Kızılcık Marmelatı ve Marmelatlı Düğme Kurabiyeler

Pazar, Mayıs 20, 2007

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bu ayın ev sahibi "Yemek Şenliği".. Etkinlik kurabiyeler olunca epey zor gelicek diye düşünüyordum çünkü blog'daki arşive bakınca da anlaşılacağı üzere kurabiyelerle pek aramız yok. Evde de değildim üstelik ne yapsam ne yapsam diye düşünürek Tülin abla'nın kitaplarını karıştırıyorum. Önce internete baktım tabii o anki malzemelere uyan ve canımın istediği bir tarif çarpmadı gözüme sonra yeni bir kaç dergim vardı onlara baktım. Yeni dergilerin tarifleri de bir hoş olmuş; 1 paket hazır kurabiye unu + marmelat vs şeklinde malzeme listeleri.. Onları da geçtik böylece.. Geriye en sona bıraktığım eski püskü bir kitap kaldı.. Kitaba bakmayı bile düşünmüyordum açıkcası eski tarifler bildiğimiz kurabiyeden başka bir şey yoktur ben de hiç sevmem kocaman hamur kurabiyeleri vs. diye burun kıvırırken baktım güzel kurabiyeler varmış tarifler de fena görünmüyor. Hatta karar veremedim hangisini yapsam diye bu kendini beğenmişliğin sonunda.. Neyse marmelatlı hemen herkesin sevebileceği bir tarifdir diyerek bunu seçtim ama limonlu kurabiye vardı onu da listeme aldım.

İnci Beşoğul'un İzahlı Yemek Kitabı'ndan Marmelatlı Düğme Kurabiyeler, bence pek kurabiye sayılmaz bu daha çok bisküvi sayılır. Bu arada... Her şey hazır malzemeler filan derken marmelat yok evde.. ee ne yapalım kolay bir şeydi sanırım bu marmelat yaparız iki dakikada, saat gece 01:00... Ne marmeladı yapıcaz Tülin abla.. Kızılcık var İrem.. Olduuuu.. İnternetten kızılcık marmeladı nasıl yapılır araştırıyoruz.. Sanırım yapımı en çok uğraştıran marmelat bu kızılcıkmış. Bu pratik seçimimizden dolayı da kendimi tebrik ediyorum. Kızılcığın insanı kızdıran kısmı çekirdeklerin meyveye çok sıkı bir şekilde yapışık olması ve çekirdekleri tek tek çıkarmak yerine ezerek çıkarmak zorunda olmak.. Tek tek çekirdek ayıklarken insan bunalır ya işte ben o meyveleri tercih ederdim.

Ama sonuç olarak kurabiyeler çok lezizdi en kısa zamanda tekrar yapıcam ama öncelik sırasında kitaptaki diğer tarifler var..

Ölçüler gram üzerinden oluğu ve o an tartı olmadığından pratik ölçülere bakarak ayarladığım gram = bardak hesabına göre benim de kullandığım bardak ölçülerini listeye kolaylık olması için ekledim.

Malzemeler;

  • 240 gram un (2 su bardağından biraz az, eğer hamur çok yapışıyorsa ele biraz daha ekleyebilirsiniz)
  • 50 gram toz şeker (1 kahve fincanı)
  • 140 gram tereyağı
  • 100 gram marmelat
  • 75 gram pudra şekeri (1/2 su bardağından biraz fazla)
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • Biraz vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu


  • Hazırlanışı;
    1. Öncelikle tepsiye pişirme kağıdını serin veya yağlayın, pişirme kağıdını tavsiye ediyorum çok büyük bir kolaylık.
    2. Unu hamur yoğuracağını kaba eleyerek ortasını havuz gibi açın.
    3. Tereyağını bıçakla havuza kıyın. 75 gram pudra şekeri, 50 gram toz şekeri, limon kabuğu rendesi, vanilya, iki yumurta sarısı ve 1 çay kaşığı kabartma tozunu un ve kıyılmış tereyağıyla yumuşak ama şekil alan bir hamur oluncaya kadar yoğun.
    4. Hamuru ikiye bölün. Tezgahın üzerinde elinizle 4 cm çapında iki rulo haline getirin. Bir bıçakla bu ruloyu 1/2 cm kalınlığında dilimlemeye başlayın ve 2 cm aralıklarla dilimlerinizi tepsiye dizin. Eğer tam yuvarlak değillerse elinizle etraflarını bastırarak hafifçe yuvarlaklaştırın veya benim gibi bazılarını parmağınızla hafifçe sıkarak oval hale getirebilirsiniz.
    5. Bisküvilerin ortalarını hafifçe çukurlaştırmak için ben krema şırıngasının ucunu kullandım. Buna benzer bir şey alarak bütün bisküvileri delmeden hafifçe ortalarına çukur açın.
    6. Marmelattan her birine yaklaşık 1 çay kaşığı alarak çukurları doldurun. Çok fazla koyunca kenarlara akabiliyor.
    7. 175C derecede pembeleşene kadar pişirin, yaklaşık 15-20 dk. Bu ölçülerle ben iki tepsi pişirdim sayısını hatırlamıyorum maalesef..





    KIZILCIK MARMELATI

    Malzemeler;

  • 1 kilo kızılcık
  • 1,5 kilo toz şeker
  • 1 limon suyu

    Hazırlanışı;

  • Eğer kızılcıklar ezilebilecek kadar olgun değillerse, tencereye mümkün olduğu kadar az su koyup (1-2 kahve fincanı) meyveyi 10-15 dakika kaynatın.
  • Suyuyla beraber süzgeçten genişçe bir kaba boşaltın. Bu arada sağlam tel bir süzgeç gerekiyor bu işlem için..
  • Ve kızılcıkları tahta bir kaşıkla sadece çekirdekleri kalıncaya kadar süzgeçten ezerek geçirin. Kısım kısım yapmanızı tavsiye ediyorum.. Bu uzun işlem bitince çekirdeklerinden ayrılmış ve un ufak olmuş kızılcıkları tekrar tencereye boşaltıp 1 kilo şekeri de ekleyip istediğiniz kıvama gelinceye kadar kaynatın. O an çok sulu görünebilir ama soğuyunca katılaşıyor.
  • İstediğiniz kıvama gelince 1 limonun suyunu marmelada karıştırıp bir iki saniye kaynatıp altını kapatın. Kavanozlara boşaltın, kavanozların ağzına birer peçete örtüp soğuyuncaya kadar bekletin. Soğuduktan sonra kapaklarını kapatabilirsiniz.
  • You Might Also Like

    11 Comments

    1. ya kurabiye etkinligi sayfalarını dolaşıyorum,canım acaip kurabiye istedi,seninkilerden alabilir miyim bir kaç tane.selamlar..

      YanıtlaSil
    2. Aa ne demek tabii, ben de senin bademlilerden aldım bir tane :)

      YanıtlaSil
    3. Selam sevgili İrem ellerine sağlık çok güzel olmuşlar.Ben bayıldım valla Sevgilerimle.

      YanıtlaSil
    4. Merhaba,
      artık güzel bir kurabiye arşivimiz oldu..Kurabiye yapılacağı zaman doğruca gidilecek tek adres Hülya* Yemek Şenliği! :)
      Kızılcık marmelatı çok hoş yayılmış kurabiyelerinize, ellerinize sağlık
      sevgilerle

      YanıtlaSil
    5. sevgili irem,
      ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor kurabiyelerin . görüntü çok güzel çünkü. sevgiler

      YanıtlaSil
    6. mineli, ayşeyaman ve sevdamavisi teşekkürler, sizlerin de kurabiyeleri harika görünüyor ellerinize sağlık..

      YanıtlaSil
    7. Kızılcık marmelatı benim en sevdiğim marmelattır, eskiden anneannem yapardı, mayhoş tadına bayılırım:).
      Senin marmelatın da kurabiyelerin de süper olmuş İrem. Ellerine sağlık:).
      Sevgilerimle..
      aslı

      YanıtlaSil
    8. Teşekkürler Aslı,
      Gerçekten oldukça mayhoş tek başına ekmeğe sürüp yemek biraz zor olur gibi geliyor bana, ama kurabiyelere süper oluyor.

      YanıtlaSil
    9. Kurabiyeleriniz harika görünüyor paylaştığınız için teşekkürler.Blogunuzu çok beğendim linklerime ekliyorum bilginize.

      YanıtlaSil
    10. teşekkürler Zehra, blogunu ziyaret ettim çok güzel ve sanırım damak zevkimiz çok benziyor..

      YanıtlaSil
    11. Çok leziz görünüyor ama ben şimdi hemen istiyorummmm :'(
      Ellerinize sağlık (:

      YanıtlaSil

    Subscribe