Cuma, Kasım 17, 2006

Çat Kapı Misafir ve Kremalı Karnabahar Çorbası

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



İki gün önce kapı çaldı kapıdan şöyle bir uğramak isteyen bir misafirimiz geldi. Ben de o sırada mutfakta değişik bir şeyler denemeye karar vermiştim. Yemeği seçtim ama hem ilginç hem de risksiz bir çorba tarifi henüz bulamamıştım. Buzdolabına baktım karnabahar var; Williams-Sonoma'ya yazıp aratınca bu çorbayı buldum. Tarif de güzel ve kolay görünüyordu. Misafirimizi de gitmekten vazgeçirip annemle küçük bir sofra hazırladık ve ilk defa yaptığımız şeyleri denetip gözlerinin içine bakarak "Nasıl olmuş???" sorularımla biraz işkence yaptık ama herkes hayatta olduğuna göre demekki doğruyu söylemiş...

  • Kremalı Karnabahar Çorbası
  • Piliç Allegrem ve Tagliatelle
  • Gül Baklava

    4 Kişilik

    Malzemeler;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 bardak ince ince kıyılmış pırasa (sadece beyaz yerleri)
  • 2 baş karnabahar (iri küpler halinde doğranmış)
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • 1 defne yaprağı (ben evde olmadığı için koymadım)
  • 1/4 çay kaşığı kişniş
  • 3 su bardağı krema (ben sadece 1 bardak koydum)
  • Tuz, çekilmiş beyaz biber

    Hazırlanışı;
    1. Zeytinyağında ince kıyılmış pırasaları 5 dk. kavurun.
    2. Karnabaharları ekleyin ve 5 dk. daha kavurun.
    3. Tavuk suyu, krema, defne yaprağını da ekleyip 45 dk. kaynatın.
    4. 45 dk. sonra defne yaprağını alın.
    5. Çorbayı el blenderı veya robotta püre yapın.
    6. İnce bir elekten geçirin (çünkü karnabar taneleri çekilmesine rağmen tam olarak kaybolmuyor).
    7. Tuz ve beyaz biberle tatlandırın.
    8. Eğer isterseniz servis yaparken üzerine doğranmış frenksoğanı serpebilirsiniz. Ben pul biber ve kızarmış ekmek kullandım.
  • Piliç Allegrem ve Tagliatelle

    © 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Bu yemeğin adı neden "Allegrem" bilmiyorum (bilen varsa söyleyebilir aradım ama bulamadım), tagliatelle'nin yanında çok lezzetli oldu. Ben dört kişilik ölçülere göre yaptım ama orijinal tarifin ölçüleri aşağıdaki gibiydi;

    2 Kişilik

    Malzemeler;

  • 150 gr piliç göğüs, kuşbaşından daha küçük doğranmış
  • 50 gr mantar, iri küpler halinde doğranmış
  • 1 soğan, küp küp veya piyazlık doğranmış tercihinize kalmış
  • 2 sivri biber, ince ince doğranmış
  • 1 büyük domates, küp küp doğranmış
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı krema
  • 2 tatlı kaşığı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 diş sarımsak, soyulmuş
  • Tuz, çekilmiş beyaz biber
  • Üzerine serpmek için doğranmış maydanoz

    Hazırlanışı;
    1. Tavuk etini yarım litre suda iki diş sarımsakla 10 dk haşlayın.
    2. Tereyağında soğan, mantar ve biberi kavurun.
    3. Kızarınca unu ekleyip karıştırın.
    4. Tavuğu suyuyla beraber ekleyin.
    5. Domatesi, kremayı, soya sosunu, tuzu ve beyaz biberi ekleyin ve kaynatın (domatesi hafif kavurmadan koymak biraz garip geldi ama yine de tarife uymak için öyle yaptım, eğer siz isterseniz biraz ateşte çevirip ondan sonra krema ve soya sosu ve tavuk suyunu ekleyebilirsiniz ama nasıl olur bilemiyorum).
    6. Sebzeler piştikten sonra benim gibi makarnayla veya pirinç pilavıyla servis yapabilirsiniz.


    Tagliatelle eriştesini kaynayan tuzlu suda 12 dk haşlayıp süzün. Ben hiç bekletmeden servis yapacağım için hiç yağlamadım doğrudan tabaklara tavuğun yanına koydum çünkü tavuğun kendi kremalı sosu bence tagliatelle'ye yetti. Daha ağırlaştırmak istemedim.
  • LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...