazır hale getirin.

    5. Hazırlanan kumpir patateslere salatalarınızı istediğiniz şekilde yerleştirip servis yapabilirsiniz.
  • En İyi Zencefilli Kurabiye

    © 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Ben yaptığım için en iyi değil tabii, tarifin ismi THE BEST GINGERSNAPS; uzun bir zamandır zencefilli kurabiye yapmak istiyordum her seferinden ya tembellikten ya da başka bir aksilikten dolayı erteleniyordu, derken fırınımız bozuldu dedim ki fırın gelince kesin yapıcam. Fırının bozulduğu sırada bir de pancake denemem oldu harikaydı ama fotoğrafını çekemedim aslında biraz şekil bozukluğu da vardı en kısa zamanda tarifi eklemeye çalışıcam. Dün gece Sahra'yı aradım "bir maniniz yoksa yarın ben erkenden geliyim," dedim "çalışırız hem biraz," telefonu kapatınca da bu kurabiyeyi yapmaya karar verdim. Bu tarifi bir ay önce önce Williams-Sonoma'dan defterime eklemiştim, malzemeleri çıkardım yapmaya başladım hamurun hazırlanması çok kolay sorun bekletmede; 3 saat dolapta beklemesi gerekiyor. Neyse önce dayanamayıp 1 saat beklettikten sonra hamura şekil vermeye çalıştım olmadı tabii, sonra iki saat daha bıraktım, 2 saat sonra daha iyi şekilleniyordu ama küçük parçalar alıp kalanını hemen dolaba koymak gerekiyor çabuk eriyor. Neyse ben sabah 5'de kurabiyeleri bitirdim. Sabah erkenden kalkıp pizza yaparım kahvaltıda yeriz diyerek yattıktan sonra hiç bir alarma ve telefona uyanmayarak öğleden sonra 3'de ancak kurabiyelerimle gidebildim. Bu uyku düzenimi bir an önce düzeltmem lazım.

    Malzemeler;

  • 1+1/2 bardak un
  • 1+1/4 çay kaşığı karbonat
  • 1+1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1+1/2 çay kaşığı zencefil
  • 1/4 çay kaşığı toz karanfil (ben koymadım)
  • 1/4 çay kaşığı taze rendelenmiş muskat
  • 1/8 çay kaşığı tuz
  • 8 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 2/3 bardak toz şeker + biraz da üzerine serpmek için
  • 1/2 çay kaşığı vanilya (tarifte vanilya esansıydı -vanilla extract- ben ikisinden de koymadım)
  • 1 yumurta sarısı
  • 1/4 bardak pekmez


  • Hazırlanışı;
    1. Un, karbonat, tarçın, zencefil, karanfil tozu, muskat ve tuzu bir kaba eleyin.
    2. Çırpma kabında şeker ve yumuşamış tereyağını 1 kaç dakika krema gibi olana kadar yüksek hızda mikserle çırpın.
    3. Eğer vanilya esansı koyacaksanız şimdi tere yağlı karışıma, eğer toz vanilya kullanacaksanız unlu karışıma ekleyin. Yumurta sarısı ve pekmezi de vanilya esansıyla beraber tereyağlı karışıma ekleyip iyice karışana kadar çırpın.
    4. Unlu karışımı tereyağına 3 kademede mikseri düşük hızda çalıştırarak ekleyin. İyice karıştığından emin olarak 3 kerede unla tereyağını çırpın. Oldukça yumuşak bir hamur elde ediceksiniz sakın elinizle yoğurmayı denemeyin.
    5. Hamuru streçe döküp sarın 1 saat buzdolabında bekletin.
    6. 1 saat sonra hamuru dolaptan çıkarıp yeni bir streçe koyun ve streci bol bir şekilde sardıktan sonra elinizle tezgahta 5 cm çapında bir silindir şeklini verin. Pürüzsüzleşene kadar yuvarlamaya devam edin. Tekrar buzdolabına koyun 2 saat daha bekletin (bu aşamada isterseniz 2 ay dondurarak saklayabilirsiniz).
    7. 2 saat sonra buzdolabından çıkardığınız hamuru eğer yuvarlak kurabiyeler yapmak istiyorsanız bir kez daha streci açmadan yuvarlayarak düzeltin, ve 3mm kalınlığında dilimleyip yağlanmış kağıt serilmiş tepsiye 2,5 cm uzaklıkta dizin (bu tavsiyeyi dinlemenizi tavsiye ederim :) çünkü ben dinlemedim ve kurabiyelerin bu kadar kabarıp da birbirlerine yapışacaklarını tahmin edemedim ve ilk tepsim neredeyse hepsi yapışmıştı).
    8. Ben kalıpla kestiğim için küçük bir parça kesip kalanını buzluğa koydum. Merdaneyle 3mm kalınlığında açıp kalıpla keserek tepsiye dizdim. Elimdeki hamuru keserken artan parçaları birleştirip tekrar buzluğa koyup bir küçük parça hamur daha aldım bu şekilde hamur bitene kadar devam ettiğim için çok uğraştırıcı oldu. Ama hamur çok çabuk eriyor.
    9. Yağlanmış tepsiye kurabiyeleri dizdikten sonra fırına koymadan önce üzerlerine biraz toz şeker serpin.
    10. Fırını 180 derece ısıtın. Eğer çiğnenebilir bir kurabiye istiyorsanız 10 dakika yok daha kıtır kıtır bir kurabiye istiyorsanız 15-20 dk pişirin. Ama benim tavsiyem 10 dk pişirmeniz.
    11. Tarife göre 30 kurabiye çıkıyor diyor ama benim kalıbım çok küçük olduğu için veya hamuru daha ince açtığım için yaklaşık 80 tane kurabiyem oldu ve hepsi aynı gün bitti. Tam çalışırken sütle atıştırmalık bir kurabiye.

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...