Mutluluklar Pastası..

Cuma, Temmuz 06, 2007

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bu pastayı iyi dilekler dilemek için yaptım aslında üzerine de iyi dileklerimi yazıcaktım ama krema torbam sıcak çikolataya daha fazla dayanamadı.. O yüzden yazıyı bozarak şekil vermeye çalıştım.. Tarifi benzer bir kümbet pastanın keki ve kremasından oluşuyor tek farkı şekli ve beyaz çikolata plakalarıyla yaptığım kaplama. Şimdilik sadece fotoğrağını ekliyorum yarın nasıl yaptığımı da kısaca anlatıcam.

Bu pasta için bir baton kek kalıbı lazım. Ben de borcam hali vardı, onu kullandım.

Keki için;

  • 6 yumurta
  • 6 kahve fincanı un
  • 4,5 kahve fincanı şeker
  • 1,5 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı süt
  • 1 çay kaşığı tuz


  • Kreması için;
  • 1/2 litre süt
  • 1/2 su bardağından biraz fazla un
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1/2 paket vanilya
  • 50gr tereyağı


  • Üzeri için;
  • 1 paket krem şanti & 1/2 su bardağı süt
  • 150 gr beyaz çikolata
  • 50 gr bitter çikolata
  • Minik bir avuç damla çikolata


  • Hazırlanışı;
    1. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve bir kenara koyun. Un, kabartma tozu, tuz ve kakaoyu bir kaba birlikte iki kere eleyin. Fırını 150 derecede ısınması için açın.
    2. Yumurta ve şekeri köpürene kadar iyice çırpın. Yağ ve sütü ekleyin, karıştırın. Elenmiş Un karışımını hamura ekleyip hızlı bir şekilde karıştırın. Hamuru tepsiye döküp eşit bir şekilde yayılmasını sağlayın. 200 dereceye getirdiğiniz fırında pişirin.

    3. Tereyağı hariç bütün malzemeleri bir sos tenceresinde karıştırıp kaynayana ve kıvamını buluncaya kadar pişirin. Kaynamış kremayı biraz soğuduktan sonra robota döküp 5 dk'da bir robotu dinlendirerek toplam 20 dk çırpın bu arada içine tereyağını da atın.

    4. Pişen keki fırından çıkarıp, 10 dk kadar soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra Baton kalıbınızı iki uzun kenar ve tabanının uzunluğunu ölçüp, uygun ölçülerde tek bir dikdörtgen parça keki kesin ve aynı kümbet pastanın kekini yuvarlak kaseye yerleştiriyormuş gibi onun yerine bu sefer baton kalıba keki kısa kenarları boş kalıcak şekilde yerleştirin. Kremanın yarısını kekle kaplı kalıba dökün ortasına ince uzun bir kek parçası yerleştirin ve kalan kremayı da üzerine dökün. Ve yine uygun ölçülerde kesilmiş kapak olarak kullanıcağınız kek parçasını kremanın üzerine kapatın. Elinizle hafifce bastırın. Borcamı sıkıca streçle sarıp buzdolabında bir gece bekletin.

    5. Beyaz çikolatayı benmari usulü eritin. Yağlı kağıtlara bir bıçakla istediğiniz boyutlarda eşit plakalar halinde 2-3 mm kalınlığında sürün. Eğer çok ince sürerseniz çok çabuk eriyor. Beyaz çikolata plakalarını hazırladıktan sonra derin dondurucuya düz bir zemine dikkatlice yerleştirip bir gece bekletin.

    6. Ertesi gün pastayı kalıbı ters çevirerek servis tabağına aktarın. 1 paket krem şantiyi 1/2 barsak sütle çırpıp pastanın her tarafını ince bir şekilde kremayla kaplayın ki plakaları yapıştırabilelim. Plakaları dikkatlice kağıttan çıkarıp hafif üst üste gelicek şekilde önce üst kısmına sonra kenarlarına dizin. Kremaya kolayca yapışıyorlar. Çok fazla elde oynayın çikolatalar eriyor dikkatli olun. Bitter çikolatayı eritip parşömen kağıdından çok ince ağızlı bir koni - krema torbası yaparak üst kısmına istediğiniz şekli verin ben gelişi güzel çizgiler yaptım. En son olarak biraz damla çikolatayı da pastanın üzerine serptim ve etrafına koyu kahve bir kurdela bağladım. Aslında hala şeker hamuru yapmak için malzemelerimi alamadığımdan tam istediğim gibi olmadı. Pastanın etrafını beyaz çikolatalarla kapladıktan sonra üzerini şeker hamurundan yapılmış beyaz güllerle kaplamayı düşünüyordum. Onu da malzemelerimi alabildiğimde yaparım inşallah.

    You Might Also Like

    9 Comments

    1. Gunaydin Sahra ablacim ellerine saglik sen ne guzel pasta yapmissin boyle tadi kesin guzeldir ama gorunusu harika olmus sevgilerimle

      YanıtlaSil
    2. Selma'cım, aşağıdaki pastaya mı yoksa bu pastaya mı yorum yazmak istedin bilemiyorum ama bundan sonra "posted by" kısmına daha dikkatli baksan sanırım iyi olucak :).. Sana da günaydın ve yorumun için teşekkürler..

      YanıtlaSil
    3. merhabalar, bir kahve fincani mesela kac gramm un alir? bende türk kahve fincani yok. pastaniz harika görünüyor, yapacaklarimin arasina girebilmesi icin fincanin gramijini rica ediyorum.

      sevgiler layla

      YanıtlaSil
    4. Merhaba Layla, yorumu görünce bir koşu mutfağa gidip ölçtüm. Çok hassas bir terazim yok ama sana yaklaşık bir ölçü verir. Benim terazime göre 1 türk kahve fincanı un = 40 gr geldi. Kolay gelsin :).

      YanıtlaSil
    5. merhaba iremcim,
      ölctügünüz icin cok tesekkürler. pastayi haftasonunda yapmayi planliyorum.

      sevgiler layla

      YanıtlaSil
    6. pasta için çok teşekkürler irem abla biraz geç oldu ama çok beğendik

      YanıtlaSil
    7. Afiyet olsun canım.. :)

      YanıtlaSil
    8. selamun aleyküm pastanız gerçekten çok güzel görünüyor blogunuzu herzaman takip edeceğimden emin olabilirisiniz:) keşke pastanın yapım aşamasınıda resimlendirseydiniz benim gibi acemi birisi için kekin kalıba yerleştirilme kısmı biraz karışık geldi:(
      ellerinize sağlık (kübra)

      YanıtlaSil
    9. Hi,
      Do you have this recipe in English, or German??

      I like a lot of your stuff, but don't understand Turkish:(

      Thank you,
      Sister from usa

      YanıtlaSil

    Subscribe