YE #24 Limonlu & Fıstıklı Biscotti

Pazar, Temmuz 15, 2007

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bu ayın etkinliği limon olunca aklıma sadece limonlu kurabiyeler ve kekler geldi.. Güzel konu için limon çiçeğine teşekkürler. Bir dahaki etkinliğe biz ev sahipliği yapıcaz bakalım bizim konumuzu beğenicek misiniz?

Aslında etkinlikte benim yaptığım sadece aşağıdaki muffinler olucaktı ama dün gece uykum kaçınca ve biscotti denemek isteyince bir kaç tarife baktım ve sabah altıda tepsideki kırıntıları camdan kuşlara atarken kendimi biraz fırıncılar gibi hissettim. İyiki yapmışım görünüş olarak kupkuru ve şekilsiz olsalar da lezzetleri özellikle çay veya kahvenin yanında çok güzel. Yani ilk biscotti denemem için sonuca bakarak söylüyorum daha çok yapıcam sanırım bunlardan. Bir dahaki sefere çikolatalı düşünüyorum. Asıl tarif; portakallıydı ve mahlep yoktu. Fıstıklar çekilmemişti. Ben kendi malzemelerime ve damak tadıma göre biraz değiştirdim. Uzun zaman önce Ekoloji fuarından aldığım organik tam buğday unumu kullandım tabii siz normal un kullanabilirsiniz.

Malzemeler;

  • 1 + 3/4 bardak organik tam buğday unu
  • 1/2 tatlı kaşığı karbonat
  • 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/8 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 8 yemek kaşığı tereyağı, oda sıcaklığında
  • 1 bardak ince çekilmiş toz şeker (Bunun için normal toz şekeri robotta veya blenderda bir kaç dakika çektim. Ne pudra şekeri kadar ince ne de toz şeker kadar kalın oluyor.)
  • 2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi (İsterseniz portakal kabuğu rendesi de olabilir)
  • 5 tatlı kaşığı limon suyu (yaklaşık yarım limon)
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı toz fıstık bence çekilmemiş fıstıkla daha güzel olur onun için 1 bardak kabuklu (zarlı) fıstık


  • Hazırlanışı;
    1. Un, karbonat, kabartma tozu, tuz, mahlep ve vanilyayı beraberce bir kaba eleyin ve bir kenara koyun.
    2. Tereyağı, limon kabuğu ve şekeri kremamsı olana kadar elektrik mikserinin en yüksek derecesinde çırpın. Çırparak tek tek yumurtaları ekleyin pürüzsüz olana kadar çırpın. Limon suyunu ve fıstıkları ekleyin tekrar çırpın ve unlu karışımın hepsini de ekleyip mikserle düşük hızda çırparak hamur haline getirin. Hamur kabının üzerini kapatarak buzlukta yarım saat veya buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
    3. Fırını 170C ısıtın. Tepsiye pişirme kağıdı serip yağlayın ve biraz un serpin.
    4. Vakit dolunca, hamuru bir spatulayla kaptan çıkartın zaten tek parça halinde geldiğini görüceksiniz. Tezgahı ve elinizi biraz unlayın. Hamuru iki parçaya bölün ve 4 cm çapında iki rulo yapın. Ruloları Tepsiye 10 cm uzaklıkta yerleştirin (Çok yayılıyorlar bu tavsiyeme mutlaka uyun). Benim rulolarımdan biri daha uzun oldu sanırım eşit bölememişim bu yüzden ikiye böldüm ve üç rulo halinde piştiler. Tepsiyi fırına yerleştirin ve yaklaşık 30 dk hafifçe kızarana kadar pişirin.
    5. Rulolar kızardıktan sonra tepsiyi fırından çıkarın ama fırını kapatmayın. 5 - 10 dk kadar biraz soğumasını bekleyin. İnce ve keskin bir bıçakla ruloları 1 cm kalınlığında diyagonal (verev) olarak dilimleyin ve dilimleri kesilen kısım üste gelicek şekilde tepsiye dizin. Tekrar fırına yerleştirip 10 - 15 dk daha biraz kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp biraz soğuduktan sonra servis tabağına alabilirsiniz veya isterseniz hava geçirmeyen bir kapta 2 hafta kadar oda sıcaklığında bayatlamadan saklayabilirsiniz.

    You Might Also Like

    10 Comments

    1. Merhabalar ellerinize saglik fistikli biscotti nefis görünüyor bende cok istememe ragmen hic yapamadim ama tarifinizi denemeyi cok isterim sevgiler...

      YanıtlaSil
    2. Biran görüntüden şöyle bir tanım belirdi bende :-) Eline aldığında yarı peksimet gibi ama ısırdığında dişi zorlamayan, dışı daha kıtır gibi ama dışına nazaran içi daha yumuşak ve dişe gelen fıstıkla daha da lezzetlenen aromatik bir tat..Hele çaya eşliği tartışılmaz gibi :-)) Tahminim tuttuysa mutlaka denemeliyim :-)) Selamlar..BENAR

      YanıtlaSil
    3. ellerinize sağlık güzel olmuişlar
      sevgiyle kalın

      YanıtlaSil
    4. Seval, teşekkürler bir iki saatliğine dışarı çıkmıştım geldiğimde tabak boştu :) çayın yanına çok iyi gidiyor, denemelisin.

      Benar, sanırım bu tanımdan sonra benim sana bir tabak yapıp yollamam lazım :).. Kesinlikle aynı tarif ettiğin gibi ben bile ilk yerken çok mu kupkuru oldu diye korkmuştum ama aksine kuruluğu çok güzel, kıvamında.

      Sibel, teşekkürler..

      YanıtlaSil
    5. Ellerine sağlık gerçekten çok leziz görünüyorlar...
      Sevgiler

      www.kitchenoclock.blogspot.com

      YanıtlaSil
    6. nefis görünüyor herşey,emeğinize sağlık...

      YanıtlaSil
    7. hımm süt veya çayla birlikte pek güzel olur!
      sevgiler
      gorki

      YanıtlaSil
    8. Merhaba Sahra abla limonlu biscotti çok güzel görünüyor ellerine saglık sevgilerimle...

      YanıtlaSil
    9. Selma sen izinde değil miydin? Yoksa Türkiye'den mi yazıyorsun? Canım Bu İrem'in yaptığı çeşit. Biz iki kişiyiz ve altında( posted by sahra ) yazan tarifler bana ait. Sebebini pek anlamadım benim yaptığım çeşiti yayınlamamış limon çiçeği.
      Sevgiler...

      YanıtlaSil
    10. irem selam, harika gorunuyor biscottiler.. hemen yazdim tarifini bi kenara.. ben antep fistigini sevmedigim icin findik ve damla cikolatali denicem. eminim seninkiler kadar lezzetli olur :) ellerine saglik!!!

      bu arada etkinlik icin sabirsizlaniyorum, ne zaman aciklayacaksin?

      YanıtlaSil

    Subscribe