Pazartesi, Ocak 29, 2007

Mim Hakkımda Bilinmeyen Bir Kaç Şey

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.

Herhalde kendisi hakkında konuşmayı sevmeyen birine sorulabilecek en zor soru bu olabilirdi.. Bizim Evin Aşçısı Kübra beni mimlemiş ama Sahra'yı mimlememiş. Hakkımda bilinmeyen bir kaç şeyi toparlayayım... yazacak pek bir şey yok gerçi blogger infomu bayağı bir doldurmuştum iş meslek ilgi alanları açısından bu yüzden arkadaşlarımının eleştirilerinden yola çıkarak mutfakla ilgili olabilecek huyumdan suyumdan bahsediyim;

  • Müşkülpesent derler ya o ben oluyorum, hiç bir şeyi beğenmem bu yolla Sahra'yı, annemi etrafımdakileri deli ederim her şeye muhakkak bir kusur bulurum. Bloga konulan fotoğraflar olsun tarifleri yazarken nokta virgül kaymalarına kadar. Sadece bir şey daha iyi olabilecekse öyle olsun isterim onun altına inmesin çünkü daha iyi olabilir.
  • Biraz da koleksiyoncuyumdur, değişik şeyleri toplayıp saklamayı severim; kitapları, dergileri, gazeteleri, filmleri veya yenmiş çikolata kağıtları gibi garip şeyler de dahil olmak üzere ama bazen bıkıp hepsini atabilirim de..
  • Sürekli bloga koyabileceğim yeni tarifleri denemek istediğim için, daha önce denediğim bir tarifi yapamıyorum çoğu zaman onun yerine yeni bir şey denemek daha cazip geliyor. Ama hem kendi blogum hem de diğerleri sayesinde oldukça farklı ve yeni şeyler öğrendim mutfak hakkında.
  • Kursları veya birinin bana bir şey öğretmesini pek tercih etmem kitaplardan veya araştırarak, sorarak, deneyerek üstünde düşünerek ya da sadece bakarak öğrenmeyi tercih ederim bu sebeple bloglar ve internet tam bana göre ;).
  • Hiç yemek ayırmamama rağmen asla çiğ soğan ve sarımsak yemem eğer benim yanımda yapılıyorsa soğansız veya sarımsaksız olarak kendime ayırırım o yiyecekten, veya bütün soğanları kenara iterek yerim.
  • Televizyon seyretmem ve Türk dizilerini asla seyretmem bana göre hepsi birbirinin aynı ve ilgi çekici konuları yok şimdiye kadar aman çok heyecanlı acaba ne olucak dedirten beni meraka düşüren bir diziyle karşılaşmadım. Takip ettiğim diğer dizi ve filmleri de internetten indirip reklam ve vakit kısıtlaması olmaksızın rahat bir şekilde seyretmeyi tercih ederim.

    Sanırım bu kadarı yeterlidir ben de sakıncası yoksa eğer Hanife'yi ve sevgili bir tanecik Sahracığımı mimliyorum :).
  • Elmalı Tart

    © 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Bu Elmalı Tartı yaparken epey uğraştım itiraf ediyorum ama çok da zevk aldım. Uğraştığım kısım üstündeki süsleme yoksa çok kolay bir tarif. Annemin arkadaşları geleceği için bir pasta arıyordum önce frambuazlı kremalı kek yapıcaktım ama sonra bu tarifi gördüm aslında hamuru farklı ama üst hamurunda farklı bir şekil vardı sanırım elmalı tartların üst hamuru için özel kalıplar (lattice cutter deniyor) var onlarla yapılmıştı. Benim o kalıptan olmadığı için küçük yaprak şeklinde kurabiye kalıbımla tek tek keserek yaptım ama yine de fena olmadı, değil mi? Tarifi de Zeynep teyzemin elmalı pastasının tarifiyle karıştırarak yeni bir şey çıkardım. Bakalım nasıl olmuş?

    Malzemeler;

    Hamuru;

  • 250 gr. tereyağı, oda sıcaklığında yumuşamış, küçük parçalara kesilmiş
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1+1/2 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 fincan pudra şekeri
  • 400 gr. un (yaklaşık çünkü her hamur değişik olabiliyor siz yine de yavaş yavaş un ekleyerek yoğurun)
  • 1 tatlı kaşığı zencefil
  • 1+1/2 tatlı kaşığı tarçın

    Meyve harcı;

  • 4 elma, soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış, dilimlenmiş
  • 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 5-6 yemek kaşığı toz şeker (damak tadınıza ve elmanın şekerine göre daha az veya fazla koyabilirsiniz)

  • Üzerine serpmek için bolca pudra şekeri




  • Hazırlanışı;
      Hamur;

    1. Tereyağını, sıvıyağı, yoğurdu, zencefili, tarçını, kabartma tozunu, pudra şekerini ve unun bir kısmını bir kaba koyun ve yoğurmaya başlayın.
    2. Tereyağı diğer malzemelerle bütünleşmeye başlayınca unun geri kalanını bir yandan yoğurarak yavaş yavaş ekleyin. Yumuşak şekil alabilir yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz.
    3. Hamuru strece sarıp veya bir poşete koyup buzdolabında yarım saat bekletin.

      Meyve Harcı;

    4. Bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağını koyup orta ateşte erimesini bekleyin.
    5. Dilimlenmiş elmaları bir kasede toz şeker ve portakal kabuğu rendesiyle karıştırın. Tereyağı eriyince içine elmaları şekeri ve portakal kabuğu rendesiyle beraber atın ve yumuşayana kadar kavurun.
    6. Ocağın altını kapatın ve elmaları soğuması için bir köşeye alın.

    7. 25 cm'lik kelepçeli bir kalıbı veya tart kalıbını yumuşamış tereyağıyla yağlayıp bir kenara koyun.
    8. Hamuru dolaptan alın ve bir parçası yarıdan fazla olacak şekilde iki parçaya bölün. Fazla olan parçayı bir merdaneyle hamur tahtasının üzerinde kalıbın tabanını kaplayacak şekilde açın.
    9. Ben kelepçeli kalıb tabanını aldım hamurun üzerine koyup fazla kısmını bıçakla kestim. Sonra tam ölçüdeki hamuru kalıbın içine yerleştirdim.
    10. Kesince çıkan fazlalıkları diğer hamura ekleyin ve hamurdan büyük bir parça alın. Elinizle şekil vererek parmak kalınlığında uzun çubuklar yapın. Ben 6 tane yaklaşık 15cm uzunluğunda çubuklar yaptım ve ikili saç örgüsü şekli verip kalıptaki hamurun kenarlarına yerleştirdim. Örgüleri bastırıp şeklini bozmanıza gerek yok pişerken bütünleşiyorlar.
    11. Soğumuş elmaları hamura örgülerin üstüne bulaşmayacak şekilde yayın.
    12. Kalan hamuru 1/2 cm kalınlığında açıp kalıpla parçalar keserek elmaların üzerine istediğiniz gibi yerleştirin.
    13. 180 C derece ısıtılmış fırında pembeleşene ladar pişirin.
    14. İyice soğuduktan sonra üzerine bolca pudra şekeri serpin.



    10 Yıllık Arkadaşların Evcilik Oyunu

    © 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Üçlü yine bir aradaydı, bu aralar annem ve iki arkadaşı sessiz sakin haftada bir gün yapıyor daha doğrusu evcilik oynuyorlar bir hafta sen de bir hafta ben de şeklinde devam ediyor ama ben bu işten karlı çıkıyorum yeni pastalarımı üzerlerine deneyerek sonra da nasıl olmuş diyip yüzlerine bakıyorum nasıl bir şekilde olduğunu anlamak için. Bu hafta biraz değişik bir elmalı tart denedim ve anneme zeytinyağlı pırasa dolması fikri verdim ve "Kisve" ismindeki açmayı bloga koymayı istediğimden (çok lezzetli bir tarif) bunu da yapmasını söyledim.

    Sofradaki peçetelerin hepsi niye birbirinden farklı derseniz; Burda dergisinin Nisan 1993 sayısında bir kaç değişik peçete modeli var, önce "Mısır Koçanı" şeklinde olanı yaptım sonra "Yelkenli" şekline gözüm kaydı derken son olarak "Yıldız Yelpazesi"ni yaptım ve üç değişik modelden ikişer tane yapmış oldum.

    Minik toplantımızın yine minik menüsü şöyle;

  • Kısır
  • Domates, Salatalık Söğüş ve Kıyılmış Marul
  • Acı Domates Sosu
  • Kisve
  • Patatesli ve Kıymalı Börek
  • Zeytinyağlı Pırasa Dolması
  • Çikolata Pudingli Kolay Pasta
  • Elmalı Tart

    Unutmadan; sofradaki örtü babaannemden hediye, tekrar teşekkürlerimizi iletiyoruz pembe çiçekli tabaklarımıza çok yakıştı.
  • LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...