Pan Dulce {Ayçöreği}

Perşembe, Ocak 18, 2007

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Ayçöreğini çok severim ama heryerde taze çıkmışına rastlamak biraz zor olur. İç malzemesinin bayat pastadan yapıldığını söylerler ayçöreğinden midesi bozulan veya zehirlenen duymadım şimdiye kadar... Hem kalan pastaları atmak yerine değerlendirmek gayet güzel bir şey bana göre. Şüphesiz herşeyin evde yapılmışını tercih ederim dün akşam ilk defa ayçöreği denedim ve aynı zamanda Meksika mutfağına ait Pan Dulce (Tatlı Ekmek) tarifine çok benzediğini gördüm ve ben de allrecipes.com'daki bir tarife göre (aşağı yukarı bütün pan dulce ve ay çöreği tarifleri birbirine benziyor) denedim. Sonuç olarak ileride açacağım (hayal) Kahvehanem'de Ayçöreği de satabilirim. Üstelik bu Pan Dulce'nin birbirinden farklı bir çok çeşidi ve benzer isimlerde farklı tarifleri de bulunuyormuş. Yanlız şekil olarak kubbe şeklinde yapılıyor bizim Ayçöreklerinin şekli yok.

Pan Dulce Meksika mutfağına, Pan Suave ise Küba mutfağına ait, Portekizliler de bir tatlı ekmek yapıp adına Pao Duce diyorlarmış. Aynı zamanda Bolivya'lılar da Pan Dulce yapıyorlar sitelerinde tarifi var.

Pan Dulce'nin tarihi;

İspanyollar Meksika'ya buğdayı getirmişlerdi, ama Meksika'nın ünlü pasta geleneğine ilham verenler Fransız'lardı. Fransızlar 1862'de yenilirken arkalarında lezzetli bir pasta geleneği bıraktılar. 500 - 2000 arasında değişen Meksika ekmek çeşitlerinden biri de Pan Dulce'dir.


Gelelim tarife;

14 adet büyük çörek, bence misafir için bu çörekler çok büyük eğer farklı çeşitler de varsa daha küçük yapılabilir.

Malzemeler;

  • 6 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket aktif kuru maya (ben 1 paket instant maya kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/3 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı un
  • 2 yumurta

    Harcı için;

    "Ben bu harcı yapmadım buzlukta biriktirdiğim pandispanya artıkları, kalan kek parçaları, yenmek için buzluğa atılıp da kalmış kek dilimleri vardı onların hepsini robotta çektim ve 1 paket kakao, ceviz, damla çikolata, kuru üzüm ve tarçın ekledim kek parçalarının çoğu tiramisu olduğu için zaten ıslaktı o yüzden tekrar ıslatmadım eğer siz kuru kek kullanıcaksanız çok az suyla veya daha güzeli sütle ıslatabilirsiniz hafif birbirini tutması lazım."

  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 2/3 su bardağı un
  • 3 + 1/2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı kakao (İsteğe bağlı yani kakaosuz bir şekilde de yapılabiliyor, doğranmış kuru meyve, fındık, fıstık aklınıza ne gelirse ekleyebilirsiniz)

    (Buraya kadarki harç malzemesi orijinal tarif bundan sonrası benim eklediklerim)

  • 2/3 su bardağı orta irilikte çekilmiş ceviz
  • 2/3 su bardağı damla çikolata veya çikolata parçası
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm
  • 2 tatlı kaşığı tarçın

    Üzerine sürmek için;

  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı süt


  • Hazırlanışı;
    1. Bir fırın tepsisini yağlayın veya yağlı kağıt serin.
    2. Küçük bir sos tenceresinde 1 bardak sütle 6 yemek kaşığı tereyağını 110 dereceye kadar ısıtın benim derecem olmadığı için ve ocakta unuttuğumdan kaynadı biraz.
    3. Geniş bir çırpma kabında, kuru maya, tuz, 1/3 bardak şeker ve 2 bardak unu karıştırın.
    4. Isınan tereyağlı sütü bu unlu karışıma dökün ve mikserle orta seviyede 2 dakika çırpın.
    5. 2 yumurtayı ve 1 bardak unu ekleyin, iki dakika daha çırpın.
    6. 1 kaşıkla veya elinizle (ben elimle yaptım) yoğurarak 2 bardak daha un ekleyin. Katı şekillenebilir bir hamurunuz olucak.
    7. Pürüzsüzleşene kadar tahtada yoğurun. Mayalanması için bir kaba koyup ağzını kapatın.
    8. Hamur mayalanırken harcını hazırlayın, 1/2 bardak şekeri ve 2/3 bardak unu karıştırın. 3 + 1/2 yemek kaşığı küçük parçalara kesilmiş soğuk tereyağı ile karıştırın. Bir çatalla 2 yumurta sarısını ekleyin ve hepsini beraber çırpın. 2 kaşık kakaoyu ekleyin ve harcı iyice karıştırın.
    9. Hamuru alıp elinizle tahtanın üzerinde yuvarlayarak silindir şekli verin ve 14 eşit parçaya bölün. Her birini tek tek yuvarlayın ve elinizle bastırıp yassılaştırın. Yağlanmış tepsiye 2,5 cm aralıkla dizin.
    10. Asıl Pan dulce'de bizim harç olarak kullandığımız malzeme aynı hamuru gibi yuvarlak yapılıp sonra yassılaştırılıp hamurun üzerine yerleştiriliyor ve bir bıçakla üzeri midye şekli vermek için çiziliyor. Görmek için tıklayın.
      Ben bunu tercih etmediğimden ayçöreği gibi iç dolgu olarak yaptım. Belki böyle yapılanı da vardır bilemiyorum. Bu işlemden sonra mayalanması için tekrar 45 dakika daha bekletin ve fırına vermeden önce çırpılmış bir yumurtayı iki kaşık sütle karıştırıp üzerlerine sürün. 190 derecede 20 dakika kadar kızarana kadar pişirin.

      Ayçöreği hali;

    11. 14 adet hamur topunu tek tek alıp elinizle veya merdaneyle oval şekil vererek açın. Bildiğimiz ayçöreği şekli için harçtan biraz alıp elinizde hafifçe sıkıştırın ve uzunlamasına hamura yerleştirin. Sonra uçlarını kapatıp ay şekli verin. Yağlanmış tepsiye 2,5 cm aralıkla dizin.
    12. Farklı şekiller denemek istiyorsanız ay şeklinden daha ince uzun bir hamur açıp harcı yerleştirin kenarlarını kapattıktan sonra inci uzun bir silindir şekli elde ediceksiniz bunu dolayıp yuvarlak hale getirin.
    13. Bir diğer şekilde ise daha kısa ve daha geniş hafif dikdörtgen bir hamur açın ve hamurun her tarafına harcı yayın. Hamuru rulo pasta sarar gibi rulo yapın.
    14. Üzerlerine çırpılmış 1 yumurta ve iki yemek kaşığı sütü karıştırıp sürün.
    15. İsterseniz keskin bir bıçakla veya ruletle üzerlerine derin kesikler atabilirsiniz.
    16. 190 derece ısıtılmış fırında 20 dakika iyice kızarana kadar pişirin.


    "Harç kısmını denemedim, ben kek parçalarıyla yaptım. Ama Google'da ararken gördümki Bizim Pastane'den Zinnur hanım da yapmış o harç malzemesini de kullanmış denenmiş bir tarif için onun harç tarifine de bakabilirsiniz."

    You Might Also Like

    4 Comments

    1. Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor.

      YanıtlaSil
    2. Teşekkürler.. Keklerim değerlenmiş oldu..

      YanıtlaSil
    3. Ireeeeem!
      Mumkunse Şeftali Kurabiye tarifini verir misin?? Yillardir o tarifi bekliyorum ben :)

      YanıtlaSil
    4. Lamaaaaaa!

      Ben de henüz bilmiyorum :(.. Figen abladan tarifi almam lazım.. İlk gördüğüm yerde olmadı telefonla söz ;)

      YanıtlaSil

    Subscribe