Ezo Gelin Çorbası

Cumartesi, Haziran 23, 2007

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Acaba bir kaç Ezo gelin vardı da her biri başka mı yaptı bu çorbayı? Bilemedim? Benim tarifimde bulgur ve soğan yoktu bir kaç sefer yapmıştım ama internette bir kaç çeşit tarif ve farklı malzemelerle yapılmışları okuyunca onlarıda denemeye karar verdim. Bu şekilde yaptıktan sonraydı bu gezintim. Bir gün Hidiv çorbasını, ertesi günde ezo gelin çorbasını yaparak annenizin gözünü boyuyabilirsiniz. Ya da her kimin gözünü boyamanız gerekiyorsa. Çünkü malzeme farkı gözünüzden kaçmayacaktır. Birisi bütün market raflarını içeriyor diğeri mütevazı bir listeye sahip.
Malzemeler;


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • ½ çay bardağı pirinç
  • 1 çorba kaşığı salça (domates- biber karışık)
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 100 gr. tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1,5 litre su

Hazırlanışı;

  1. Mercimek ve pirinci seçilir, yıkayıp 2 bardak suyla bir tencerede pişirilir.
  2. Başka bir tencerede tereyağ eritilir un kavrulur, salça, biber ve nane ilave edilir biraz daha kavrulur.
  3. Pişen mercimek ve su ilave edilir ve çırma teliyle karıştırılır. Kaynadıktan sonra kısık ateşte karıştırmaya devam edilir. (5- 10 dakika) Servis yapılır.

You Might Also Like

7 Comments

  1. Nasıl olmuş? sorusunun cevabını hemen yazıyorum, süper görünüyor görüntüdende anlıyoruzki harika tadı vardır ellerinize sağlık, paylaştığınız için teşekküler.

    YanıtlaSil
  2. Gunaydin simdi sabah sabah canim ezogelin corbasi çekti ellerine saglik çok lezzetli gorunuyor..sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Zehra teşekkürler. Aslında farklı bir görüntü yok ama güzel bakan güzel görür.
    Selma kaseni uzatırsan servis yapardım sanada.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Gunaydin Sahra ablacim sana aslinda bir sorum olacakti temmuz ayinda yemek etkinligimiz icin bizi sen agirlayacaksin ama ben o zaman tatil icin turkiyeye gelecem.
    Konusunu eyer belirlediysen simdiden ogrene bilirmiyim? Belki sana gitmeden once bir tarif yapar yolarim...sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. Bende aynı şekilde düşünüyorum, o kadar çok birbirine benzeyen çorba var ki kaç çeşit mercimek ve kaç çeşit ezo gelin var, birde bunlara bazen farklı isimlerde veriliyor ben kısaca hepsine mercimek çorbası diyorum, her yaptığımda içine farklı şeyler koyuyorum. Eminim senin kide çok leziz olmuştur.

    YanıtlaSil
  6. Selma yukarıdada sormuşsun. Aslında bu ara İremle görüşmedik. Bilmiyorum bir kararı var mı konunun ne olacağı hakkkında.
    İlkay teşekkürler. Ben bu sene her güne bir çorba yapsak 365 çeşit bulunur diye düşünmüştüm. Sonra bu rakamın çok düşük olduğunu anladım. Neredeyse insan sayısı kadar çorba çeşiti var. Damak tadımıza uyar mı? Denemekten kim zarar görmüş deneyelim.

    YanıtlaSil
  7. denedim ve harika oldu..

    YanıtlaSil

Subscribe