Pazartesi, Şubat 05, 2007

Zeytinyağlı Pırasa Dolması

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Zeytinyağlı Pırasa dolmasını yapma fikri benden çıktı aslında ben yapıcaktım ama bir baktım annem mutfakta söylenerek pırasaları doldurmaya çalışıyor evet yani anlayacağınız üzere bu tarif biraz yürek istiyor çünkü pirinçler sürekli kayarak dışarı çıkıyorlar siz doldurmaya çalışırken etli dolması daha kolay diye düşünüyorum. Yani eğer uğraşmaya yüreğiniz el veriyorsa yapın sonra sakın bana kızmayın bakın ben söyledim :)!

Malzemeler;

  • 5-6 kalın pırasa, ince uç kısımları kesilmiş
  • Zeytinyağlı Dolma Harcı (linkteki tarifin yarısı yeterli olacaktır)

    Hazırlanışı;
    1. Pırasaları yıkadıktan sonra 6-7 santim uzunluğunda kesin ve bir tencerede biraz yumuşayıp yaprakları bir birinden ayrılıncaya kadar haşlayın, yaklaşık 10-15 dk.
    2. Haşlanmış pırasaları süzün ve 6-7 cmlik parçalardan birini alın bir kenarından içeri doğru parmağınızla itin içindeki katmanları kolayca bozulmadan boru şeklinde çıkacaktır.
    3. Harcı pırasalara doldurup yatay olarak pişireceğiniz tencereye dizin.
    4. Bu işlem bitince ısıya dayanıklı bir pasta tabağını ters çevirerek dolmaların üzerine kapatın. Dolmaların üstünü 2 parmak geçicek kadar su koyup kapağını kapatın ve orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Limonla servis yapın.

    Pırasaların yanına annem bir kaç tane de kurutulmuş dolmalık biber doldurup koymuştu. Bunun için de kuru biberleri kaynar suya koyun ve 5-10 dakika bekleyin yumuşayıp açılıcaklar. İçlerini harçla doldurup aynı tencerede pırasaların yanına dizin ve pişirin.
  • Zeytinyağlı Dolma Harcı

    © 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.

    Bu aralar Temel tarifleri fırsat buldukça bloga ayrı olarak ekleyeceğim, aşağıdaki annemin kullandığı kendince geliştirdiği zeytinyağlı dolma harcı. Kendi püf noktalarınızı da paylaşırsanız sevinirim. Bu ölçü bir tencere dolma yapmaya yetecektir eğer kullanmak isterseniz buna göre ayarlayın.

    Malzemeler;

  • 2 su bardağı pirinç
  • 5 kuru soğan
  • 5 domates, kabukları soyulmuş çok küçük küpler halinde doğranmış veya rendelenmiş
  • 1 demet maydanoz
  • 3/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, Nane, Pulbiber
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Eğer seviyorsanız kuş üzümü ve dolma fıstığı

    Hazırlanışı;
    1. Zeytinyağında çok küçük küpler halinde doğranmış soğanları pembeleşene kadar kavurun. 1 yemek kaşığı biber salçasını ekleyip 1 dk daha kavurun.
    2. 3 domatesi kabuklarını soyup çok küçük küpler halinde doğrayın ve soğanlara ekleyip kavurun, yaklaşık 3 dakika.
    3. Yıkanmış süzülmüş pirinçleri, eğer dolma fıstığı ekleyecekseniz dolma fıstığını ve kuşüzümünü de ekleyip 1 kaç dakika daha karıştırarak kavurun. Ocağı kapatın.
    4. Kalan 2 domatesi, 1/2 su bardağı suyu, 1 tatlı kaşığı şekeri, baharatları ve tuzu ekleyip iyice karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Kalan iki domates son anda eklendiği için harç kuru değil daha lezzetli ve soslu olacaktır. Bu şekilde ılık hale gelinceye kadar kapağı kapalı olarak demlendirin.
  • Pırasalı & Patatesli & Kıymalı Börekler

    © 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.

    Yine geç kalmış bir türlü yazmaya vakit bulunamamış tariflerden biri; bunları Kek etkinliğinden önce bitirmeye çalışıcam.

    Dün Tülin abla'nın oğlunun nişanına gittik (Sahra beni ekti gelmedi). Tülin abla Lezize'den herkese bahsetmiş sağolsun hatta beni Gelinimiz Derya ile tanıştırırken bile bu da Lezize'den İrem diyince güldüm artık ben de bu kadar şöhret fazla geldi:) meğer Derya da takip ediyormuş haberim yoktu ve yine blogu takip eden bir kaç kişiyle daha tanıştık, uzun zamandır görmediğimiz eski komşularımızı gördük kısaca çok güzel bir gündü, tatlı Derya'ya buradan tekrar Hayırlı Olsun dileklerimizi gönderiyoruz. Bir de Esra ablayla tanıştık annesi tariflerimizi deniyormuş ve çok memnunmuş, memnun edebildiysek ne mutlu bize inşallah bu börekleri de beğenir.

    Böreklerden ilkini önce Emine abla'da daha sonra Akraba buluşmamızda Nezahat Teyzemiz'de yemiştik ve tadına doyamamıştık ama fotoğraftakiler Emine abla'ya ait... Patatesli ve Kıymalı olanları da son soframızda annem yapmıştı. Bolonez soslu spagetti için yaptığım kıyma sosu çok geldiği için yarısını buzdolabına kaldırmıştık akşamdan börekleri patatesli, kıymayı da minik pideler olarak yapalım dediğim halde annem unutup hepsini börek olarak yapmış neyse minik pidelerimiz başka bir zamana kaldı.



    PIRASALI BÖREK

    1 fırın tepsisi için

    Malzemeler;

  • 5-6 sap pırasa, küçük doğranmış
  • 4 yufka
  • Sıvıyağ, zeytinyağı veya eritilmiş tereyağı (sizin tercihinize kalmış)
  • Tuz, Karabiber, Pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1/2 kase yoğurt
  • 1 yumurta

    Hazırlanışı;
    1. Bir tencerede iki kaşık zeytinyağında 1 tatlı kaşığı salçayı biraz kavurun ve doğranmış pırasaları ekleyin. Pırasalar yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin, yaklaşık 10 dk. Tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip karıştırın bir kenara soğuması için bırakın.
    2. Fırın tepsisini yağlayın veya yağlanmış kağıt serin.
    3. Yufkaları tezgaha açıp üstüste koyun ve ortadan ikiye bölün. Seçtiğiniz yağı (biz sıvıyağ kullandık bu sefer) bir kaseye koyun, fırçayla yufkanın her tarafını yağlayın.
    4. Pırasayı yufkanın uzun tarafına uzunlamasına yerleştirin ve yufkayı rulo sarın. Fırın tepsisinin ortasına rulo halinde yufkayı kendi etrafına sararak yerleştirin.
    5. Bütün yufkalar bitene kadar aynı işlemi yapın ve her ruloyu tepsideki yarım kalmış yuvarlağa devam ettirerek sarmaya devam edin.
    6. 1 kasede yoğurdu ve yumurtayı iyice çırpın ve tepsideki sarılmış böreklerin üstüne sürün. Eğer isterseniz sadece yumurta da sürebilirsiniz ama ben sebzeli böreklerde (ıspanak, pırasa vb.) yoğurtlu yumurta karışımını tercih ediyorum.
    7. 200 C derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin ve sıcak sıcak çayın yanında afiyetle yiyin.
    Not: Bazen pırasalı harcını kavururken içine bir havucu rendeleyip koyuyorum öyle de güzel oluyor.



    PATATESLİ & KIYMALI BÖREKLER

    Bu börekler tepsisinin ortasından başlayarak sarılmış şekilde değiller rulolalar tepsiye uzunlamasına yerleştirildi.

    1 tepsi için

    Malzemeler;

  • 4 yufka

    Harçları;

    (Yukarıda da söylediğim gibi aslında bu böreklerin içinde bolonez sosu var ama ben her zaman yaptığımız harcın tarifini yazıyorum)

  • 4 orta boy patates, haşlanmış, pulbiber ve tuzla beraber çatalla ezilmiş
  • 250 gr. kıyma
  • 1 orta boy soğan, küp doğranmış
  • 2 domates, kabukları soyulmuş rendelenmiş veya küp doğranmış
  • Tuz, Karabiber, Pulbiber
  • 2 kaşık zeytinyağı
  • 1/2 demet maydanoz, ince kıyılmış

  • Yufkalara sürmek için sıvıyağ veya eritilmiş tereyağı

  • 1 yumurta + 2 yemek kaşığı sıvıyağ

    Hazırlanışı;
    1. Bir fırın tepsisini yağlayın veya yağlı kağıt serin.
    2. Bir tencereye 2 kaşık zeytinyağı koyun ve 250 gr kıymayı suyunu çekene kadar kavurun. Kıyma kavrulduğunda içine küp doğranmış soğanları atın ve 2-3 dakika daha kavurun. Domatesleri, tuzu ve baharatları ekleyin 10 dakika daha kavurduktan sonra kıyılmış maydanozları ekleyip ocağı kapatın ve kıymayı bir kenara soğuması için bırakın.
    3. Patatesleri tuz ve pulbiber ile çatalla yeterince ezin.
    4. Yufkaları tezgaha üst üste koyun ve ortadan ikiye bölün.
    5. En üstteki yufkayı yağlayın ve patates veya kıyma harcını yufkanın uzun kenarına uzunlamasına yerleştirip rulo yapın. Ruloyu fırın tepsisine uzunlamasına yerleştirin.
    6. Bütün yufkalar bitene kadar aynı işleme devam edin. Ruloları yanyana tepsiye yerleştirin. Biz tepsinin bir kenarını kıymalı bir kenarını patatesli olarak hazırladık.
    7. Bir kasede yumurta ve iki yemek kaşığı sıvıyağı çırpın. Böreklerin üzerine sürün. 200 C derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
  • LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...