Pazar, Aralık 17, 2006

Kabaklı Tart

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bu tartı kabak etkinliği için haftalar öncesinden yapmıştım hani son ana gelmesin sıkışmayalım bir iş çıkar. Ama etkinliğin gününü unuttum neyse sağlık olsun ben de şimdi yayınlarım. Mercimekli Köfteyi çok severim Sahra'nın da sevdiğini biliyorum ama ailenin geri kalanı sevmiyor. Olsun onlar yemezse yemesin dedik biz yaparız yeriz yanına da bu tartları denemeye karar verdim. Sıcak sıcak yiyelim diye hamuru kalıplara yerleştirip malzemeleri de yanıma alıp yola çıktım. Mercimeklerimizi sıkmayı bitirip tartları fırına koyduk, çayımızı da demledik. O gün kaç köfte yediğimi hatırlamıyorum ama ciddi anlamda abartmıştım. Kabaklı tartlar da fena olmamıştı.



KABAKLI TART

Malzemeler;

Tart hamuru için;

  • 2 su bardağı un
  • 125 gr tereyağı, oda sıcaklığında yumuşamış
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz
  • 1 yumurta

    Harcı için;

  • 1 büyük kabak
  • 3-4 sap pırasa
  • 1 orta boy domates veya 4-5 tane kiraz domates
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 paket krema
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • Dereotu
  • Tuz
  • Karabiber

    Hazırlanışı;
    1. Hamur malzemelerini yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru toparlamak için elinize biraz un serpip hamuru toparlayın.
    2. Bu hamurdan 6 küçük tart ve 20cmlik kelepçeli kalıpta bir büyük tart çıktı.
    3. Kalıpları yumuşamış tereyağıyla yağlayın.
    4. Hamurdan cevizden biraz büyük 6 parça alıp merdaneyle biraz açtım. Tereyağıyla yağlanmış tart kalıplarıma hamuru güzelce yerleştirdim. Kenarlarındaki dilimlere iyice oturmasını sağladım. Eğer isterseniz siz 25 cmlik bir kalıba bütün hamuru döşeyebilirsiniz. Kalan hamuru da 20 cmlik kelepçeli kalıbıma kenarlarını 3 cm yükselterek döşedim.

      Harç;

    5. Kabakları ve pırasaları ayrı bir şekilde ince halkalar halinde doğrayın. Domatesleri kabuklarını soyduktan sonra halka halka dilimleyin.
    6. Tavaya zeytinyağını koyup pırasaları yumuşayıncaya kadar kavurun.
    7. Pırasaları ayrı bir yere alın.
    8. Kabakları yumuşayıncaya kadar soteleyin.

    9. Kalıplara döşenmiş hamurun üzerine önce biraz pırasa, üstüne kabak en üstede ince bir dilim domates yerleştirin. Doğranmış dereotunu sebzelerin üzerine serpin.
    10. Malzemeleri yerleştirdikten sonra üzerlerine tuz ve karabiber serpin.
    11. Önce kremayı ardından da rendelenmiş kaşar peynirini dökün. Peynirler kızarıncaya kadar 200 derece ısıtılmış fırında pişirin.
    12. Piştikten sonra eğer küçük tart kalıpları kullandıysanız kenarlarını bıçakla hafifçe oynattıktan sonra rahatça çıkarabilirsiniz. Sıcak olarak servis yapın.

  • Mayonezli Salata

    © 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Bunu kabak etkinliğine yazacaktım. Ama işler bir hayli karışık oldu ve yazamadım.

    Malzemeler:
    • 2 kabak
    • 2 kereviz
    • 2 havuç
    • 250 gr. mayonez
    • 250 gr.yoğurt
    • Yarım demet dereotu
    • 3 diş sarımsak
    • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

    Hazırlanışı:

    1. Bütün malzemeler soyulur, yıkanır ve tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Teflon bir tencereye sıvı yağ koyulur. Doğranmış sebzeler kısık ateşte az pişirilir.(10 dakika)
    2. Geniş bir kaseye alınır. Mayonez, yoğurt, dövülmüş sarımsak ve ince kıyılmış dereotu ilave edilir, bütün malzemeler harmanlanır. Servis tabağına alınır.

    Akrabalar 4

    © 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Akrabalar 4 sayemizde bir hafta rötar yaptı. Malum hastamız vardı. Hoş karşıladılar.( sanırım) Bu ayki toplantıda biraz farklı misafirleri ağırladık. Şehir dışından akrabalarımız vardı. Başlangıcı güzel olmayan fakat sonu hoş biten bir seyahatle amcam ve kuzenimde katıldılar. Ve annemin kuzeni. Misafirlerin sevdiği yöresel tatlar öncelikli bir menüydü. Ama arayıp bulamadığımız şeylerde oldu. Masayı hazırlayıp üstü dolmadan fotoğraf çekmeyi severim.



    İrem nerde senin fotoğrafların demeden ekleyeyim dedim.
    Mönü mü? Menü mü ? Tartışması sonuçlanmış mıdır? Ben bilemiyorum. Biz şimdiye kadar menü yazdık. Değiştirmeden devam ediyorum.
    Menü;
  • Tutmaç Çorbası
  • Etli Bamya
  • Etli Karışık Kuru Sebze Dolması
  • Etli Lahana Sarması
  • Kızartma Et( yöresel)
  • Mantarlı Pilav
  • Sırın (yöresel)
  • Zeytinyağlı Enginar
  • Mayonezli Salata
  • Közlenmiş Kırmızı Biber
  • Karışık Mevsim Salata
  • Karışık Turşu
  • Karışık Komposto(erik, çilek, vişne)
  • Fıstıklı Kadayıf
  • Ayva Tatlısı


    "Baki kalan bu kubbede hoş bir sada imiş"
    Gün başlarken neyi getirir bilemeyiz öyle saatlerinde çok sevdiğimiz bir aile dostumuzu kaybettiğimizi öğrendik. Ardında hoş bir sada ve yaşlı gözler bırakarak gitmişti. Elimiz ayağımız dolaştı. Misafirlerin gelişiyle bir parça toparlandık. Salatayı İrem de dahil dört kişi yaptı çabuk bitmesi için. Umarım bir daha ki sefere istediğim salatayı yapabilirim. Tariflerin çoğu sitede olduğu için sadece mayonezli salatayı ekleyeceğim. Güzel buluşmaların devam etmesi dileğiyle...
  • LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...