Perşembe, Kasım 15, 2007

Kayseri Mantısı (1)

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Kayseri mantısı yazdım. Yanlız bütün Kayserililer böyle yapar şeklinde bir iddiam yok. Bu bizim arkadaşımızın yaptığı bir şekildi gerçi biz onlar kadar küçük yapamadık. Hesaba vurursak bizimki onların mantısının 3 katı büyüklüğünde. Aaa bir de çeşitlerini unuttum şu anda bir çok çeşit tatmıştık biz onlarda, ama en sevdiğimiz bu olmuştu ve yapmaya devam ettik.

İç Malzemesi:

  • 500 gr. kıyma
  • 2 kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • ½ tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz

Hazırlanışı;

  1. Soğanlar, maydanoz ince kıyılır. (soğanı robotta çekiyoruz ama rendelemeyi tercih edenler de var) Kıymaya baharatlarla ilave edilir ve yoğrulur.

Sos Malzemesi;

  • 200 gr.tereyağ
  • 3 sivri biber
  • 3 domates
  • ½ yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

Hazırlanışı:

  1. Domatesler küçük küpler halinde doğranır. Biberler ince kıyılır.
  2. Küçük bir tencerede tereyağ eritilir. Biberler biraz kavrulur, domatesler ilave edilir.
  3. Salçalar ilave edilir karıştırılır. 5-6 dakika kısık ateşte pişirilir.

Hamur Malzemeleri:

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 kg. buğday unu

Hazırlanışı;

  1. Yumurta ve tuz bir çatalla veya mikserle çırpılır. Un ve su ilave edilerek katı bir hamur yoğrulur.
  2. Hamur dört parçaya ayrılır. Üzeri nemli bir bezle örtülüp 20 dakika dinlendirilir.
  3. Hamuru yarım mm kalınlığında (börek yufkasından biraz kalın) açılır. açtığınız hamuru 1 cm'lik şeritler halinde kesilir. Bu şeritleri üstüste koyup 1 cm'lik kareler kesilir.
  4. Hazırladığınız içi içlerine koyup bohça gibi (bohça gibi de değil ama bunu tarif etmek için bir örnek bulamadım, dört köşesi bir araya gelecek şekilde diyelim) kapatılır.
  5. Mantı kaynar tuzlu suda haşlanır. Üstüne soğuk su gezdirilir. Mantı tenecerenin altına çökünce üstünden fazla suyu süzülür. Sos ilave edilir, karıştırılır. Sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.

Biz pul biber, sumak ve nane de ekliyoruz. Ve küçük bir not Biz Kayserili değiliz ama Kayserili bir arkadaşla ki annemin yaklaşık 25 senelik arkadaşıdır bu şekilde yedik. Sürç- ü lisan ettiysek Kayserililer af ede.

1 yorum:

  1. dediğiniz gibi kayseri mantısı bu kadar büyük olmaz 1

    2cisi bu kadar az sulu da olmaz

    3sü şekli böyle olmaz, orjinal bir şekli vardır

    4sü de sosunda domates biber olmaz, salçalı su ile yapılır

    böyle söylemek istemezdim ama bu kayseri mantısı değil, hemde hiç

    tadı falan güzel olmus olabilir o ayrı mevzu

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...