Cumartesi, Aralık 23, 2006

Patates Salatası

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Patates salatasına bazıları marul domates vs. de ekler o halini sevmem ve patatesleri küp küp doğrarlar. Haşlanmış patates küp doğranınca zaten ezilmeye meyilli olduğundan püreye dönüyor o halini de sevmem. Böyle sadece eldeki mevcut küçük otlarla yapılan ve halka halinde olanı severim. Sevdiğim şekliyle patates salatası;

Malzemeler;

  • 700 gr küçük patates, haşlanmış soyulmuş
  • 1 demet maydanoz, kıyılmış
  • 1 kuru soğan, çok ince olarak halka halinde doğranmış, tuzla ovulmuş


  • Sosu için;

  • 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 limon suyu
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber veya toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1/2 tatlı kaşığı yeni çekilmiş karabiber
  • Tuz


  • Hazırlanışı;
    1. Patatesleri yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Maydanoz ve kuru soğanla karıştırın.
    2. Bir kasede bütün sos malzemelerini karıştırıp iyice özdeşleşene kadar çırpın. Patateslerin üzerine dökün. Patatesleri kırmadan hafifçe karıştırın.
    3. Tabaklara servis yaparken dibine çöken sostan tabağın üzerine gezdirebilirsiniz.

    Hazır Yufkayla Fırında Mantı

    © 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Bu mantının yağda kızartılmış olanına Sosyete Mantısı deniyor bildiğim kadarıyla ben küçükken annemler altın günlerinde çok yaparlardı. Ama ben bu fırında olan halini daha çok seviyorum, daha hafif ve daha kolay... Bunu önce Tülin abla'da kalırken buzdolabındaki yufkayı değerlendirmek için yapmıştık ama çocuklar da biz de çok sevdik. Hatta Yavuz bey önce "bu ne biçim yemek ben açlıktan ölüyorum siz bunun için mi beni bekletiyorsunuz??!!" şeklinde çığlıklarından sonra sofrada "iki tane koy bakalım" diye burun kıvırdı. Tabak bitince "eh iki tane daha" dedi ondan sonraki iki tane dahaları ben sayamadım şahsen.. Eve gelince annemin arkadaşları gelmişti onlara da yaptık. İki sofranın fotoğraflarını karışık kullanacağım şimdi.



    Malzemeler;

  • 4 yufka
  • 500 gr kıyma
  • 3 kuru soğan, çok küçük doğranmış
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1/2 demet maydanoz, kıyılmış
  • Tuz
  • 1 kase su


  • Sosları için;

  • 1 büyük kase yoğurt
  • Eğer isterseniz 2 diş sarımsak, ezilmiş
  • 2 kaşık tereyağı
  • 2 kaşık salça
  • 2 tatlı kaşığı pulbiber


  • Hazırlanışı;
    1. Kıymayı, soğanı, baharatları ve tuzu, salçayı ve maydanozu yoğurarak bir harç hazırlayın.
    2. Yufkaları üstüste dizip sekiz üçgene bölün.
    3. Harçtan bir tatlı kaşığı alığ yufkanın geniş kısmına yayın ve rulo yapın.
    4. Rulonun üzerine bir fırçayı kasedeki suya batırıp sürerek ıslatın.
    5. Ruloya yukarıdaki fotoğraftaki gibi yuvarlak şeklini verin. Açılmaması için isterseniz her birine uzun kürdanlardan saplayabilirsiniz hem de servisi de daha kolay olabilir.
    6. Harç ve yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin. Yufkalı mantıları eğer kürdansızlarsa sıkı birşekilde yanyana yağlanmış kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizin.
    7. Tepsideki mantıların üzerilerine de fırçayla su sürün. 200C derece fırında hafif kızarana kadar pişirin.




    Sosları;
    1. Yoğurdu çırpma teliyle pürüzsüzleşene kadar hafifçe çırpın.
    2. İsterseniz ezilmiş sarımsağını şimdi ekleyin. Veya sofraya hafif sulandırılmış şekilde ezilmiş sarımsağı ayrı bir şekilde servis yapın.
    3. Sos tavasında tereyağını eritin. Salça ve pulbiberi ekleyip bir kaç saniye kavurun. Eğer salça koyduysanız sosumsu bir kıvam alması için biraz su ekleyebilirsiniz. Kaynadıktan sonra sos kasesine alın.

    Biriken Sofralar, Menüler ve Tarifler #1 Annemin Arkadaşlarının Sofrası

    © 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Bu ara çok fazla yiyip içmişiz demekki bir sürü eklenecek tarif, sofra ve menü fotoğrafı var elimde.. Hangisinden başlasam nasıl eklesem bilemiyorum eklemeyi unutunca arkamdan ağlıyorlar :).. Tariflerimi daha fazla üzmemek için sırasıyla ilk sofradan başlıyorum; bu sofrada herkesin bildiği ama kendine göre farklı yaptığı Patates Salatası, karşıda kalırken yaptığımız sofralarda olan Hazır Yufkayla Mantı, şekil olarak facia olan Üç Renkli Kurabiyelerim, Sahra'lara götürdüğüm Vişneli Baton Pasta var.

    Menü;

  • Patates Salatası
  • Kisve Açma (Bunun sitede olduğunu sanıyordum ama yokmuş şimdi link vermek için arayınca bulamadım, eh var diye de her seferinde fotoğrafını çekmiyorum yani başka zamana kaldı tarifi...)
  • Hazır Yufkayla Mantı
  • Domates, Salatalık Söğüş ve Kıyılmış Marul
  • Mantı için; Sarımsaklı Yoğurt ve Kırmızı Biberli Salçalı Sos
  • Vişneli Baton Pasta
  • Üç Renkli Kurabiye (Şekilsiz oldukları için bu tarifi şekilli yapabilince ekleyeceğim çünkü tadı güzeldi)
  • Fırında Domatesli Levrek

    © 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Nihayet şu güne kadar yapmış olduğum en lezzetli balık tarifini yayınlıyorum. Hem çok kolay hem de çok lezzetli ve Anadolu Yakasında kaldığım günlerden kalma..

    Malzemeler;

  • 2 Levrek (Biz üç parçaya böldürdük siz isterseniz bütün olarak kullanabilirsiniz)
  • 1 büyük limon, yuvarlak dilimlenmiş
  • 2 domates, yuvarlak dilimlenmiş
  • 2 kuru soğan, halka halka doğranmış
  • Tane karabiber veya toz karabiber
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı + fırın kabını yağlamak için biraz daha
  • Tuz

    Hazırlanışı;
    1. Levrekleri yıkadıktan sonra eğer toz karabiber kullanıcaksanız tuz ve karabiberle ovun.
    2. Kullanıcağınız tepsiyi veya kiremiti yağlayın (fotoğrafta görüldüğü üzere biz o gün kiremit kullandık ben sonra borcamda yaptım ikisi de güzel oldu). Halka doğranmış soğanların yarısını kaba serpin. Yuvarlak dilimlenmiş domateslerin üçte ikisini soğanların üzerine dizin.
    3. Üzerine levrekleri yerleştirin.
    4. Kalan soğanları balıkların üzerine serpin. Tane karabiber kullanıcaksanız karabiber tanelerini serpin.
    5. Domates ve limon dilimlerini yerleştirin.
    6. Üzerine 1/2 çay bardağı zeytinyağını gezdirin. Folyoyla kapatıp 200C fırında 40 dakika kadar pişirin.
    7. 40 dakika sonra üzerindeki folyoyu çıkarıp 10 dakika daha kızarması için fırında bırakın.
    8. Üzeri kızarında servis yapabilirsiniz.






  • Dostların İkramları

    © 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.





    Uzun süre oldu ama ancak vakit buldum. Hastane dönüşü dostların ikramlarından çekebildiğim üç tanesi. Yaş pasta İrem'den geldi. Ama annesi mi yaptı kendisi mi bilmiyorum? Lezzeti görüntüsü kadar güzeldi. Tarifini yazacaktır.(bu emir vaki mi oldu İrem?)
    Kızartma tarif gerektirmiyor ama tırtıl kurabiyelerin tarifine ulaşırsam yazacağım. Ve yetiştirip fotoğrafını çekemediğim bütün güzel hediyeler için üzgünüm. Ama umarım hediye sahipleri hastalanmazlar ben onlara sağlıklı günlerinde yaparım pasta ve yemeklerimi. Zor günlerde böyle süslü güzel yiyecekler güzel. Bir parça olsun sizi ferahlatıyor. Ama sağlık daha güzel.

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...