Tart Takıntısı - {Frambuazlı Vişneli Şeftalili Tart ve Vişneli Elmalı Turta}

Perşembe, Şubat 08, 2007

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bu tart düşkünlüğü nereden geldi bilmiyorum ama eskiden beri harcı bol elmalı turtaları çok severdim. Ama hiç farklı meyvelerle denemeyi düşünmemiştim. Buzlukta dışarıda unuttuğum için eriyip birbirine yapışmış frambuaz, bir pastanın süslemesinden artmış vişne ve önceden dilimlenip kaldırılmış donmuş şeftaliyi de görünce artık meyveli bir tart yapma düşüncemin gerçekleşmesi şart oldu. Böyle değişik ve güzel bir şey yapınca tek başına yeme fikri hoşuma gitmiyor ya misafir gelince veya bir yere giderken yapıp götürmek istiyorum. İnsan sevdikleriyle paylaşmak istiyor eh tabii bir de objektif yorumlar var bunları da duymak lazım. Yengem bu ara epey üst üste hastalık atlattı ona geçmiş olsuna giderken bunu yapıyım dedim hem de beraber yemiş oluruz. Karar verdiğimizde saat gece 1'e geliyordu ben bitirdiğimde ise 3'e... Onlar beğendiklerini söylediler (on kere sordum nasıl olmuş diye :). Tartın hamurunu geçenlerde yaptığım Elmalı Tart'ın hamuruyla aynı yaptım tek bir farklılık olarak hamuruna 1 yemek kaşığı çekilmiş ceviz ekledim.

Harç Malzemeleri;

(Yukarıda da belirttiğim gibi kullandığım meyvelerin elma haricindeki hepsi donmuş meyvelerdi)

  • 1 su bardağı vişne, çekirdekleri çıkarılmış
  • 1 su bardağı frambuaz
  • 1 küçük şeftali, çekirdeği çıkarılmış, dilimlenmiş
  • 4 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 10 yemek kaşığı toz şeker

  • Üzerine serpmek için bolca pudra şekeri

    Hazırlanışı;
    1. Mısır nişastası ve toz şekeri eleyerek veya çırpma teliyle çırparak birbirine iyice karıştırın. Karışımın 2/3'lik kadarını ayırın. Vişne ve frambuazları bu 2/3'lük kısımda meyveleri ezmemeye çalışarak iyice karıştırın. Şeftali dilimlerini de kalan nişasta karışımıyla iyice bulayın.
    2. Hamuru linkteki tarife göre yoğurup hazırladıktan sonra yarısından daha bir kısmını alıp 1/2 cm kalınlığında 30 cm'lik bir tart kalıbının kenarlarını da örtecek büyüklükte açın ve kalıba yerleştirin (ben 30 cm'lik altı çıkabilen tart kalıbı kullandım). Kenarlarını unlu elinizle şekil alması için dikkatlice kalıbın kenarlarına bastırın.
    3. Önce şeftalileri dizin üstüne vişne ve frambuaz karışımını yayın.
    4. Kalan hamurun yarısıyla alt kattaki hamurdan biraz daha ince kalıbın üstünü tamamen örtecek büyüklükte bir hamur açın. Bu noktada isterseniz şeritlere kesip kafes şeklinde de yerleştirebilirsiniz veya isterseniz benim gibi bir kalıp yardımıyla şekil vererek de kesebilirsiniz. Eğer kalıpla şekil verdiyseniz hamurun üstüne biraz un serpin. sonra ortaya doğru bohça gibi dikkatlice ve zarar vermeden katlıyıp meyvelerin üzerine taşıyın. Sonra yine dikkatlice katları açarak hamuru yerleştirin.
    5. 200 C derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya ve meyvelerin suyu buharlaşıncaya kadar pişirin. Meyveler çok sulanıyor hatta hamurun dışına taşabiliyor ama mısır nişastasıyla karıştırıldığı için sanırım buharlaşmadan sonra kalan suyu jöleleşiyor yani çok sulandı diye korkmayın.
    6. Piştiğinde fırından çıkarıp soğuması için bekleyin. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp servis tabağına alın ve pudra şekeri serpin.




  • Bu minik olanları da harcı arttığı için altı tane olarak küçük tart kalıplarıma yaptım. Ama hamur hala bitmedi ve vişneli frambuazlı harcın suyu kasenin dibinde kalmıştı. Eh yapmışken hepsi bitsin diye biraz da Elmalı yapıyım bari dedim kalan hamurla da..



    İki küçük elmayı kabuklarını soyup dörde bölerek ince ince doğradım. 1 tatlı kaşığı tereyağında 2-3 dakika kavurdum. Elmalar yumuşayınca kasenin dibindeki vişne-frambuaz suyunu elmaların üzerine döktüm bir kaç saniye daha karıştırarak kavurdum soğumaları için ocaktan aldım (meyve suyunun içinde nişasta ve şeker zaten vardı o yüzden ayrı olarak koymadım).

    Kalan hamuru fotoğraftaki sufle kalıplarının içini kenarları da dahil olmak üzere tamamen kaplıyacak büyüklükte açıp yerleştirdim, elmalı harcı kalıplara paylaştırdım bol harçlı oldular böylece ve kalan hamurları yuvarlak açıp üstlerini örttüm. Bıçakla üstünü artı şeklinde çizdim. Bunlar da vişne mayhoşluğu olan bol elma harçlı turtalar oldu.

    You Might Also Like

    6 Comments

    1. resimler okadar canliki bir tane aliveresi geliyor insanin.hakikaten cok guzel olmuslar ellerine saglik..

      YanıtlaSil
    2. eğer bi gün o tarttan yemezsem bilmiyorum hiç iyi şeyler olmayacak:) kalpli ama özellikle minik olan çok güzel görünüyor:)

      YanıtlaSil
    3. işe yarar bir takıntıydı bu. kimsenin kimseye güveni de kalmamış bu dünyada nasıl olmuş? güzel. iki dakika sonra bir daha nasıl olmuş güzel. bak benden uzaktasın yine söylüyorum güzeldi eline sağlık. en ufak bir tesir altında kalmadan söylüyorum....

      YanıtlaSil
    4. Ümran teşekkürler keşke ikram edebilseydim :)

      Esra söz sana da yapıcam küçüklerinden ama önce profiterolü halledelim diyorum bayağı heveslendim :p

      Sahra; gerçekten mi???? :p

      YanıtlaSil
    5. tatlinizi cok beendim annamadim kabuklari rende japiormuzunuz? Tatlinin sirobu kalior mu? Cok nezetli elinize saalik. Bende japiorum tatli portokaldan gere bilersiniz burada--- Siran
      http://siran-onik.blogspot.com/

      YanıtlaSil
    6. siran portakal kabuğu şekerlemesini soruyorsan şurup kalmıyor ve kabukları rende yapmadım siz rendeliyormusunuz ? bloğuna girdim ama dil sorunu malesef nasıl yaptığını anlayamadım.

      YanıtlaSil

    Subscribe