Spaghetti alla Norma & Tereyağında Kızarmış Fırında Sebzeli Antrkot

Çarşamba, Haziran 27, 2007

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.

Sanırım Akdeniz meyve ve sebze açısından en bereketli bölgelerden biri.. Bunu anlamak için Amerika veya diğer yabancı ülkelerdeki meyve ve sebzelerin abartı fiyatlarına bir göz atmak yeterli. Yurtdışında yaşayanların en çok yakındıkları konulardan biri de minik bir karpuz diliminin kaç Euro olduğu vs gibi şeyler.. Bunları duyunca insan yaşadığı yerin bereketine şükrediyor. Nereden çıktı bu diyeceksiniz hal böyle olunca komşu Akdenizli İtalyanların yemek tarifleri de malzeme açısından bize çok uyuyor. Sahra'nın Patlıcan ve Domates soslu makarnasını hatırlarsınız, ben de denemiştim ve çok lezzetliydi, ilk etapta patlıcan ve makarnayı yanyana pek düşünemedim ama sonra iyiki yapmışım dedim. Geçen gün tariflere bakarken bu patlıcanlı makarna dikkatimi çekti ve bugünün akşam yemeği menüsü ortaya çıktı; Elçi Çorbası, Tereyağında Kızarmış Fırında Sebzeli Antrkot ve Spaghetti alla Norma ve artık tok bir mideyle tarifleri ekleyebilirim...

SPAGHETTI ALLA NORMA



Bu tarif adını 'Norma' isimli operadan almış (ismini görünce italyanca norma patlıcan demek diye düşünmüştüm değilmiş) ve Sicilya yöresine ait. Spagettinin üzeri için üç farklı peynir vardı ama ben olmadığı için hiç peynir eklemedim. Peynirler;
Ricotta Salata
Pecorino Romano
Eğer Ricotta salata yok ve feta peyniri varsa yerine kullanılabilirmiş...

Bu önerilerden sonra tarife geçebiliriz;

(Aşağıdaki malzemeler 500 gr. yani bir paket spagetti için ben 250 gr spagettiden 4 kişi için malzemeleri yarı yarıya kullanarak yaptım)

Malzemeler;

  • 2 patlıcan
  • Zeytinyağı, kızartmak için
  • 1 soğan, ince kıyılmış
  • 1/3 su bardağı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak, ince kıyılmış
  • 1 kilo domates, kabukları soyulmuş, iri küpler halinde doğranmış
  • Taze çekilmiş karabiber
  • 1/2 su bardağı taze fesleğen, kıyılmış
  • 500 gr spagetti


  • Hazırlanışı;
    1. Patlıcanları 2 cm'lik küpler halinde doğrayın. Bir kaseye su doldurup bolca tuz serpin ve patlıcanları acısını atması için içine koyun. Patlıcanlara baskı uygulaması için üzerine bir tabak yerleştirin 1 saat kadar böyle bırakın. 1 saat sonra patlıcanları suyun altında hafifçe sıkarak yıkayın ve kağıt havluyla kurulayın.
    2. Kızartma tavasına biraz yağ koyup patlıcanları hafifçe kahverengileşene kadar kızartın. Kızardıktan sonra tekrar kağıt havlu üzerine alıp yağını süzdürün.
    3. Geniş bir sos tavasında kıyılmış soğanları 5 dk kadar soteleyin. Sarımsakları ekleyip 30 sn daha soteleyin. Ve domatesleri suyuyla beraber, tuzu ve çekilmiş biberi ekleyin. Ateşi kısın, kapağını kapatmadan 20 dk arada karıştırarak kaynatın.
    4. 20 dk sonra ateşi kapatın, patlıcanları ve fesleğini domates sosuna katıp, karıştırın.
    5. Spagettiyi pişirmek için geniş bir tencereye bolca su ve tuz koyup kaynatın. Kaynayan suya spagettiyi koyup 10 dk pişirin. Daha diri seviyorsanız 8 dk da yeterli olacaktır. Makarnayı süzün ve soğuk suyun altından geçirip sos tenceresine boşaltın. Ezmeden alt üst ederek sosla iyice karışmasını sağlayın ve servis tabağına aktarın üzerine yukarıdaki peynirlerden varsa rendeleyebilirsiniz.


    TEREYAĞINDA KIZARMIŞ FIRINDA SEBZE DANA ANTRKOT



    Bu tarifi aslında pirzolayla yapıyordu annem ama bu etle de lezzetli oldu. İsterseniz sebzelere Patates de ekleyebilirsiniz bunun için; patatesleri halka halinde doğrayıp yine tereyağında kızartıp etlerin arasına yerleştirin.

    Malzemeler;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 - 6 sivri biber
  • 2 büyük domates
  • 5 arpacık soğan, soyulmuş
  • Tuz, taze çekilmiş kara biber
  • 5-6 parça antrkot dilim

    Hazırlanışı;
    1. Teflon bir tavada 1 yemek kaşığı yağı eritip, kızdırın. et dilimlerini yanyana dizin. İyice kızarana kadar arada bir çevirerek kızartın. Borcama veya fırın tepsisine dizin. Yağ azaldığı için kalan tereyağını da tencereye ekleyin eridikten sonra biberleri de hafifçe kızartın ve etlerin üzerine yerleştirin.
    2. Domatesleri halka halka doğrayın. Arpacık soğanları etlerin üzerine yerleştirin, biraz tuz ve taze çekilmiş kara biber serpin. En üste dilim domatesleri etleri kaplayacak şekilde yerleştirin. Kızartma tenceresinde yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar yağ kalmıştı onu da üzerine gezdirebilirsiniz veya hiç koymayabilirsiniz. 280 C derece ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin.
  • You Might Also Like

    7 Comments

    1. Merhabalar.Spaghetti alla norma muhteşem olmuş,mmmmmm nefis..Bayılıyorum hem patlıcana hemde spagettiye.Super bir tarif.Geçenler bende uyduruktan küp kızartığım patlıcanı makarnaya kattım.Ve çoook beğendim.Ondan sonrada sizin tarife benzeyen bir tarif buldum ve uyduruk olmadığını anladım:)Birbirine çok yakışıyorlar.Bu tarifi alıyorum ve en kısa zamandada yapacam.ELLERİNİZE SAĞLIK!!!Tarif için teşekkürler:))

      YanıtlaSil
    2. teşekkürler nazlı, katılıyorum patlıcan ve makarna çok lezzetli oluyor ama bu tarife farklılık katan nokta taze fesleğen. ben çok beğendim çok yakışmıştı.. tavsiye ediyorum

      YanıtlaSil
    3. Makarna muhtesem görünüyor. Grazie :)

      YanıtlaSil
    4. bu makarnayı denemek istiyorum ama fesleğen yok malesef...onun yerine ne koysam yakışır sizce?

      YanıtlaSil
    5. Fesleğen'in yerine bir şey bulamadım.. reyhan belki olabilir.. fesleğensiz de yapıyorum tadı farklı oluyor ama yine de güzel. başka zaman da fesleğenli denersiniz :)

      YanıtlaSil
    6. merhaba,
      güzel bir çalışma.Yakında kendime ait bir sitem olacak.ve insanların herşeyi bulmasını istiyorum.Sayfan güzel olmuş.Sitemde linkini verebilirmiyim.Yada isterseniz sitemde size ait bölüm olsun.
      tekrar görüşmek üzere.
      ozdengroup@hotmail.com

      YanıtlaSil
    7. spagetti süper oldu denedim. makarnayı nasıl değişik yapabilirim die düşünürken bu tarif süper oldu.benimde bir blogum var inş.orada da yayınlarım.
      tubisinguzellikleri.blogcu.com

      YanıtlaSil

    Subscribe