Çıtır Pizza Hamuru & Sucuklu, Soğanlı ve Sebzeli Pizza

Perşembe, Mart 01, 2007

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



İşte Baharın ilk tarifi; Hale'nin bloguna da bıraktığım yorumda dediğim gibi geçenlerde blogları gezerken, pizzasını gördüm görünüş ve malzeme olarak denemek istediğim pizzaya benziyordu çok hoşuma gitti, unutmam herhalde diyip geçtim. Dün gece ertesi sabah yapıyım ben o pizzadan dedim, çıtır hamurlu olsun. Google'da çıtır pizza hamuru tarifi aratıp bir tane buldum. Ama yine de Hale'nin pizzasını görmem lazım herkesin kendince geliştirdiği bir teknik var blogların güzelliği de burada bir çok aynı tarifi birleştirip en mükemmeline ulaşmaya çalışıyorsunuz.. Kesinlikle hatırlamıyorum hangi blog olduğunu google'a pizza sucuk soğan yazıp arattım yaklaşık 20. sonuç sayfasında buldum o kadar da azimliyimdir yani:). Neyse gece tarifi bulduktan sonra ertesi sabaha aşağıdaki tarifleri yapabilmek için huzurla uyuyabildim..

Pizzanın hamuru gerçekten ince ve çıtır hamur sevenler için birebir.. Soğanlı ve sucuklu malzemeyle ise "ıyy pizzanın içinde soğan mı hayııırrr!!!" diyenleri uyarıyorum çok leziz oluyor. Bir dahaki sefere ise karamelize edilmiş soğan halkalarıyla denemeyi düşünüyorum.


ÇITIR PİZZA HAMURU (İNCE)

Bir 40 cm'lik, iki 30 cm'lik veya 8 adet tek kişilik pizza hamuru
(Ben 35 cm'lik tepsiye bir adet yaptım ve 20 cm'lik pizza hamuru arttı, siz benim kadar ince yapmak istemezseniz, hepsini kullanabilirsiniz.)


Malzemeler


  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 + 1/4 tatlı kaşığı aktif kuru maya (ben evde olmadığı için aynı ölçülerde instant maya kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 3 + 1/2 su bardağı un
  • 1 + 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı + 2 yemek kaşığı daha (mümkün olduğu kadar işlemeden geçmemiş, ben sızma kullandım)
  • 1 büyük yumurtanın sarısı

Hazırlanışı;
  1. Büyük bir kaseyi hafifçe zeytinyağıyla kaplayıp bir kenara koyun.
  2. Su, maya ve şekeri yoğurma kabında karıştırın. Zeytinyağı ve yumurta sarısını
  3. 3 + 1/4 bardak unu ve tuzu beraberce mayalı karışımın üzerine eleyin ve yumuşak bir hamur oluncaya kadar karıştırın.
  4. Hamuru hafifçe un serpilmiş tezgaha alın ve kalan 1/4 bardak unla beraber yaklaşık 10 dakika pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.
  5. Hamura yuvarlak bir şekil verip önceden yağlanan kaseye alın her tarafının yağla kaplanması için kase içinde döndürün.
  6. Üzerine temiz ve nemli bir mutfak havlusu kapatıp ılık bir yerde iki katı kadar kabarıncaya kadar bekletin, yaklaşık 90 dk.
  7. Hamur kabarınca kaseden alın ve unlu yüzde merdaneyle açıp tepsiye alın. Ben hamuru piştikten sonra bütün olarak tepsiden çıkarabilmek için 35cm çapındaki yağlanmış tepsinin tersine yerleştirdim.
  8. Tarifte malzemelerini koyduktan sonra 260C'de 10 - 12 dakika pişirin diyor. Bende buna göre pişirdim ama üstü fazlasıyla kızarmışken altı beyaz kalmıştı. Kenarları çıtır çıtırdı ama tabii malzemenin ağırlığından olsa gerek orta kısımları çok çıtır değildi. Bir dahaki sefere 200C derecede pişirmeyi düşünüyorum. Bu kısım tamamen sizin fırınınızın huyuna ve de suyuna bağlı sanırım.
SUCUKLU, SOĞANLI VE SEBZELİ ÇITIR HAMURLU PİZZA

Malzemeler;
  • 1 adet Çıtır Pizza Hamuru
  • 1 kırmızı biber, ince halka halka doğranmış
  • 1 küçük kuru soğan (kırmızı olursa iyi olur), çok ince halkalar halinde doğranmış
  • 1 büyük domates, kabukları soyulmuş, ince halkalar halinde doğranmış
  • 2 yemek kaşığı mısır
  • Yarım sucuk, yuvarlak dilimlenmiş
  • 250 gr rendelenmiş kaşar peyniri


Sosu;
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu veya 1 küçük diş ezilmiş sarımsak
  • Domatesleri doğrarken çıkan su

Hazırlanışı;

  1. Sos malzemelerinin hepsini bir kasede iyice karıştırın. Doğradığınız domateslerin suyunu salçalı sosa süzerek daha yumuşak ve kolay sürülebilir bir sos olmasını sağlayın (Eğer çok tuzlu sevmiyorsanız tuzu tariften çıkarın).

  2. Sosu Hamurun kenarlardan bir parmak uzaklıkta başlayarak heryerine sürün. Ben kenarlarına tamamen sürdüğüm için fırında biraz yandılar, çabuk kızardılar. Malzeme koyacağınız yerlere sürün kısaca.
  3. Biber ve soğanların bir kısmını hamurun üzerine yayın. Peynirin 3/1'ini serpin.
  4. Kalan soğan, kırmızı biber ve sucuk dilimlerini yayın. Üzerini süslemek için 5-6 kırmızı biber halkasını ayırabilirsiniz.
  5. Domates halkalarını yerleştirin. Kalan kaşar peynirini serpin. Ayırılmış kırmızı biber dilimlerini yerleştirin.
  6. 200C derece fırında peynirler ve hamur istediğiniz kadar kızarana kadar pişirin. Ben iyice kızarmış severim mesela..
  7. Fırından çıkarmaya 5 dakika kala 2 yemek kaşığı mısır pizzanın üzerine serpin.

You Might Also Like

19 Comments

  1. merhaba, vallahi bayıldım. Resim insana büyük bir coşku veriyor... O kadar canım istediki anlatamam... Ben bayıldım bu pizzayı ...

    sımsıcak sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Zerrin, sanırım o coşkuyu fotoğraftaki yoğun kırmızı veriyor :).

    YanıtlaSil
  3. tesekurler .siden nasil daha cok pismis hamuru kabarik olmasi icin ne yapabilirim.tekrar tesukurler

    YanıtlaSil
  4. tarifi verene çok teşekkürler. becerebildiğim nadir internet tariflerinden. ama benimki resimdeki kadar güzel olmadı ayrıca resim de çok güzel :) ben 21 cmlik tepsi için hamur malzemelerinin yarısını kullandım. alanı 35cm in yaklaşık yarısı kadar. 3 tane küçük pizza yaptım :) mayalanma için 1 saat bekledim (acıktım ondan) ama daha sonraki yaptıklarım daha iyi olduğundan 90 dakikanın uygun olacağını düşünüyorum. babanemin firk(**) dediği (artık neyse, onun yalancısıyım. yok yok sadece yalancıyım) küçük, sıcaklık ayarı olmayan eski fırınlarda 17 dakika yeterlidir. fazlası kurutup hamuru sertleştiriyor. soğanın tadını bu kadar değiştireceğini düşünmemiştim. biber ve mısır da yoktu ama süper oldu. kendim yaptım diye demiyorum yediğim en iyi ev pizzası :) hiç düşünmeyin başlayın hamuru hazırlamaya

    YanıtlaSil
  5. çok güzel resim müthiş çok beğendim şimdi ben yapacağım bu güzel pizzayı çok beğendim bu tarif çok güzel teşekkürler bu tarifi gönderdiğiniz için sevgilerimle ve saygılarımla

    YanıtlaSil
  6. az önce pizzayı yaptım ve hemen yedim. çok güsel oldu, çok teşekkürler tarif için. hamurdan biraz arttı, 26 lık borcama yapmıştım. artanıyla da poğaca yaptım. tavsiye ederim, o da çok güsel puf puf oldu.

    YanıtlaSil
  7. tarif için teşekkütler AMA su yerine süt kullandım bi sakıncası varmı ?

    YanıtlaSil
  8. Bugun yaptim inanilmaz guzel oldu, evdeki herkes bayildi, tavsiye ederim.. Hatice

    YanıtlaSil
  9. harika görünüyor bende denicem soğanlısını hiç yememiştim

    YanıtlaSil
  10. valla görünüşü ve yorumlara bayıldım.bu gün pizza yapmayı düşünüyordum.ben pizzayı hep hazır ekmek hamuruyla yapardım severekde yerdik ahalice.ama hiç birisi böyle ağzımın suyunu akıtmamıştı.deniyecem paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. adım cansu üç yaşımdayım ve annem şimdi alışverişe gitti malzeme alıcak benim canım çok pizza çektiği için dışardan yemek yedirmek istemedi ondan kendi yapmak istedi bu tarifi açık bırakmış o yüzden sanırım bunu yapıcak umarım çok güzel olur ama ben pizzayı soğanlı değil de etli seviyorum böyle sucuklu falan umarım annem sucuk alır ve koyar ama sucuklar kurursa pek beğenmeyebilirim o yüzden koymasın belki de şimdi tarifteki gibi yapsın sonra güzel olursa sucuk da koyar.

    YanıtlaSil
  12. Teşekkürler Cansu'cum öldüm gülmekten :)))

    Sayende yıllar sonra farkettim sucuğu malzemelere eklemeyi unutmuşum. Fotoğrafta görünüyor halbuki kimse de dememiş sucuk nerde diye :) hemen düzeltiyim.

    YanıtlaSil
  13. hamurun da sosun da tarifi çok güzel.hamur tam istediğim gibi ince çıtır çıtırdı.hani hamursu kalır kek gibi kabarır hiç böyle bir durum çıkmadı ortaya.dediğiniz gibi soğanları biraz karamelize ettim.soğanı daha bol tuttmadığıma üzüldüm desem yeridir :) yalnız yapım aşamasında evdeki bazı eksiklerden dolayı ufak değişiklikler yapmak zorunda kaldım.yumurta yoktu kullanmadım, kuru mayam bitmişti ben de 1 paket yaş maya kullandım.bundan dolayı mıdır bilemiyorum çok büyükk bir hamurum oldu,mecburen büyük fırın tepsisini kullandım.haliyle üzerine 2 domates kullandım.evde bir süredir bekleyen zeytin ezmesini bir çay kaşığı yardımıyla ince tabakalar halinde dağıttım.bir de hazır salça kullanmıyorum,annemin ev yapımı salçasını kullandım.onu da pişirmeden kullanırsam kötü bir tad bırakıyor.1 tatlı kaşığı zeytin yağıyla kavurup 1/4 (büyük çay bardağı) su ekledim (salça baya koyu kıvamlıydı ) akşam iftara sürpriz misafirler gelince iyiki çok kabarmış,kocaman olmuş dedim :) doya doya yedik,çok beğendiler,tarif için teşekkürler,artık hep bu tarifi kullanıcam :)

    YanıtlaSil
  14. alt bölümün üstle aynı oranda kızarması için, fırının ısısından öte, tepsiyi orta bölüme değilde alt kısma koymamız sorunu çözülor...

    YanıtlaSil
  15. merhabalar tarif için teşekkürler ,sormak istediğim bir şey var instant maya kullandım hamurda ve 90'' dinlendirdim yalnız hamur hiç kabarmadı, bu sebeple tüm hamuru tepsiye serdim , hamur pizzayı pişirdikten sonra kabardı o sebeple klasik hamur pizzalara benzedi. ama çok lezzetliydi tekrardan teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. En azından lezzetli bulduğunuza sevindim :) İsterseniz biraz yaş maya veya normal kuru mayayla da deneyebilirsiniz. Belki daha iyi sonuç alırsınız.

    instant maya bende de bazen kötü sonuç veriyor.

    YanıtlaSil
  17. denedim harika oldu. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  18. harika bir tarif olarak gözüküyor, elinize ve emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Subscribe