Zeytinli Kekikli Ekmek

Cumartesi, Eylül 15, 2007

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bu tarifi
Esse'nin online kataloğuna bakarken görmüştüm. Ekmek makinaları ilk çıktığında teyzemin hediye ettiği bir ekmek makinam vardı. O zamanlar bazı nedenlerden ötürü dışarıda satılan ekmek ve benzeri ürünleri yemediğim için ekmeksiz bir yaşam sergilerken çok kullanıyordum ama sonradan güvendiğim yerlerden ekmek alıp yemeğe başlayınca makina da bir köşede kaldı. Bu tarifi görünce tekrar yapıyım dedim ama sonuç hüsran... makina ilk yoğurma aşamasında garip sesler çıkararak bozuldu hamur elimde kaldı mecbur kendim mayalandırıp fırında pişirdim ama tabii güzel olmadı. Neyse ekmek makinalarını araştırırken Essenso ekmek makinası indirime girdi ben de dün kendime bir tane aldım. Aslında özellikleri arasında tek ilgimi çeken çift yoğurma bıçağı ve siyah - gri rengiydi yani hııım bu çok iyi bir makinadır diyerek almadım ama deneme amaçlı sahura yaptığım ekmekle yüzümü kara çıkarmadı, ekmeğim çok güzel oldu. Yani tavsiye edebilirim... bilmiyorum başka çift yoğurma bıçaklı makinalar var mı? Ama ekmeğim sanırım bu sayede ortası çökmedi. Çünkü hamuru iki tarafa da eşit oranda dağıtıyor ve pişirme kalıbının dikdörtgen olması da ayrı güzel; eski makinamın kareydi ve ekmekler küp şeklinde oluyordu bu uzun kalıp daha çok hoşuma gitti. Daha bir loaf - somun havası oluyor ekmeklerde.. Fotoğrafa bakıp bu ekmeğin neresi dikdörtgen demeyiniz çünkü yarısı sahurda babam ve benim tarafımdan sıcak sıcak yendiği için kalan kısmını az önce dilimleyip fotoğrafını çektim. Rengini medium yaptım, kalın ve çıtır çıtır bir kabuğu vardı sahurda ama kurumaması için sardığımdan şimdi yumuşamış.

1. Basic (Temel Program), Renk - Medium (orta)

Malzemeler;

  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 kap ılık su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı, erimiş
  • 3 + 3/4 kap un
  • 1/4 kap ılık süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 2,5 tatlı kaşığı toz maya
  • 1 kap doğranmış siyah veya biberli yeşil zeytin (ben sadece yeşil zeytin kullandım, çekirdeği ayıklanmış siyah zeytin var mı acaba marketlerde?)

    Hazırlanışı;
    1. Zeytinyağı ve pul biberi bir tavada karıştırarak bir dakika kadar ısıtın ve erimiş tereyağını ve kekiği ekleyip karıştırın, ocaktan alıp pişirme kalıbına dökün.
    2. Süt ve ılık suyu ekleyin. Unu sıvı malzemenin her yerini kaplıyacak şekilde ekleyin.
    3. Kenarlara şeker ve tuzu serpin. Unun ortasına mayayı ekleyin. Makinanın kapağını kapatıp 1 numaralı ayarda medium renkte pişirmek üzere çalıştırın. Yarım saat sonra uyarı sesi geldiğinde doğranmış zeytinleri ekleyin.


    Not: Bir de makinanın içinden ölçü kaplarının yanında bir kanca çıktı katalogda da yazmıyor ne işe yaradığını bilen varsa yazarsa memnun olurum :). Uzunca inceledim ama ekmeğe batırıp çıkarmak için mi acaba?

  • You Might Also Like

    27 Comments

    1. Fora marka siyah (ve de yeşil) dilimli zeytin büyük marketlerde (örneğin Migros'ta) satılıyor. O çubuk ekmek pişince sıcak kalıbı metal kulpundan tutup makineden çıkarmak için, ama ben hiç kullanmadım, hiç pratik değil. Eline sağlık.

      YanıtlaSil
    2. Merhaba, ekmek makinesi ile birlikte verilen çubuk, ekmeği kalıptan çıkardıktan sonra eğer karıştırma aparatı ekmek içinde kalırsa çıkarmak için kullanılıyor(benim yaptığım sert kabuklu ekmeklerde genellikle orada takılıp kalıyor.) Çubuğu delikten içeri ittirip kenarındaki kanca yardımıyla aparatı dışarı çıkarıyorsunuz.

      Kolay gelsin.

      YanıtlaSil
    3. Zeytin ve kekik olsun da o ekmek mis gibi kokmasın mııı !! Üstüne de birkaç damla zeytinyağı ile yenip tüketilemesin mi !! Ellerine sağlık İremcim kokusu geldi resmen burnuma..Öpücüklerrr

      YanıtlaSil
    4. merhaba,
      Bende ilk basta o çubuklarin ne ise yaradigini bilmiyordum;ama ogrenince gerçekten isime çok yaradigini gordum.ekmeginiz pistikten sonra,kaliptan çikardiginiz ekmegin içinde, karistirma biçaklari kaliyor. ekmek sicak oldugundan,çubuklar yardimiyla içinden karistirma biçaklarini çikariyoruz.
      Tarifiniz çok guzel,bende en kisa zzmanda denicem insallah.Eline saglik

      YanıtlaSil
    5. herkese bilgiler ve güzel yorumlar için teşekkürler; evet ben de ikinci ekmeğimde karıştırma bıçaklarını çıkarmak için kullandım o noktada yardımı dokundu. ilk ekmeğim olan zeytinli kekikli ekmekte bıçakları çıkarmayı unutup ekmeği dilimlemeye başladım ve bir bıçağın teflonunu epeyce çizmişim biraz da acelem vardı sahur bitmeden ekmek hazır olsun diye.. Bir de ekmeği kalıptan çıkarmak için epey uğraşıyorum (ters cevirip sallıyorum uzun bir süre:) )

      YanıtlaSil
    6. enfes olmus ellerinize saglik

      YanıtlaSil
    7. Selam bende diyorum zeytinli ekmek rengi çok açık zeytin siyah, yazıyı okuyunca yeşil zeytin olduğunu öğrenip, kendimi bilgilendirmiş oldum:-)Ekmek harika görünüyor ellerinize sağlık.

      YanıtlaSil
    8. Zeytin ve kekikli ekmek çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık İrem.

      YanıtlaSil
    9. canım ekmek bir harika ve biliyorum o maknayı geçen hafta dayım aldı ve 4 tarif denedim kitaptan gerçekten makina da tarfilerde sonuç harike
      ellerine sağlk

      YanıtlaSil
    10. Sevgili İrem,
      Ekmeğin mis gibi kokusu sanki buraya kadar geldi.))Zeytin ve kekik olunca birde Burçin'in söylediği gibi zeytinyağıda eklenince anında midede olur ekmek..))
      Ellerine sağlık canım.

      Sevgilerle

      Hayırlı ramazanlar..

      YanıtlaSil
    11. Çok güzel bir tarif,teşekkür ederim ve sizi de kendi yemek tarifi bloguma davet edereim:)

      http://evyemegi.blogspot.com/

      YanıtlaSil
    12. Kancanın ne işe yaradığını yazayım demiştim ama herkes yazmış zaten.
      Evde ekmek yapmak büyük zevk,vakit varsa elde yapmak çok daha zevkli aslında.Yoğurmak ,şekil vermek...En sonunda da mis gibi ekmek kokusuyla sersemlemek...
      Ellerine sağlık İremcim...
      not:Gelinlikli fotoğraflarımı da ekledim bloga...

      YanıtlaSil
    13. Aynı makineden bende aldım ama ekmek camlı kısma yapışıyor sebebini bilen varsa yazabilirmi? Şimdiden teşekkürler...

      YanıtlaSil
    14. Siz cevap vermeden ben öğrendim bile:( Belki benim gibi sorun yaşayanlar vardır diye söyliyim mayası fazla geliyormuş. Trife göre 1 paket konulması gerekiyor ama içindeki küçük ölçekle 1 ölçek konması yeterli geliyor. Ben denedim süper oldu...

      YanıtlaSil
    15. merhabalar..essenso ekmek yapma makinası ile ilgili bilgi ararken buldum sizi.ekmeğiniz çok güzel olmuş.bende yeni essenso ekmek makinası aldım.4 tarif denedim 4 ü de pek güzel olmadı.biri taştı makinanın penceresini yapıştı,biri hiç kabarmadı ve kabaran hamurlar pişerken ortaları hep çöktü:( ben bu duruma çok üzülüyorum .acaba yanlış markamı aldım diye düşünmeye başladım.tariflere harfi harfine uyuyorum .siz nasıl bu kadar güzel ekmek yapabildiniz ve ben niye yapamıyorum.acaba neyi yanlış yapıyorum.dikkat ettim siz sıvı miktarını az kullanıyorsunuz.yağ ile brlikte 1,5 kap ancak eder sıvı miktarınız.ben hiç 2 den aşağı kullanmadım çünkü tariflerde hep öyle.lütfen bana yardımcı olun.makinayı geri vermeyi düşünüyorum alırlarsa tabi:(

      YanıtlaSil
    16. Yorumları yeni farkettim kusura bakmayın..

      Bu ilk denediğim ekmekti. Sonucu fena değil ama şu an başka bir tarif kullanıyorum ve sonuçtan çok memnunum.

      350 ml yarısı süt yarısı su olarak
      30 gr eritilmiş tereyağı
      1,5 tatlı kaşığı tuz
      1,5 tatlı kaşığı şeker
      1 tatlı kaşığı toz maya
      4,5 bardak un

      tatlı kaşığı = ölçü kaşığının küçük tarafı

      bardak da yine makinenin ölçü bardağı

      YanıtlaSil
    17. merhabalar,

      ben de essenso marka bir eym aldım. beyaz ekmek tarifini denedim. sanırım mayayı çok koyduğumdan içe doğru çöktü. bugün bir de kek tarifini denedim lezzetini beğendik, çok hafif olmuştu. yalnı iki denememde de medium ayarını seçmeme rağmen üzerleri çok beyaz oldu. siz de öyle olmamış fotoğraftan anladığım kadarıyla. makinede mi acaba problem? tşk...

      YanıtlaSil
    18. merhaba benim de esse yapma makinem var.sizin vermiş olduğunuz yorumlar arasındaki tarifinizi denedim çok güzel oldu önceden yaptığım ekmek makinesinin içinden çıkan tarifi deniyordum çok kabarıyor ve çöküyordu içine 1 paket maya koyulması gerektiği yazdığı için öyle yapıyordum.ama dün sizin vermiş olduğunuz tarifinizi denedim çok memnun kaldım.şimdi sıra zeytinli ekmekte sıra onuda denicem çok teşekkürler paylaşımlarınız için...

      YanıtlaSil
    19. Ben de ilk yaptığımda bir koca paket mayayı koymuştum çok kabarmıştı ama yiyen herkes maya kokusundan nefret etmişti ki cidden o kadar mayaya gerek yok ekmek azıcık mayayla bile fazlasıyla kabarıyor.

      Bir de ekmeği pişirirken hep en koyu seçeneğini işaretliyorum iyice kızarım kalın kabuklu olmasını istiyorum çünkü.

      Afiyet olsun.

      YanıtlaSil
    20. Merhaba İrem hanım. Ben Sefa. Lütfen banada yardımcı olun. Ben yaklaşık 2 hafta önce ESSENSO ekmek makinesi aldım: nedeni birincisi fiyatı ikinciside dış görünüşü. Satan tanıdık yetkili kişide çok satıldığını ve her kesin memnun olduğunu söyledi (bu son neden). Fakat artık bir çuval unu deneyerek çöpe gönderdim (balkonda bekliyor).Kitaptaki ve internetteki tüm tarifleri denedim. En son sizin sitenize ulaştım ESSO makinesi için tarif araştırırken. Artık bir gün balkondan fırlatmak istiyordum makineyi çıldırıyorum. Ayrıca sanırım en büyük sorun kullandığım mayada. Ben yaş pakmayayı ve Dr. Oetkerin kuru instant mayayı denedim. Bu gece sizin tarifi denemek istiyorum ama yinede mayadan emin değilim. Siz hangi marka mayayı ve unu kullanıyorsunuz?Kusura bakmayın içimi döktüm size. Önceden teşekkür ediyorum.

      YanıtlaSil
    21. Niye böyle bir sorun yaşadınız merak ettim? Ben çok memnunum. Makineyle birlikte verilen tariflerde tek değiştirdiğim nokta bir ekmeğe 1,5 çay kaşığı toz maya koymak oluyor.
      Maya olarak markasını hatırlamıyorum ama hem pakmayanın kuru toz mayasını kullandım hem de ekmek mayası olarak satılan mayalardan kullandım. İkisi de güzel oldu.

      Her tür unu denedim. Hazır ekmek unlarını da normal beyaz unu da bir sorun olmadı. Ve 3 saatlik normal ekmek programını kullanıyorum.

      Eğer kullanım kılavuzundakilere tam olarak uyduysanız ve kötü sonuç aldıysanız o zaman aldığınız yere götürüp bir baktırsanız? Belki bir sorun vardır?

      Ne gibi kötü bir sonuç aldınız? Kabarmadı mı? Tadı mı kötü oldu? Pişmedi mi?

      YanıtlaSil
    22. Merhaba İrem hanım. Ben Sefa. Nihayet bir ekmek pişirdim bu makinada. Çok tatlı ve güzel ekmek oldu. Demek makinede bir sorun yok. Siz nasıl bir kötü sonuç aldığımı sormuşdunuz. Evet ekmek kabarmıyordu ve içi pişmiyordu. Şu an normal unun içine kepekli un ilave ediyorum fakat orantısını tutturmayınca oda kabarmıyır ve içi pişmiyor. Kullandığım tarif şu: 310 ml su, 1 küçük ölçek tuz, 2 küçük ölçek maya, 1 küp şeker, bir büyük ölçek sıvı yağ, 450 gr. Un (unu kepekli unla karıştırıyorum). 750 gr ekmek oluyor. Maalesef bu tarifin dışına çıkamıyorum. aileme 750 gr ekmek az geliyor. Tarifdeki malzemeleri 1,5 orantıda yaptım oda yine pişmedi ve kabarmadı. Dün Dr. Oetkerin kuru mayası bitince kuru instant pakmaya aldım ve ekmek iyi pişmedi içi az bir şey hamur kaldı.

      YanıtlaSil
    23. Kullanım kılavuzundaki büyük boy ekmek tarifini de denedim ama tariftekinden daha az mayayla ve kızarma kısmını hep en koyu yapıyorum hiçbir sorun olmadı. İki tür kuru mayada da sorun yaşamıyorum dediğim gibi. Hiç kabarmama veya pişirmeme sorunu yaşamadım.
      İsterseniz bir de buradaki tariflerden deneyin http://ekmekkokusu.blogspot.com/ veya sorularınızı da yöneltebilirsiniz. Binnur hanım ekmek makinesi konusunda benden çok daha bilgilidir.

      YanıtlaSil
    24. bende esso almak istiyorum ama benim merak ettiğim pişirme kabı hangi malzemeden? yani teflon,seramik vs.. benim için en önemli unsur bu. içi seramik kaplama olan başka bi marka tavsiyesi olan varsa...

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Breville nin haznesi seramik guzel de bir makina memnunuz

        Sil
    25. muhteşem bir tarif, herkes ilk denemede tutturamadığını söylemişti,sayenizde biz başardık :) başka ekmek tarifleri de bekliyoruz teşekkürler...

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba, memnun kaldığınıza çok sevindim. Aslında ara ara farklı tarifler yapıyorum ama fotoğrafını çekmeye fırsat bulamadan yiyip bitiriyoruz!!! :)

        Sil

    Subscribe