Cumartesi, Şubat 10, 2007

Çilav - Süzme Pilav

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
Pirinç pilavı;

  1. Sıcak suda bekletilerek
  2. Salma
  3. Kavurma
  4. Süzme (haşlama)
olarak yapılabilir. Ben perde pilavına süzme pilav yapıyorum. Bu ilk yaptığım yemeklerden. Bir kaç kişiden tarifini aldım. Yani tarifi yöresel olarak değerlendirebilirim.
Malzemeler;

  • 2 su bardağı jasmin pirinç
  • 10 su bardağı su
  • 1 limon suyu
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 200 gr. tereyağ

Hazırlanışı;

    Pirinç ayıklanır yıkanır. Üstüne bol tuz ve kaynar su dökülür. En az su soğuyana kadar (2-3 saat iyi olur)bekletilir.
  1. Suyu süzün bir kaç sefer soğuk suyla yıkanır ve suyu süzülür.
  2. Bir tencereye 10 bardak su, tuz ve limon suyu koyulur, kaynatılır. Sonra pirinci koyup 10-12 dakika haşlanır.(Perde pilavı tekrar fırında piştiği için ben pirinci 5-6 dakika haşlıyorum)
  3. Pirinç süzgece alınır üzerinden tekrar kaynar su dökülür. Bir tencerenin altına bir miktar tereyağ koyulur. Pirinç tencereye dökülür tereyağdan 50 gr. kadar üstü için ayrılır kalan parçalar halinde bölüştürülür.
  4. Kapağı kapatılır, bir masa örtüsüne sarıp 1 saat demlendirilir. Kalan tereyağ eritilir, pilavın üzerine gezdirilir. Tahta bir kaşıkla yavaş bir şekilde karıştırılır. Servis için tabağa alınır.

Çilav internette ve kitaplarda geçen bir isim .Ve İran pirincinden (Amberbu)yapılıyor. Ben bu pilavı basmati pirinciyle yapmıştım. Güzel oluyor farkı bana göre jasmin biraz daha beyaz basmati daha lezzetli.
Bu pilav yöntemi hakkındaki diğer hatırlatma ise vitamin kaybının fazla olduğu. Önce göz ve damak zevki derseniz tavsiye ederim.

Çikolatalı Bonbon

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bonbonlar sona kaldı. Yaparken de yazarken de. İrem acilen krem tartarı verse bile başka şeyler denk gelmedi. Fondan yapımını erteleyip bonbonlara başladım. Vakit bir hayli geçti. Okuduğum baktığım ve yaptığım epey karışıyordu. Tabağa koymaya başlayınca bir parça rahatladım.
Malzemeler;

  • 100 gr. pudra şeker (1/2su bardağı)
  • 80 gr. un (1/2 su barddağı)
  • 250 gr. süt (1 su bardağı)
  • 200 gr. rendelenmiş çikolata (2 su bardağı)
  • 100 gr. kıyılmış ceviz (1 su badağı)
  • 2 yumurta sarısı
  • 50 gr. tereyağ (2 yemek kaşığı)
  • 1 fiske tuz

Hazırlanışı;

  1. Bir tencereye şeker, un, yumurta sarısı ve tereyağ koyup karıştırılır. Un, tuz ilave edilir; süt yavaş yavaş karışıma yedirilir.
  2. Tencere sıcak suya oturtulur karıştırarak pişirilir. Yuvarlanabilir sertliğe gelince rendelenmiş çikolata ilave edilir. Soğukta bekletilir.
  3. Çay kaşığı ile parçalara ayrılır. Kıyılmış cevizden geçirilir, yuvarlanır.(50- 60 bonbon oluyor)

Tarif Cemaliye Tüter'in kitabındandı. Ben fıstık ve hindistan cevizi de kullandım.

Şair Buklesi

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.




Yine Cemaliye Tüter'in kitabında olan bir tarif. Ben bunu M.teyzede yemiştim. Şekli vermek için dondurma külahı lazım. Gerçi kitapta aliminyumdan külahlar yapılmış ama bu çok zaman alıyor. Ben teyze tavsiyesine uyup külah kullandım.

Malzemeler;
  • 1 ölçü yaprak hamuru (hazır milföyde olabilir)
  • 15 dondurma külahı
  • 1 yumurta sarısı
İç malzemesi:
  • 2 paket krem şanti(krema)
  • 100 gr. pudra şekeri
  • Ayrıca üstü için;
  • 50 gr. pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış fıstık
Hazırlanışı;
  1. Hamur 3-4 mm. kalınlığında açarak uzatılır. 1,5cm. eninde uzun şeritler halinde kesilir, külahların üzerine döndürerek sarılır.
  2. Fırın tepsisine sıralanır , sulandırılmış yumurta sürülür. Kızgın fırında pişirilir. Külahlar hamurların ortasından çekekrek çıkartılır. Biraz daha pişirilir.
  3. İki paket krem şantinin üzerne 100 gr. pudra şekeri dökülür.Buz üzerinde çırpma teliyle aynı yöne doğru krema koyulaşıncaya kadar karıştırılır.
  4. Hamurlar soğuyunca krema torbasıyla içine doldurulur. Ağız kısmı kıyılmış fıstığa batırılır. Üstüne vanilyayla karışmış pudra şekeri elenir.

Not:Sitemiz ziyaretçilerinden Funda Hanım bu tatlının İzmir'e ait bir tatlı olduğunu ve adının "Torpil" olduğunu yazmış yorumunda. Teşekkürler.

Yaprak Hamuru(Milföy Hamuru)

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.

Yanlız tereyağıyla tutma şansı yüzde elli. Margarine savaş açanlardansanız hazır milföy kullanmalısınız.

Malzemeler;

Milföy Hamuru;
  • 250 gr. un
  • 1/2 yemek kaşığı sirk
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı su
  • 200 gr. margarin
  • 1/2 bardak un (hamuru açmak için)
  • 1 yumurta sarısı (hamurun üstü için)

Hamurun Hazırlanışı;

  1. Un elenir. Ortasına bütün malzemeler koyulur. Kulak memesinden yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülür. 20 dakika dinlendirilir.
  2. Hamur ortası kalın kenarları ince olarak dört köşe açılır. 200 gr. yağ merdaneyle inceltilir, hamurun ortasına koyulur kenarları bohça gibi üzerine kapatılır.
  3. Altını üstünü unlayıp, bir parmak kalınlığında uzunlamasına açılır ve üçe katlanır. Tekrar aksi yönde uzunlamasına açın ve üçe katlanır. Nemli bir bez altında 30 dakika dinlendirilir.
  4. Hamur üçüncü kez 1 cm. incelikte açılır yine üçe katlanır 20 dakika bekletilir. Dördüncü kez açtığınızda cüzdan gibi dörde katlanır. tekrar 20 dakika dinlendirilir.
  5. Hamuru son kez açtığınızda 1/2 cm. inceliğinde açılır. Arzu ettiğniz gibi kullanılır.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...