© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
Bu ayın bizim evde toplanılan Akraba gününe yemek açısından bir katkım olmadı tatlılar da yeterince doyurucuydu ben de sofranın dışında orta sehpanın üzerine koyabileceğim misafirlerimizin canları istediği zaman alıp yiyebilecekleri bir Çikolata & Şekerleme açık büfesi yapmaya karar verdim. İnternette bir kaç tane aromalı truffle tarifi ve truffle ararken karşılaştığım "toffee" tarifi buldum.
Truffle tariflerinden "zencefilli" olanı yapamadım çünkü malzeme yönünden çok eksik vardı o yüzden başka bir zamana kaldı. Bir de Çikolata kaplanmış frambuaz topları vardı ki maalesef benim frambuazlarım çok ezilmiş olduğu için kaplamak şöyle dursun elinizi sürdüğünüz anda dağılıyordu. Bu sebeple bu iki değişik tarifi bugün yazamıyacağım bir dahaki sefere yaptığımda ve fotoğrafını çektiğimde artık.. Kesinlikle deneyeceklerim arasındalar.
Bunları yapmaya başladığımda saat 22:00 civarıydı bittiğinde bütün mutfak tezgahı baştan sona çikolata kaplıydı ve saat 01:30'u gösteriyordu. Biraz bunalsam da genelde çok zevk aldım tek uğraştıran kısım yumuşak ve hemen eriyen çikolatalı ganajlara şekil vermektiki benim ellerim genelde soğuk olduğu için çikolata rendeleme işlerini filan bana verir Sahra buna rağmen biraz uğraştırdı bu kısım..
ÇİKOLATALI & PORTAKALLI BADEM KAPLI TRUFFLE
Bon Appétit dergisi Nisan'97 sayısındaki tariften uyarlanmıştır.
Tariflerin çoğunda whipping cream vardı ben de bulamadığım için yerine kullanılabilecek malzemeleri araştırdım;
1 su bardağı whipping cream: 3/4 su bardağı süt + 1/4 su bardağı erimiş tereyağı
veya: 1/2 bardak süt + 1/2 bardak krema
Süt + tereyağı seçeneğini kullandım.
25 adet truffle
Malzemeler;
3/4 su bardağı whipping cream
336 gr bitter çikolata, ince kıyılmış(Ben sadece bitter çikolata koyduğum için trufflelar acı (bitter) oldular daha tatlı çikolata sevenlerdenseniz yarısını bitter yarısını sütlü koyabilirsiniz)
2 yemek kaşığı portakal suyu
1 + 1/2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 + 1/4 bardak badem, fırınlanmış, çekilmiş
Hazırlanışı;
Fotoğrafta gri kağıtta olanlar portakal aromalı trufflelar.
EARL GREY AROMALI ÇİKOLATALI TRUFFLE
34 adet truffle
Gourmet dergisi Aralık'02 sayısındaki tariften uyarlanmıştır.
Bunlar tarifte kakao ile kaplanmıştı ama ben onun yerine çekilmiş fıstık, ceviz, pudra şekeri ve kakao kullandım, pudra şekeri ve kakaoyla kaplamak zor geldiği için çoğu fıstıkla ve cevizle kaplı oldular.
Bu tarifte de farklı bir krema türü geçiyordu, "heavy cream".. Buna yedek olarak kullanılabilecek malzemeler de şunlar;
1 su bardağı heavy cream: 2/3 su bardağı süt + 1/3 su bardağı eritilmiş tereyağı
Malzemeler;
2/3 su bardağı heavy cream
2 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı geniş earl grey yaprakları
168 gr bitter çikolata, ince kıyılmış
1 bardak kakao veya çekilmiş fıstık, ceviz, badem, pudra şekeri, hindistan cevizi vb.
Hazırlanışı;
BOL YEMİŞLİ TRUFFLE ÇEŞİTLERİ
Bon Appétit dergisi Aralık'99 sayısındaki tariften uyarlanmıştır.
30 adet truffle
Malzemeler;
2/3 su bardağı whipping cream
330 gr (2 su bardağı) damla çikolata, ben bunlara da kıyılmış çikolata kullandım
2 tatlı kaşığı vanilya özü, normal şekerli vanilin kattım
3/4 su bardağı hindistan cevizi
1/2 su bardağı çekilmiş fıstık
1/2 su bardağı çekilmiş ceviz
Hazırlanışı;
Bu ayın bizim evde toplanılan Akraba gününe yemek açısından bir katkım olmadı tatlılar da yeterince doyurucuydu ben de sofranın dışında orta sehpanın üzerine koyabileceğim misafirlerimizin canları istediği zaman alıp yiyebilecekleri bir Çikolata & Şekerleme açık büfesi yapmaya karar verdim. İnternette bir kaç tane aromalı truffle tarifi ve truffle ararken karşılaştığım "toffee" tarifi buldum.
Truffle tariflerinden "zencefilli" olanı yapamadım çünkü malzeme yönünden çok eksik vardı o yüzden başka bir zamana kaldı. Bir de Çikolata kaplanmış frambuaz topları vardı ki maalesef benim frambuazlarım çok ezilmiş olduğu için kaplamak şöyle dursun elinizi sürdüğünüz anda dağılıyordu. Bu sebeple bu iki değişik tarifi bugün yazamıyacağım bir dahaki sefere yaptığımda ve fotoğrafını çektiğimde artık.. Kesinlikle deneyeceklerim arasındalar.
Bunları yapmaya başladığımda saat 22:00 civarıydı bittiğinde bütün mutfak tezgahı baştan sona çikolata kaplıydı ve saat 01:30'u gösteriyordu. Biraz bunalsam da genelde çok zevk aldım tek uğraştıran kısım yumuşak ve hemen eriyen çikolatalı ganajlara şekil vermektiki benim ellerim genelde soğuk olduğu için çikolata rendeleme işlerini filan bana verir Sahra buna rağmen biraz uğraştırdı bu kısım..
ÇİKOLATALI & PORTAKALLI BADEM KAPLI TRUFFLE
Bon Appétit dergisi Nisan'97 sayısındaki tariften uyarlanmıştır.
Tariflerin çoğunda whipping cream vardı ben de bulamadığım için yerine kullanılabilecek malzemeleri araştırdım;
1 su bardağı whipping cream: 3/4 su bardağı süt + 1/4 su bardağı erimiş tereyağı
veya: 1/2 bardak süt + 1/2 bardak krema
Süt + tereyağı seçeneğini kullandım.
25 adet truffle
Malzemeler;
Hazırlanışı;
- Kremayı bir sos tavasında kaynatın, içine kıyılmış çikolataları, portakal suyunu ve portakal kabuğu rendesini atın ve ateşten alın. Çikolata pürüzsüz bir şekilde eriyene kadar karıştırın.
- 20x20x6 cm'lik bir tepsiyi alüminyum folyoyla kaplayın. Erimiş çikolatayı döküp 30 dk dondurun (sertleşene kadar).
- Çikolata sertleşince bir bıçakla 25 kareye bölün. Her kareyi elinize alıp avucunuzun içinde yuvarladıktan sonra bir kaseye koyulan çekilmiş bademle kaplayıp tepsiye dizin veya fotoğraftaki minik truffle kağıtlarına yerleştirin.
- 2 saat buzdolabında bekletip servis yapın.
Fotoğrafta gri kağıtta olanlar portakal aromalı trufflelar.
EARL GREY AROMALI ÇİKOLATALI TRUFFLE
34 adet truffle
Gourmet dergisi Aralık'02 sayısındaki tariften uyarlanmıştır.
Bunlar tarifte kakao ile kaplanmıştı ama ben onun yerine çekilmiş fıstık, ceviz, pudra şekeri ve kakao kullandım, pudra şekeri ve kakaoyla kaplamak zor geldiği için çoğu fıstıkla ve cevizle kaplı oldular.
Bu tarifte de farklı bir krema türü geçiyordu, "heavy cream".. Buna yedek olarak kullanılabilecek malzemeler de şunlar;
1 su bardağı heavy cream: 2/3 su bardağı süt + 1/3 su bardağı eritilmiş tereyağı
Malzemeler;
Hazırlanışı;
- Krema ve tereyağını kaynatın. Earl grey yapraklarını ekleyip ateşten alın ve ağzını kapatarak 5 dk demlendirin.
- İnce kıyılmış çikolatayı cam bir kaseye koyun, demlenmiş kremayı çok ince bir süzgeçten çikolatanın üstüne dökün. Süzgeçte kalan earl grey yapraklarını kaşığın tersiyle bastırarak iyice sıkın ve yaprakları atın.
- Çikolatayı eriyip pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
- 2 saat dolapta sertleşene kadar ağzı kapalı bir şekilde bekletin, ben vaktim olmadığı için buzlukta 30dk beklettim.
- Bir tatlı kaşığıyla veya dondurma kepçesiyle kasedeki çikolatalı ganajdan dondurma topu yapar gibi rulolar alıp elinizle nazikçe yuvarlayın.
- Elleriniz çikolatayla kaplanmaya başlarsa kakaoyla veya pudra şekeriyle kurutun.
- Ganaj toplarını istediğiniz malzemeye buladıktan sonra kağıtlara veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip buzdolabına koyun. İsterseniz 1 hafta buzdolabında veya 1 ay buzlukta saklayabilirsiniz diyor tarifte sanırım saklanıcaksa herhangi bir malzemeyle kaplanmadan saklanmalı ve servis edileceği zaman buzluktan çıkarılıp kaplanmalıdır.
BOL YEMİŞLİ TRUFFLE ÇEŞİTLERİ
Bon Appétit dergisi Aralık'99 sayısındaki tariften uyarlanmıştır.
30 adet truffle
Malzemeler;
Hazırlanışı;
- Kremayı kaynatın, ateşten alıp içine çikolataları atın. Pürüzsüz oluncaya kadar çırpın. Vanilyayı ekleyip tekrar karıştırın. Ganajı 3 ayrı buzluğa konulabilecek kaseye eşit miktarlarda dökün. İsterseniz 3 saat buzdolabında isterseniz 30dk. buzlukta bekletin.
- Çikolatalı ganaj sertleştiğinde bir kaseye 4-5 kaşık çekilmiş fıstık, diğerine aynı miktarda ceviz, sonuncusuna da hindistan cevizi ekleyip karıştırın.
- Bir tatlı kaşığıyla yine yuvarlak parçalar alıp elinizde yuvarlayın ve iç malzemesine göre kalan yemişlere bulayıp kağıtlarına veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
- İsterseniz 2 hafta boyunca buzdolabında bekletebilirsiniz.