Cuma, Ocak 26, 2007

Pirinçli Kıymalı Puf Börekler

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Figen ablanın sofrasından ikinci tarif Pirinçli Kıymalı Puf Börekler..
Böreğin özelliği hamurunda sirke ve iç harcında pirinç olması. Sanırım hamurundaki sirkeden ve arasına sürülen bol tereyağından dolayı börek milföy hamuru gibi puf oluyor. İç malzemesini isterseniz sebzeli veya peynirli de yapabilirsiniz ama hamuru denemenizi tavsiye ediyorum. Figen ablanın ellerine sağlık..

Malzemeler;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta
  • 300 gr tereyağı
  • 1/2 çay bardağı sirke
  • Tuz
  • Aldığı kadar un

    İç Malzemesi;

  • 500gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı haşlanmış pirinç
  • 1 demet maydanoz
  • Tuz, Karabiber ve istediğiniz diğer baharatlar

    Hazırlanışı;
    1. Tereyağı hariç bütün malzemeyi yoğurun ve dokuz parçaya bölün.
    2. Her parçayı servis tabağı büyüklüğünde açıp üstlerine yumuşamış tereyağını sürün ve üçer üçer üst üste koyun.
    3. 3 hamur kulesi olacak bunları rulo yapın. Buzdolabında 2 saat bekletin.
    4. Buzdolabından çıkan üç ruloyu 2 parmak genişliğinde dilimleyin.
    5. Dilimlerinizi merdaneyle 15 cm çapında yuvarlak olarak açın. İç malzemesini ortasına yerleştirip kenarını diğer kenarın üstüne gelecek şekilde kapatın parmak ucunuzla kenarlarını hafifçe bastırın.
    6. Börekleri yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 200 derece ısıtılmış fırında üzerine bir şey sürmeden pişirin.
    İç Malzemesi;
    1. Soğanı yemeklik küp küp doğrayın.
    2. 1/2 çay bardağı zeytinyağında kıymayı biraz kavurun, içine soğanları atın kavurmaya devam edin.
    3. Maydanozları kıyın ve kavrulan kıymaya ekleyin, tuzunu ve karabiberini ekleyip ocaktan alın.
    4. Haşlanmış pirincini ekleyip karıştırın.
  • Şeftali Kurabiye

    © 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Evet nihayet Büşra tarifleri bana ulaştırdı ve Figen abla'nın sofrasındaki beklenen şeftali kurabiyesi!! Kurabiye ile pek aram yoktur ama bu çok güzel görünüyor..

    Malzemeler;

  • 250 gr tereyağı
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • ALdığı kadar un (Bu tarifi ben yapmadığım için un miktarını ölçemedim ama kurabiye hamuru olana kadar yavaş yavaş ekleyin yumuşak bir hamur olucak tereyağı yoğururken sürekli eridiği için bir yandan yoğurup bir yandan ihtiyaç duydukça un ekleyerek yapın diyebiliyorum şimdilik kendim denediğimde ölçüp miktarını belirteceğim)

    Dış Malzemeler;

  • Kırmızı gıda boyası
  • Yeşil gıda boyası
  • Çok az toz şeker
  • Şeftali marmelatı

    Hazırlanışı;
    1. Bütün iç malzemeleri yoğurup bir kurabiye hamuru elde edin.
    2. Ceviz büyüklüğünde toplar halinde yuvarlayıp yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
    3. Elinizle hafifçe üzerlerine bastırıp yassılaştırın, pembeleşene kadar 200C derece fırında pişirin.
    4. Kurabiyeler piştikten sonra tepsiden iki kurabiye alıp tepside alta gelen düz kısımlarına şeftali marmetalı sürün ve yapıştırın. Bütün kurabiyelere aynı işlemi uygulayın.

      Renklendirme;

    5. İki kase alın bunlara biraz su doldurun. Birine çok az kırmızı boya diğerine de yeşil boya katın ama bir kürdanın ucuyla deneyerek ekleyin çünkü çok renklenebilir. İstediğiniz rengi bulunca kurabiyenin bir tarafını kırmızı diğer tarafını da yeşil boyalı suya batırın veya fırçayla sürün. Bir çay tabağına koyduğunuz toz şekerine her iki tarafını da bulayın. İsterseniz fotoğraftadaki gibi arasına yeşil bir yaprak koyabilirsiniz.
  • LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...