Salı, Şubat 06, 2007

Kisve (Bir Tür Açma)

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bu açmalar kruvasan görünümüne benziyor ama onun kadar puf ve çıtır olmasa da yine de normal açmalar ve poğaçalardan daha farklı ve lezzetli özellikle kahvaltılarda tavsiye ediyorum.

Malzemeler;

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket yaşmaya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta
  • Aldığı kadar un, (Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olucak kadar)
  • Oda ısısında yumuşamış tereyağı veya margarin

  • Kıyılmış maydanozla karıştırılmış ezilmiş yağlı beyaz peynir

    Hazırlanışı;
    1. 1 paket yaşmayayı ılık sütün içinde eritin, sıvıyağı tuzu, şekeri ekleyin karıştırın yavaş yavaş yoğurarak un eklemeye başlayın (tarif anneme ait olduğundan unu ölçemedim). Yumuşak ama toparlanan bir hamur oluncaya kadar un ekleyebilirsiniz ama dikkat edin hamur sert olmasın. Yoğurma kabının ağzını hava almıyacak şekilde kapatın ılık bir ortamda yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.
    2. Hamur mayalandığında yani hacmi iki katı kadar arttığında tezgaha alın ve hafifçe silindir haline getirdikten sonra 10 eşit parçaya bölün.
    3. Bunlardan 5'ini alıp merdaneyle tabak büyüklüğünde açın. Açılan hamurların üstüne yumuşamış tereyağını bolca sürün veya yayın. Hepsini üst üste koyun.
    4. Merdaneyle bu üst üste konulmuş hamurları birlikte normal hazır yufka büyüklüğüne gelinceye kadar açın.
    5. Bıçakla veya hamur kesme ruletiyle sigara böreğinin yufkasını keser gibi eğer büyük istiyorsanız 8 üçgen parçaya biraz daha küçük isterseniz 12 üçgen parçaya kesin.
    6. Eğer peynirli istiyorsanız; üçgenlerin geniş kenarlarına harçtan biraz yerleştirip rulo yapın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin.
    7. İsterseniz bazılarını boş da yapabilirsiniz fotoğraftakilerden çörekotlu olanlar 12 parçaya bölünerek ve boş olarak yapıldılar yani daha ufaklar diğer öndeki peynirlilere göre.
    8. Diğer 5 parça hamura da aynı işlemi uyguladıktan sonra tepsideki açmaların üzerine yumurta sürüp 200C derece fırında kızarıp kabarıncaya kadar pişirin.
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...