Cumartesi, Ocak 13, 2007

Köfteli Ispanak Van (Arvas) Yemeği

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Yazmamdan usananlar olabilir ama... Ne kadar uğraşırsam uğraşayım yemek konusundaki huysuzluğum geçmiyor. Ben de vazgeçtim uğraşmaktan. Ispanağı bir tek börekte severdim. Emine Vanlı arkadaşının bu yemeğini yapana kadar. Artık ikiye çıkmıştı sevdiğim ıspanaklı tarifler. Bir güzel özelliğiyse ıspanakların sadece kökleri kullanılıyor. Yapraklarla börek yapma şansımız var. Malum mevsim ıspanak mevsimi aşağıdaki gibi güzel bir sofrayı beklemeden yazdım tarifi. Ama ben yazana kadar İrem acı sosu koydu ki bu da sevdiğim güzel yiyeceklerden...

Malzemeler:
  • 2 kg. ıspanak
  • 2 büyük kuru soğan
  • 1 su bardağı nohut
  • 100 gr. tereyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 limon suyu

Köftesi için;

  • 1 fincan pirinç
  • 500 gr. kıyma
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber

Hazırlanışı;

  1. Ispanaklar ayıklanır, yıkanır. Kök kısımları ayrılır.(Bu yemekte yaprakları kullanılmıyor)
  2. Kıyma, pirinç ve baharatlar yoğrulur. Fındık büyüklüğünde (biraz daha büyük olabilir)yuvarlak köfteler yapılır.
  3. Soğan ince kıyılır. Tereyağ eritilir soğan hafif pembe kavrulur. Salçalar ilave edilir.
  4. Ispanak kökleri ve haşlanmış bir bardak nohut ilave edilir, biraz karıştırıp üstünü örtecek kadar su ilave edilir.
  5. Kaynayınca hazırlanan köfteler ve limon suyu ilave edilir. Özelliklerinden biri de ekşi olmasıymış ve bunun için ekşi bir cins pestil kullanıyorlarmış.


Piştikten sonraki servis kısmına geçmeden fotoğraf çekerken sevmekte hiç zorlanmadığım her çeşidini sevdiğim orkidelerle çektim tabağımı. Orkidelerim hediyeydi ve kuruyorlardı son bir defa değerlendirdim ve uğurladım onları.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...