Salı, Aralık 05, 2006

Mengen Pilavı



© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
Öncelikle belirtmek isterim bu benim tarifini vereceğim pilav bana göre mengen pilavı. Bolulu bir ziyaretçi çıkar bu pilav bizim değil diyebilir. Gerçek şu ki tarifler ağızdan ağıza bazen de zevke göre değiştirilebiliyor. Mesela içli köfteyi halam ceviz kadar, annem biraz büyük, arkadaşları koni şeklinde yapar. İç ve dış malzemeleri ana malzemeler(bulgur, kıyma) hariç birbirine benzemez. Benzeyenlerde miktar olarak benzemez. Keza çiğ köfte için de bu geçerlidir. Yani bu doğrusudur diyenler bizimle paylaşırsa sevinirim.
Malzemeler:

  • 500 gr. pirinç
  • 1 su bardağı tereyağ
  • 300 gr. kuzu kuşbaşı
  • 6 su bardağı et suyu
  • 1 kase mantar
  • 2 kuru soğan
  • 3 adet domates
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 demet dereotu
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

  1. Pirince iki yemek kaşığı tuz döküp kaynar suyla ıslatılır.
  2. Kuzu etini küçük doğranır. Domateslerin kabukları soyulur tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğranır.
  3. Soğanlar soyulur ince kıyılır. Mantarlar yıkanır, doğranır.
  4. Bir tencereye 4 yemek kaşığı tereyağ koyulur kızdırılır etler, biraz kavrulunca soğanlar ilave edilir. Domates ve mantarlar ilave edilir.
  5. Bir kaç dakika karıştırılır et suyu ilave edilir. Yarım saat kaynatılır.
  6. Başka bir tencerede kalan tereyağında üç dakika pirinçler kavrulur. Diğer tenceredeki malzemeler ilave edilir.
  7. Suyu ayarlanır. Şeker, tuz, biber ilave edilir. 15 dakika ağır ateşte pişirilir.
  8. Servis için tabağa alıp, ince kıyılmış dereotu, dövülmüş ceviz, ve kekikle süslenir.

Benim dereotum biraz azdı ve fotoğraf makinesini alıp geldiğimde babam arkadan tadına bakmıştı. Neyse ki oyu olumluydu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...